Tranzactie de 20 milioane euro la Iasi. Un off-shore a preluat controlul celei mai mari investitii imobiliare

4808

@ Putina lume stie ca cea mai mare investitie imobiliara din Iasi este sustinuta din spate de un off-shore integistrat in British Virgin Islands @ Este vorba despre Allandale Business Limit care a cumparat cu numai 10 milioane euro o creanta de 20.740.105 milioane euro detinuta de Postova Banka din Bratislava, debitor fiind Sticknet Investment SRL compania care a cumparat terenul fostei fabrici Nicolina @ Pe terenul fostei fabrici se vor ridica cel putin 45 de blocuri turn si un complex comercial

Controlul asupra celui mai mare proiect imobiliar din Iasi a fost preluat de un off-shore inregistrat in Insulele Virgine Britanice si anume Allandale Business Limit care a cumparat cu numai 10 milioane euro o creanta in valoare de 20,7 milioane euro pe care o banca din Bratislava si anume Postova Banka o detinea fata de Sticknet Investment SRL proprietarul celor 25 hectare de teren care au apartinut fostei fabrici Nicolina. La scurt timp dupa incheirea tranzactiei s-au obtinut de la primarie primele avize pentru a ridica pe acest amplasament un numar de 45 de blocuri si un complex comercial. Avand in vedere ca Palas a fost amenajat pe 12 hectare, cu cele 25 hectare alocate investitiei, Nicolina Park (asa a fost denumit oficial si in actele primariei) acesta este pe departe cel mai mare proiect imobiliar care se va realiza la Iasi dupa sfarsitul epocii Ceausescu. Dupa cum s-a mai precizat Allandale Business Limit a preluat o creanta pe care Postova Banka din Bratislava o avea fata de Sticknet. Astfel, Sticknet a incheiat pe 18.02.2009 cu Postova Banka cu sediul in Bratislava (capitala Slovaciei) contractul de credit nr.007/09/550088 iar pana in anul 2015 au fost semnate inca 4 acte aditionale. In anul 2015, inainte de vanzarea creantei, valoarea creditului dar si a ratelor restante pe care Sticknet le ave catre Postova Bank se ridica la suma exacta de 20.740.105,47 euro. Sticknet intarziase cu plata ratelor la creditul respectiv si de aceea s-a procedat la cesionarea acestei creantei. Astfel, in momentul in care s-a facut cesiunea creantei, nunmai penalitatile de intarziere pentru neplata la timp a creantei se ridicau la 97.887,95 euro. Contractul de cesiune a crentei prevede ca intreaga suprafata de teren si cladirile sunt ipotecate in favoarea Allandale Business Limit. In aceste conditii in viitor nici o tranzactie cu privire la o viitoare constructie nu se va putea face fara acceptul acestui nou ”investitor”.

Peste 4.000 de apartamente

Municipalitatea ieseana a fost notificata cu privire la realizarea acestei tranzactii in momentul in care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal. Notificarea a fost insotita de documente suport. Sa mai precizam ca Sticknet Investment, care avea drept unic asociat off-shore-ul cipriot Sticknet Development Limited a achizitionat terenul fostei fabrici Nicolina in anul 2009 cand a platit firmei iesene Real Estate Development 25,7 milioane euro. In ciuda realizarii acestei tranzactii prin care Allandale Business Limit a intrat in afacere titular al proiectului de dezvoltare a ramas tot Sticknet. Deocamdata aceasta companie a depus un proiect de PUZ doar pentru 2,4 hectare care se refera la construirea a 7 blocuri, 950 locuri de parcare din care numai 70 la nivelul solului. Cele 7 blocuri vor avea 11 etaje, parter si demisol. In final, se doreste construirea a 45 de blocuri si a unui complex comercial.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.