Ultimul cuvant al unui primar acuzat de coruptie: „Nu am vrut sa fur fonduri europene”

10555

@ Primarul a spus ca accepta sa munceasca in folosul comunitatii in cazul in care va fi condamnat @ Prejudiciul calculat de procurorii anticoruptie se ridica la circa 500.000 euro @ Magistratii i-au audiat din nou astazi pe primar si pe sotia acestuia, fiind amandoi acuzati ca au folosit documente false pentru obtinerea unor fonduri europene @ „Nu am avut intentia sa furam fonduri europene. Am facut acea asociatia pentru a obtine fonduri europene si  nu s-au folosit documente false”,  a spus Mihai Bizdiga, primarul comunei Golaiesti, judetul Iasi

Magistratii ieseni de la Tribunalul Iasi au finalizat astazi judecarea unuia dintre cele mai vechi si notorii dosare de coruptie instrumentat de serviciul teritorial zonal al DNA.  Este vorba despre dosarul in care Mihai Bizdiga, primarul comunei Golaiesti din judetul Iasi si sotia sa au fost trimisi in judecata pentru frauda cu fonduri europene, prejudiciul estimat de procurori fiind de circa 500.000 euro. Pe scurt este vorba despre faptul ca Bizdaga si sotia sa ar fi folosit unele documente continand date false in vederea obtinerii subventiilor europene pentru pasune si animale. Astazi, magistratii Tribunalului le-au transmis inculpatilor ca le acorda ultimul cuvant inainte de pronuntarea unei sentinte. „Nu am avut intentia sa furam fonduri europene. Am facut acea asociatie pentru a obtine fonduri europene sa ne facem treaba si  nu s-au folosit documente false. Eu am mai infiintat o Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara impreuna cu o alta comuna si am gestionat astfel fonduri europene in valoare de 6 milioane euro si nu am avut probleme. Am incredere in justitie, acum las la aprecierea instantei. Sunt de acord si sa prestez munca in folosul comunitatii in cazul in care se va pronunta o sentinta de condamnare cu suspendare”, a spus primarul Mihai Bizdiga.

Ceilalti sateni arata cu degetul catre primar

De asemenea avocatul primarului a adus o serie de argumente conform carora cele 4 adeverinte despre care DNA sustine ca sunt false nu contin date nereale. Sa mai precizam ca fondurile europene au fost obtinute in numele Asociatiei Asociatiei Crescatorilor de Taurine Golaiesti, persoana juridica trimisa de asemenea in judecata de DNA. Pe parcursul audierilor din acest dosar de coruptie o parte din satenii audiati, persoane care apar ca fiind membri ai Asociatiei nu si-au recunoscut semnaturile pe tabelele de constituire aratand ca s-a actionat nelegal in numele lor. O parte insa si-au schimbat la instanta marturiile date in fata procurorilor DNA si acum sunt anchetati pentru marturie mincinoasa. De altfel, la termenul de astazi, avocatul Asociatiei Asociatiei Crescatorilor de Taurine Golaiesti a aratat ca primarul si sotia lor au actionat de capul lor fara un mandat din partea membrilor asociatiei. In aceste conditii avocatul a aratat ca persoana juridica Asociatiea Asociatiei Crescatorilor de Taurine Golaiesti trebuie absolvita de orice vina solicitand pentru aceasta  o sentinta de achitare. Procurorii DNA au solicitat ca cei trimisi in judecata sa fie condamnati la pedespse cu inchisoarea.

Peste 10 ani de ancheta

Mihai Bizdiga si sotia sa au fost trimisi in judecata, pentru savarsirea infractiunilor de folosirea de documente false pentru obtinerea unor fonduri europene, inselaciune in forma continuata, cinci infractiuni de fals intelectual si complicitate la savarsirea infractiunii de conflict de interese in iunie 2013 dar faptele s-au petrecut in perioada 2008-2011. Acesta a fost acuzat ca in calitate de presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Taurine Golaiesti a depus la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) un numar de 4 cereri de acordare a subventiilor europene iar documentele contineau date false despre suprafata de pasune si numarul de animale pentru care se cereau sprijin din partea UE. „Aceste inscrisuri au fost semnate de Bizdigă Mihai atat in calitate de primar (cu privire la adeverinte) cat si in calitate de presedinte al Asociatiei (cu privire la numarul de animale)”, se arata in rechizitoriul DNA.
Procurorii au mai aratat ca Bizdiga a semnat atat ca primar cat si ca presedinte al Asociatiei contractul de concesionare a suprafatei de 548 hectare pasune obtinand astfel subventii europene. În aceasta modalitate, Asociaţia a obtinut în mod ilegal suma totala
de 894.943 lei reprezentand fonduri europene”, a mai aratat DNA.

Sotia ar fi luat vreo 12 miliarde

In acela timp, procurorii DNA au constatat ca si sotia primarului Maricica Bizdiga a depus la APIA Iasi in numele Intreprinderii Familiale Bizdiga Maricica 5 cereri de obtinere a unor subventii care de asemenea nu contineau data corecte, documentele fiind completate si de sotul sau primarul. „În aceasta modalitate intreprinderea familiala a incasat pe nedrept suma totala de 1.241.816 lei”, au mai aratat procurorii.
Dupa cum s-a mai precizat valoarea totala a subventiilor obtinute cu documente false este potrivit procurorilor de 500.000 euro.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.