Un turnător la Securitate a fost timp de 16 ani consilier al PNL Iași

2343
Dragos Baciu
Dragos Baciu

@ Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității a constatat că Dragoș Baciu, fostul director al Asirom Iași a făcut poliție politică pe vremea fostului regim comunist @ Dragoș  Baciu a fost director la ADAS transformată in Asirom și pana in anul 2020 a fost patru mandate consecutiv consilier local al comunei Dobrovăț

Dragoș Baciu, fostul director al Asirom Iași, consilier local al PNL  timp de 16 ani a fost informator al fostei Securități. Născut in anul 1951, acum în vârstă de 71 de ani Dragoș Baciu a fost pedagog la grupul Școlar Energetic fiind recrutat la data de 11.04.1974 pentru a ține legătura cu un număr de 4 surse (elevi si cadre didactice). „Mă angajez să colaborez în mod secret și organizat cu organele de Securitate /…/ să depun interes în activitatea de culegere a informațiilor /…/ notele pe care le voi prezenta în acest sens le voi semna cu numele de Moduveanu în locul numelui meu adevărat’’, se arata in angajamentul lui Baciu.

La cererea CNSAS, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit definitiv ca Dragos Baciu a fost colaborator. ‘’De asemenea rezidentul a furnizat informații atât verbale cât și scrise. De la data de 15.03.1974, când i s-au dat surse în legătură, rezidentul a dovedit atașament față de organele de securitate, venind la întâlniri cu regularitate./…/. Deopotrivă, potrivit celor menționate în Nota, 28.08.1975, IJ.S IAȘI, Serv. 1, Biroul 2, It. B. V a reieșit că .De la data de 01.08.1974 când a fost analizat, rezidentul a ținut o legătură corespunzătoare cu sursele din rândul elevilor, reușind să obțină materiale informative de interes operativ. In prezent are în legătură un număr de 4 surse cu care a efectuat întâlniri periodice, la majoritatea primind material informativ. În perioada la care ne referim, rezidentul a desfășurat mai mult o muncă de curierat, luând materialele de la surse și furnizându-le organelor noastre/…/”, se arata in sentinta Curtii de Apel Bucuresti, hotarare care citeaza si pasaje din rapoarte intocmite de fosts Securitate.

Problema este ca Dragos Baciu a fost pana in anul 2020, timp de 16 ani consilier local PNL in comuna Dobrovat. LA fiecare candidatura a depus o declaratie pe proprie raspundere potrivit careia nu a facut politie politica. ‘’El a intrat in PNL pe linia PDL. Parca nici acum nu-mi vine sa  cred mai ales ca a fost prieten de familie cu parintii mei’’, a spus Catalin Martinus, primarul comunei Dobrovat.

Potrivit jurnalistilor de la Reporteris, CNSAS a descoperit ca la Iasi au mai facut politie politica si Pavel Zaharia care  a lucrat în Securitatea Iași în perioada 1966-1981 și Petru Gașcu, locotenent colonel (1983-1985) în Securitatea Iași.

Ceaușescu se răsucește în mormânt. Ultimul CUG din România vândut la fier vechi

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.