Încă un schimb de terenuri pe masa DNA. Primăria a triplat prețul unui pământ pentru firma care i-a dat casă lui Chirica

2452
Viorel Cozma si Mihai Chirica
Viorel Cozma si Mihai Chirica

@ Relația dintre Mihai Chirica-primarul Iașului și fostul său angajator Viorel Cozma, patron Conest este acum una de îmbogățire reciprocă, pe banii noștri @ Chirica primește case și terenuri la prețuri mici de la Conest iar la randul sau firma lui Viorel Cozma obtine de la primarie terenuri la preturi avantajoase, de la Consiliul Local dar si contracte de peste 100 milioane euro cu municipalitatea @ Dupa ce DNA Bucuresti a descins la Primaria Iași pentru a investiga schimbul de terenuri Eternitatea-Cicoarei, Dezvaluirea.ro prezinta in editia de astazi o afacere facuta de primarie dupa acelasi tipar cu firma Conest, societate la care Chirica a lucrat pana cand s-a angajat la primarie @  Conest cumpără un teren de 1.035 mp în Ciurchi cu 110.000 euro iar după 4 ani, Primăria Iași ,la inițiativa lui Mihai Chirica îl evalueaza la un pret de 3 ori mai mare astfel incat firma lui Viorel Cozma sa primeasca la schimb, din domeniul public al orasului trei terenuri 3.556 mp din care două in zona centrală @ La evaluarea facuta de primarie, in timp ce  valoarea terenului dat la schimb de Conest s-a triplat, suprafetele oferite la schimb de primarie au fost subevaluate astfel incat cu Cozma sa obtina o suprafata cat mai mare si mai valoroasa de la Consiliul Local @ Cu un teren luat cu 110.000 euro, Conest SA a obtinut de la primarie trei terenuri cu o valoare de cel putin 500.000 euro, unul pe bulevardul Nicolae Iorga (lângă fostul Bazar) unul pe bulevardul Chimiei in zona Conest-Grand Rezidence și unul pe șoseaua Iași – Hlincea, imediat dupa noul Bazar sau Târgul de Cherestea

O afacere de schimb de terenuri precum cea investigată de DNA cu teleportarea unei suprafețe de teren fara valoare din zona Cimitirului Eternitatea in zona Cicoarei, pentru construirea unor blocuri, in beneficiil familiei primarului Dan Niță de la Miroslava, a fost facuta de Primăria Iași și pentru a-l mulțumi pe Viorel Cozma, patron al SC Conest SA, fostul angajator al actualului primar al municipiului, Mihai Chirica. De altfel, DNA a cerut Primăriei Iași sa remita copii dupa toate dosarele cu schimburi de terenuri realizate de municipalitate cu entități private deci si cu cea pe care o prezentam astazi. Inainte sa trecem mai departe trebuie sa precizam ca Viorel Cozma, Conest si Mihai Chirica in calitate de primar se afla de ani de zile intr-o simbioză economică perfecta. Adica, pe măsură ce valoarea contractelor pentru lucrari de constructii incheiate de SC Conest SA cu Primaria Iași creste si averea lui Mihai Chirica se majoreaza considerabil. Vilele deținute de Chirica in ultimii ani sunt legate de Conest, firma la care a lucrat ca inginer pana cand s-a angajat ca inginer la Primaria Iasi. Vila de pe aleea Tudor Neculai pe care a lasat-o fetelor din a doua casatorie dupa ce divortat a fost construita de Conest si vanduta lui Chirica cu 39.000 euro (vezi aici). In prezent Chirica locuieste intr-o vila de pe dealul Galata, pe Platoul Insorit, construit tot de Conest.

Conest cumpără un teren cu 110.000 euro

Istoria afacerii pe care o prezentam astazi incepe  la data de 17 aprilie 2014, cand SC Conest SA cumpără de la moștenitorii Lucia Androne și Gheorghe Vasiliu cu suma de 110.000 euro, o suprafata de 1.035 mp pe strada Ciurchi 105 devenita ulterior in acte Ciurchi 109C. Un teren intre spațiile verzi ale blocurilor din Ciurchi. La scurt timp dupa ce cumpara terenul, oamenii Conest agita spiritele in cartier spunand ca vor sa construiasca un bloc in zona respectiva, stiind ca acest lucru nu prea era posibil din punct de vedere legal, avand in vedere ca pentru a ajunge la terenul respectiv nu exista nici macar niște căi de acces suficient de late, cât sa incapă doua masini, ci doar niște alei. Locatarii din zona se revoltă iar Miha Chirica profita de situație și inițiaza un schimb de terenuri cu SC Conest SA.

Terenuri de care avea nevoie Viorel Cozma

In luna aprilie 2019, primarul Mihai Chirica semneaza un referat prin care sustine ca este necesară realizarea unui schimb de terenuri cu firma Conest SA pentru ca municipalitatea sa amenajeze o parcare pe terenul de pe strada Ciurchi 109. Parcarea nu a fost amenajată nici pana astazi, masinile continue sa parcheze pe acelasi tampșan de 1.035 mp luat de primărie de la Conest cu prețul a trei terenuri in suprafata totală 3.556 mp, din care doua in zona central avand o valoare totală de piață de peste 500.000 euro. Am stabilit acest lucru studiind tranzactiile cu terenuri, efectuate in aceiasi perioadă cu parcele situate in vecinătatea celor primite de Conest de la Mihai Chirica.

Valoarea terenului Conest s-a triplat

Golănia s-a făcut prin supraevaluarea terenului deținut de Conest pe strada Ciurchi 109C și subevaluarea parcelelor cedate de primărie. Numai așa Conest a putut sa obtina trei terenuri in municipiu, in suprafață de 3.556 mp oferind la schimb un teren de numai 1.035 metri patrați. Astfel, in opinia expertului desemnat de primarie sa evalueze toate cele 4 suprafețe aflate in discutie, odata cu trecerea anilor a crescut numai valoarea terenului cedat de Conest in timp ce terenurile primariei s-au ieftinit. Este absurd, bineinteles. Astfel, dupa cum am mai spus, pe 17 aprilie 2014  SC Conest SA a cumparat terenul din  strada Ciurchi nr.105, la un pret de 106,2 euro/mp iar la data de 28.09.2018, Primaria Iasi l-a evaluat la un pret de 297  euro mp, adica i-a triplat valoarea.

Fără număr, trei parcele bune pentru Conest

Pentru terenul de 1.035 de metri patrati pe strada Ciurchi nr. 109 C, SC Conest SA a primit la schimb trei terenuri: 772 mp pe b-dul Nicolae Iorga FN (fara numar), 319 mp pe bulevardul Chimiei FN si 2.445 metri patrati pe soseaua Iasi – Hlincea. In baza referatului de schimb de terenuri completat de Chirica se inițiaza Hotarârea Consiliului Local nr.222/24.05.2019 care este votata cu unanimitate de voturi de un Consiliul Local dominat de Chirica, in perioada in care pana si opozitia reprezentata de PSD vota alaturi de primar. Dupa aceea la Biroul Notarial Iulia Păduraru este semnat contractul de schimb de terenuri, SC Conest SA fiind reprezentata de Lucian Irimia iar primăria de Mihai Chirica prin jurist Doina Florescu.

Teren ieftin pentru Conest pe b-dul Nicolae Iorga

Incepem cu terenul de 772 mp primit de SC Conest SA pe b-dul Nicolae Iorga fara numar. Terenul este lipit de benzinăria deținuta de grupul de firme patronat de Viorel Cozma pe b-dul Nicolae Iorga. Practic primaria i-a dat tot tăpșanul de langa benzinărie (foto). Problema este că inainte de a efectua schimbul primaria a evaluat acest teren la un preț de 148 euro/mp in conditiile in care in zona se vand terenuri si cu 475 euro pe metrul patrat. Astfel, SC  Stefana SRL a cumparat  in anul 2008, 437 mp la un pret de 475 euro pe metrul patrat. Kaufland Romania a cumparat anterior 22.621  metri patrati teren pe care s-au aflat fostele hale Nicolina de la Terra Invest SRL cu 9.380.000 euro adica 414 mp. Terenul cumparat de Kaufland este vis a vis de terenul oferit de primărie catre Conest. Mai departe Constantin Dulute a cumparat fostul teren al SC Nicolina SA cu 200 euro metrul patrat tot in anul 2019 (vezi aici). Deci, iese o media a pretului cu mult mai mare decat cea stabilita de primarie pentru Conest. Putem vorbi despre o medie de cel putin 300 euro pentru un metru patrat si nicidecum de 148 euro/mp. Prezentam unele fotocopii dupa documente ale celorlalte tranzactii mentionate mai sus.

Pe Chimiei, Chirica si Conest isi dau cu stangul in dreptul

Cel de-al doilea teren dat la schimb de Primarie este o suprafata de 319 metri patrati pe bulevardul Chimiei langa Conest Grand Rezidence. Acest teren a fost evaluat de primarie la un pret de 178 euro pe metrul patrat in conditiile in care pentru un teren de 352 mp aflat in acelasi loc, la data de 30 august 2017, SC Conest SA a platit firmei Danaster Grup SRL 200.000 euro adica 626 euro pentru un metru  patrat. Deci cand a cumparat teren pentru Conest Grand Residence de pe piata libera Conest a platit su 626 euro pentru un metru pătrat iar Chirica i-a vandut de la primărie cu 178 euro/mp.

 

Ultima suprafata obtinuta de Conest sunt 2.445 mp situati pe soseaua Iasi – Hlincea, acolo unde firma lui Viorel Cozma detine o baza de productie. Pentru acest teren primaria a stabilit pentru Conest un pret de 56 euro metrul patrat. Ultimele tranzactii efectuate cu terenuri in zona se apropie de aceasta valoare.

Chirica recunoaste ca a fost audiat de DNA

Jurnalistii Dezvaluirea.ro au avut o discutie cu primarul Mihai Chirica pe marginea acestui subiect. I-am explicat cu dovezi ca primaria a subevaluat terenurile oferite Conest dar acesta si-a mentinut punctul de vedere. ‘’In mandatul meu s-au facut 11 schimburi de terenuri. De unde știți ca s-a subevaluat, sunteți specialist? I-am explicat si doamnei procuror Andreea Nica de la DNA cand m-a audiat, aceste schinburi au fost facute in interesul orasului, am salvat curtile unor scoli si gradinite care au fost retrocedate. Aici in Ciurchi trebuia sa facem o parcare. Nu s-a facut nici o ilegalitate’’, a spus Mihai Chirica.

Conest: ‘’Au mai făcut și alții schimburi de terenuri’’

De asemenea, am solicitat un punct de vedere si de la SC Conest SA. Reprezentantii firmei lui Viorel Cozma au sustinut ca au mai facut si altii schimburi de terenuri cu primaria si nu ar trebui considerate ilegale atat timp cat au fost votate de Consiliul Local. ‘’Susțineți că prin acest schimb s-a creat un prejudiciu bugetului local. În aceiași ședință pe 24 mai 2019 pe ordinea de zi alaturi de schimburile de teren Conest-Primărie, au existat proiecte similare ai caror beneficiari au fost companiile conduse de alti oameni de afaceri. Potrivit informatiilor publice in ultimii 5 ani  cel putin 11 schimburi de terenuri intre diferite companii si Primăria municipiului Iași au fost aprobate de plenul Consiliului Local. A transforma aceste companii in potentiali infractori creeaza un precedent periculos pentru mediul de afaceri dar si pentru administratia locala’’, a transmis Irinel Tofan, directorul SC Conest SA.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.