Vine urgia! Sute de patroni cauta somajul tehnic, o firma a facut deja sute de concedieri

2829
multime de ieseni
multime de ieseni

@ ‘’Am primit azi sute de telefoane din partea angajatorilor care ne solicita informatii privind somajul tehnic’’, a spus Gabriela Vasilache, directoarea Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca @ Deja, la nivelul judetului Iasi 10 la suta din contractele de munca au fost suspendate si suntem la inceputul perioadei de carantina @ ‘’In cele 10 la suta, 22.853 contracte suspendate intra si cele care au fost suspendate inainte de izbucnirea acestei epidemii dar este o crestere evidenta in ultima perioada’’, a spus Costel Grojdea, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca @ Deja o compania de transport din Iasi a concediat 363 de salariati

Blestemul acestui popor, sa aiba in vremuri de criza conducatori incompetenti si corupti. Desi intram intr-o criza economica profunda din cauza pandemiei acest Guvern incompetent continua sa plateasca salariile pensii nesimtite (unele de 1 miliard lei vechi). Noul ‘’lider’’ PNL Iasi, primarul municipiului Mihai Chirica vrea sa fixeze maine in sedinta CL salarii de 5.000 euro pe luna pentru directorii societatilor primariei. Toate acestea in timp ce pe noi ceilalti ne bantuie stafia somajului sau a falimentului, activitatea economica fiind practic suspendata in aceasta perioada. Va vine sa credeti ca nici pana la aceasta ora, Guvernul nu a finalizat procedurile pentru acordarea somajului tehnic, cel de 75 la suta din salariu, cu care se lauda de cateva zile?. ‘’Am primit sute de telefoane in aceasta dimineata. Se intereseaza toata lumea in legatura cu somajul tehnic. Cererile se vor incarca intr-o platforma care ne va fi pusa la dispozitie dupa 1 aprilie. Modelul de cerere si alte chestiuni urmeaza sa fie reglementata prin ordin de ministru. Somajul tehnic se plateste dupa 15 zile de la depunerea cererii’’, a spus Gabriela Vasileche, directoarea AJOFM Iasi.

O firma a concediat 363 de oameni

Acesta a mai adaugat ca o firma de transport din judetul Iasi a trimis catre AJOFM o notificare de concediere colectiva. Este vorba despre o firma de transport care da afara 363 salariati. Insa cei mai multi angajati ai firmei sunt din orasul Falticeni, din Iasi fiind mai putini.

10 la suta din contractele de munca sunt suspendate

Deja la nivelul judetului Iasi, 10 la suta din contractele de munca au fost suspendate. Costel Grojdea, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca ne-a explicat ca in ultimele saptamani se observa o crestere evident a numarului de contracte de munca suspendate. ‘’In cele 10 la suta, 22.853 contracte suspendate intra si cele care au fost suspendate inainte de izbucnirea acestei epidemii dar este o crestere evidenta in ultima perioada’’, a spus Costel Grojdea.

Distributia fortei de munca in judetul Iasi

Potrivit datelor care ne-au fost furnizate de Directia Judeteana de Statistica si de Inspectoratul Teritorial de Munca, in judetul Iasi sunt 195.670 de angajati cu contract de munca, fiind inclusi si cei care lucreaza in institutii publice, bugetarii. Astfel, potrivit datelor furnizate de cele doua institutii, judetul Iasi are circa 60.000 de bugetari aici fiind inclusi si angajatii de la companiile de stat. In Sanatate lucreaza 20.954 persoane iar in invatamant sunt 17.925 persoane. Revenind la sectorul privat, cei mai multi lucreaza in industrie – 36. 231, comert – 28.173, constructii-12.037, transport 8.200, Hoteluri si Restaurante-6.628. In IT lucreaza peste 10.000 de persoane iar in agricultura lucreaza pana in 5.000 de persoane, cu contract de munca.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.