Zeci de procurori ieseni au protestat astazi in fata Parchetului. „Vrem o justitie independenta”

2349

@ Un numar de 40 de procurori de la Parchetul de pe langa Tribunal si Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi au protestat astazi in fata institutiei @ Acestia au aratat ca ordonanta Ordonanta nr.7/2019 care aduce unele modificari in statutul magistratilor afecteaza grav independenta justitiei

Nu mai putin de 40 de procurori ieseni de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi si Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi au protestat astazi fata de ultimele modificari aduse legilor Justitiei de Guvernul PSD. De altfel, procurorii ieseni s-au alaturat protestelor declansate la nivel national de magistratii din toata tara imediat dupa publicarea textului Ordonentei 7/2009, act normativ care aduce modificari la statulul magistratilor. „Prin acest protest dorim sa se pastreze echilibrul intre puterile statului. Protestam in special impotriva Ordonantei 7, aprobata fara o consultare a magistratilor si fara respectarea recomandarilor Comisiei de le Venetia. Noi ne dorim sa ne desfasuram activitatea intr-un sistem judiciar independent. Atat timp cat se iau astfel de decizii legislativa fara o consultare a corpului magistratilor consideram ca poate fi afectata independenta justitiei. Suntem in slujba cetatenilor si trebuie sa avem legi predictibile”, a spus Mihaela Apostol, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi.
De asemenea Monica Palaghia, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi a aratat ca politicul nu da dovada de buna credinta atunci cand opereaza modificari asupra legilor Justitiei. „Aceasta ordonanta 7 a fost adoptata fara nici un fel de consultare. Intelegem ca in orice sistem, inclusiv sistemul juridic sunt lucruri perfectibile dar noi magistratii dam dovada de buna-credinta si asteptam acelasi lucru si de la corpul legislativ”, a spus Monica Palaghia.
Protestului magistratilor s-au alaturat si studentii ieseni la Facultatea de Drept de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza care au adaugat ca profesorul de drept Tudorel Toader nu aplica ca si ministru ceea ce a predat la cursuri.
Sa mai precizam ca o alta nemultumire a magistratilor ieseni este infiintarea unei sectii speciale de investigare a magistratilor.
La nivel national, asociatiile de magistrati, dar si conducerea centrala a DIICOT si DNA au aratat ca odata cu adoptarea ordonantei nr.7/2019 ”statutul magistratilor este aruncat in derizoriu”. Aceasta ordonanta aduce modificari asupra criteriilor de numire si promovare a magistratilor
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.