Medici valorosi din Romania anchetati penal la Iasi. Un nou scandal la UMF

6199

@ Totul a plecat de la organizarea unui concurs pentru ocuparea unui post de conferentiar obstetrica-ginecologie la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi @ Denuntul a fost facut de medical ginecolog Dragos Nemescu @ Judecatorii ieseni au decis zilele trecute ca unii dintre cei mai valorosi medici din Romania, profesori universitari in medicina si presedinti ai societatilor romane de ginecologie sa fie urmariti penal pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu

Un nou scandal va zgudui UMF Iasi, de aceasta data cu repercusiuni la nivel national, in urma unei decizii luate de Judecatoria Iasi in dosarul  22625/245/2018. Asta deoarece, judecatorii ieseni au decis ca unii dintre cei mai cunoscuti si mai valorosi medici din Romania sa fie anchetati penal in urma denuntului facut de medicul ginecolog Dragos Nemescu care a acuzat trucarea unui concurs pentru ocuparea unui post de conferentiar de obstetrica-ginecologie la Departamentul Medicina Mamei si a Copilului din UMF Iasi. Vorbim despre Nicolae Suciu-presedintele Societatii Romane de Obstretica si Ginecologie, prof. dr. Florin Stamatian, presedintele Societatii Sud-Est Europene pentru Medicina Perinatala, prof. univ. dr. Liliana Novac, șefa Clinicii de Obstetrica-Ginecologie I din cadrul Spitalului „Filantropia“,  prof. dr. Lucian Puscasiu-  Targu Mures, Vlad Tica seful Sectiei de Obstretica si Ginecologie din cadrul Spitalului Judetean Constanta dar si despre medicii ieseni Diana Cimpoesu, Stefan Butureanu si Dan Mihalcea care au facut parte din comisia de concurs. Judecatorii ieseni au decis ca acestia sa fie cercetati pentru abuz in serviciu pentru ca au facut parte din comisia de concurs despre care Nemescu sustine ca a fost trucat prin savarsirea unor falsuri.

Concurs din 2016

Concursul pentru ocuparea respectivului post de conferentiar de obstetrica-ginecologie a avut loc pe data de 26 februarie 2016 si au participat medicul Bogdan Doroftei, Dragos Nemescu (Coordonatorul Compartimentului de medicina materno-fetala si gravide cu risc) si doctorul Emil Anton, fostul director al Maternitatii Elena Doamna. Dupa evaluarea dosarelor au ramas in cursa Dragos Nemescu si Emil Anton. In final, postul a fost adjudecat de Emil Anton dar imediat a inceput scandalul. Atat Dragos Nemescu cat si Emil Anton au depus contestatii, departajarea dintre cei doi facandu-se doar la o diferenta de o sutime. In cele din urma din cauza scandalului Senatul UMF a hotarat prinm decizia nr.10 din data de 27.04.2016 invalidare rezultatelor concursului. Emil Anton a contestat decizia de invalidare si a castigat procesul. Astfel, pe data de 9.11.2017 magistratii Curtii de Apel obliga UMF sa-l incadreze pe postul de conferentiar pe Emil Anton si sa-i plateasca acestuia daune morale de 50.000 lei, anuland de asemenea decizia de invalidare a concursului dispusa de Senatul UMF.

Nemescu s-a dus la parchet

Numai ca, in timp ce Emil Anton isi cauta dreptatea la instantele civile Dragos Nemescu facea plangeri penale atat impotriva lui Emil Anton cat si impotriva membrilor comisiei de concurs. Plangerea penala a fost depusa la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi iar in urma acestei sesizari s-a deschis dosarul penal nr.3672/P/2016. Nemes a depus impotriva lui Emil Antom plangere pentru fals in declaratii si uz de fals iar pe membrii comisiei i-a acuzat de abuz in serviciu. In data de 10.08.2018 procurorii ieseni au clasat dosarul adica au considerat ca cei invinuiti sunt nevinovati. Insa, in septembrie 2018, Dragos Nemescu face plangere impotriva ordonantei procurorului de netrimitere in judecata si solicita completarea si reluarea urmarii penale aratand ca ancheta s-a facut superficial.

Dosarul penal o ia de la capat

Pe data de 15.02.2019, adica in urma cu circa o saptamana, in dosarul 22.625/245/2018 magistratii de la Judecatoria Iasi decid ca Nemescu are dreptate si dispun realuarea urmaririi penale impotriva lui Emil Anton pentru savarsirea infractiunilor de fals in declaratii, uz de fals si instigare la abuz in serviciu si impotriva membrilor comisiei pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. ‘’Admite plangerea formulata de petentul Nemescu Dragos, prin care a contestat ordonanta procurorului din data de 10.08.2018, emisa în dosarul 3672/P/2016 a Parchetului de pe langa Judecatoria IaSi. În baza art. 341 alin. 6 lit. b C.proc.pen., desfiinteaza solutia procurorului de caz constand în clasarea cauzei în ceea ce priveSte comiterea de catre numitul Anton Emil a infractiunii de „fals în declaratii” prevazuta de art. 326 Cod penal, “uz de fals” prev. de art 323 C.pen, „instigare la abuz în serviciu” prevazuta de art. 47 Cod penal raportat la 297 alin.1 Cod penal, precum si în ceea ce priveste savarsirea de catre membrii comisiei de concurs, numiti conform deciziei 1036/03.12.2015, respectiv Diana Cimpoesu, Nicolae Suciu, Florin Stamatean, Lucian Puscasiu, Stefan Butureanu, Liliana Novac, Vlad Tica si Dan Mihalcea a infractiunii de „abuz în serviciu”, se arata in sentinta pronuntata in urma cu o saptamana de Judecatorie.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.