Alexandru Muraru, candidat la alegerile europarlamentare: Este imperativ să abordăm problema standardelor duble în ceea ce privește calitatea produselor oferite pe piața din România comparativ cu alte state membre

38

Alexandru Muraru, candidat PNL pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, a subliniat necesitatea abordării problemei standardelor duble în calitatea produselor vândute pe piața din România comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene. Este inacceptabil ca produsele vândute în România să fie de o calitate inferioară, în timp ce prețurile rămân comparabile cu cele din alte state membre.

Dublul standard la alimente și discriminarea consumatorilor din Est

Alexandru Muraru a subliniat importanța eliminării practicilor discriminatorii în ceea ce privește calitatea produselor comercializate în România. El a evidențiat necesitatea unor măsuri mai stricte pentru a asigura tratamentul egal al consumatorilor români în comparație cu ceilalți cetățeni europeni.
Este crucial să abordăm problema dublului standard în ceea ce privește calitatea produselor vândute pe piața din România. Consumatorii români nu ar trebui să accepte produse de calitate inferioară la prețuri comparabile cu cele din alte state membre. Deși legislația europeană a fost modificată, persistă îngrijorări că aceasta nu este suficient de strictă,” a declarat Alexandru Muraru.
Necesitatea unei legislații mai stricte
Alexandru Muraru a evidențiat faptul că, în ciuda directivelor europene care interzic dublul standard, aplicabilitatea acestora rămâne problematică. „Legislația actuală împotriva dublului standard este bine intenționată, dar nu produce efecte concrete deoarece nu există un standard de referință clar definit. Este esențial să creăm o metodologie clară și aplicabilă la nivel european pentru a asigura respectarea uniformă a calității produselor,” a subliniat Alexandru Muraru.
Exemple concrete de dublu standard
Un exemplu concret menționat de Alexandru Muraru este cazul sucului Fanta comercializat în România. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit diferențe semnificative între rețetele sucului Fanta de portocale vândut în România și cele din alte state membre ale UE. Deși ar trebui să aibă aceeași compoziție, s-a constatat că sucul vândut în România conținea o cantitate mai mare de zahăr și îndulcitori diferiți față de sortimentele din alte țări europene.
Într-o cercetare europeană din 2019, care a analizat 1.400 de mostre din 128 de produse diferite, s-a constatat că 31% dintre produsele cu ambalaj identic sau similar aveau diferențe de compoziție, iar 27% dintre acestea aveau compoziții și ambalaje diferite. De exemplu, sortimentul de iaurt Activia cu aromă de căpșuni testat în 14 țări europene avea cinci rețete diferite, cu valori nutriționale variabile în ceea ce privește grăsimile, zahărul, carbohidrații și sarea folosite.

Uniformizarea standardelor

Unul dintre succesurile semnificative ale Uniunii Europene în ultimii ani a fost eliminarea tarifelor de roaming, o decizie care a avut un impact direct și pozitiv asupra vieții cetățenilor europeni. Acest tip de măsuri, care asigură uniformitatea legilor și accesul egal la servicii, trebuie nu doar continuat, dar și extins în următorul mandat al Parlamentului European.

Acțiuni concrete

Alexandru Muraru a subliniat necesitatea unor măsuri concrete pentru a aborda problema dublului standard. „În calitate de europarlamentar, voi monitoriza cu strictețe aplicarea legislației europene și voi propune aplicarea acesteia cât mai riguros. Dacă se va constata că reglementările actuale nu sunt suficiente pentru a opri practicile de standarde duble, voi iniția modificarea legislației existente pentru a înăspri sancțiunile și controalele,” a declarat Muraru, candidat pentru alegerile europarlamentare din partea Partidului Național Liberal Iași.
Angajamente pentru viitor
Cetățenii români merită să fie tratați cu aceeași respect și considerație ca oricare alți cetățeni ai Uniunii Europene. „Nu acceptăm să fim tratați ca cetățeni de rang secund. Mă angajez să lucrez pentru o Europă în care toți cetățenii să beneficieze de aceleași standarde înalte, indiferent de țara în care trăiesc. Împreună, putem asigura că România și Europa vor prospera sub aceleași standarde de excelență și echitate,” a concluzionat Alexandru Muraru, candidat la alegerile pentru Parlamentul European din partea PNL Iași.
La comanda PNL Iași
Executat de SC Hazard Media Srl
Cod mandatar financiar 41240003

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.