Bomba biologica in dealul Copoului. Activitatea laboratorului de analize medicale a fost suspendata

3945
Laboratorul DSV Iasi

@ Tulpinile de virusi si bacterii periculoase erau depozitate aiurea, in afara oricaror conditii de siguranta legale @ De aceea s-a luat o masura fara precedent in sistemul sanitar de stat: autoritatile centrale au dispus suspendarea activitatii laboratorului de analize medicale al Directiei Sanitar Veterinare @ Sefa Laboratorului Elena Isan a fost sanctionata

Se vorbeste ani de zile de gripa porcina, pesta porcina, gripa aviara, boala vacii nebune si de alte maladii care ar putea fi devastatoare daca ar atinge comunitati umane si cu toate acestea institutia care ar trebui sa ne apere de aceste pericole da dovada de o neglijenta si superficialitate iesita din comun. Vorbim acum de Laboratorul de Sanatate Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Iasi care a fost supus recent unei masuri fara precedent in acest domeniu. Astfel, in urma unui control efectuat de inspectorii Autoritatii Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVA) s-a dispus suspendarea activitatii Laboratorului de analize medicale si asta in urma gravelor deficiente

constatate. De asemenea autoritatile centrale au dispus sefilor DSV Iasi sa intruneasca Comisia de disciplina si sa o sanctioneze pe Elena Isan, sefa Laboratorului de la Iasi.

Deficiente grave

Autoritatea Sanitar Veterinara a controlat Laboratorul DSV Iasi anul trecut iar ulterior a fost intocmita Nota de control in care s-a dispus suspendarea activitatii intitutiei pentru termen nelimit. Abia dupa insistentele conducerii DSV, o echipa de control de la ANSVA s-a deplasat la Iasi pentru a verifica stadiul implementarii masurilor impuse in urma controlului anterior si pentru ca inspectorii s-au declarat satisfacuti s-a dispus ridicarea masurii suspendarii. Laboratorul a fost suspendat patru luni perioada in care Directia Sanitar Veterinara Iasi a pierdut o groaza de bani, si asta deoarece producatorii de alimente si crescatorii de animale au fost nevoiti sa-si faca analizele necesare comercializarii “produsului finit” la alte laboratoare acreditate, din alte judete. Cea mai grava dintre deficientele constatate se refera la faptul ca s-au gasit “tulpini de referinta” (tulpini de virusi si bacterii necesare pentru aplicarea metodei comparative la analize) care nu erau pastrate in frigidere securizate. Mai mult, s-au gasit pe mesele de lucru culturi de bacterii langa alimente sau bucati de carne proaspata, recoltate in vederea efecturarii analizelor.

“Nu exista elemente justificative pertinente care sa poata motiva- existenta in interiorul termostatului din cadrul laboratorului de microbiologic produse de origine animala de probe in lucru alaturi de flacoane cu medii de cultura preparate. Nu exista argumente temeinice pentru a justifica existenta in camera termostatelor din laboratorul de microbiologic produse de origine animala, in termostatul de 44°C, atat medii de cultura care necesitau pastrarea la aceasta temperatura cat si placi insamantate. In frigiderul care este destinat amplasarii de kituri, suplimente, eprubete cu seruri, nu trebuie sa existe probe de branzeturi, etc. si nimic altceva de orice alta natura. Motivatia ca exista un numar prea mare de probe si nu a avut unde sa le puna, nu poate justifica amplasarea acestora impreuna cu kituri, suplimente, eprubete cu seruri, etc.” se arata intr-un document intern al DSV Iasi. In plus, s-au mai gasit tulpini de virusi expirate care trebuiau distruse de mult. In plus, s-a descoperit ca au fost acreditate unele laboratoare locale a unii producatori de carne si produse lactate in baza unor dosare incomplete. Sa mentionam ca potrivit Legii producatorii pot sa-si amenajeze unele laboratoare interne de dimensiuni mai mici pentru autocontrol.

Sefa Elena Isan este superficiala

Inspectorii ANSVA au mai aratat in raport ca si in anii anteriori au gasit deficient similar si au avertizat-o pe sefa Laboratorului, Elena Isan. “Doamna dr. Isan Elena a dat dovada de superficialitate în mod repetat și în formă continuată față de aceste aspecte întrucât și la controalele anterioare ale inspectorilor de specialitate din ANSVSA au fost semnalate aceste aspecte, care nu au fost remediate nici pana la data ultimului control, iar doamna doctor Isan Elena a mai fost sesizata anterior la Comisia de disciplina pentru aceleasi aspecte”, au mai aratat inspectorii ANSVA.

In cele din urma in urma referatului propus de Comisia de discipina conducerea DSV Iasi in frunte cu Gabriel Ciobanu a sanctiona-o pe Elena Isan cu 20 la suta din salariu pe o perioada de 3 luni. Elena Isan a contestat sanctiunea dar deocamdata la Tribunal a pierdut. Elena Isan este sotia lui Vasile Isan fostul rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, acesta fiind profesor de economie.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.