Bomba. DNA, un alt dosar la UMF Iasi. Dosarul ”Mita la decan”, partea a doua. Documente

5010
UMF Iasi
UMF Iasi

@ Acuzatiile sunt de fals si de marturie muncinoasa si o vizeaza pe secretara sefa Gabriela Cuciureanu dar si pe fosta secretara Diana Georgiana Vlase @ Cele doua au fost acuzate de DNA ca au mintit sa o protejeze pe Doina Azoicai care pe atunci era acuzata de luare de mita @ Cele doua au fost trimise in judecata in aprilie 2018 dar judecatorii au intors dosarul la parchet dispunand refacerea rechizitoriului

S-ar parea ca sirul dosarelor penale care vizeaza Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa din Iasi nu s-a terminat odata cu achitarea fostului decan de la Facultatea de Medicina pentru acuzatia de luare de mita in urma cu cateva luni adica in iunie 2018. De altfel, acest nou dosar despre care vorbim are legatura chiar cu acuzatiile de luare de mita formulate de DNA impotriva lui Azoicai. Astfel, chiar daca Azoicai a scapat definitiv de acuzatii, problemele nu s-au terminat pentru secretara sefa Gabriela Cuciureanu dar si pentru o fosta secretara pe nume Diana Georgiana Vlase plecata acum in Statele Unite ale Americii. Cele doua sunt acuzate de Directia Nationala Anticoruptie ca au mintit in timpul urmaririi penale tocmai cu scopul de o proteja pe Doina Azoicai. Gabriela Ciuciureanu ar fi comis fapta pe data de 25.05.2015 cand a fost audiat la DNA Iasi iar Diana Georgiana Vlase, doua zile mai tarziu pe 27 mai cand a fost audiata de aceiasi procurori anticoruptie. In ce constau contradictiile din declaratiile celor doua aflam chiar din sentinta de achitare pronuntata de Curtea de Apel in dosarul lui Azoicai. In aceiasi sentinta se mai precizeaza ca dosarul care priveste acuzatiile de marturie mincinoasa care le vizeaza pe cele doua secretare de la UMF dar si pe medicul de familie Ligia Nicoleta Buhus din Vaslui care ar fi atestat in fals ca Haizoun Yasssine (studentul marocan care potrivit DNA ar fi fost inscris abuziv la UMF) este pacientul sau eliberandu-i acestuia o adeverinta care i-a servit la inscriere, a fost disjuns de DNA Iasi catre Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi inca din faza urmaririi penale. Ulterior, cele doua au fost trimise in judecata de Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi dar pe 4 aprilie 2018, magistratii Judecatoriei Iasi au decis sa retrimita dosarul la parchet pentru refacerea rechizitoriului.

Cum au mintit

Dupa cum am spus mai sus contradictiile din declatiile celor doua au fost sesizate chiar de magistratii Curtii de Apel Iasi. Aceasta ar fi negat la DNA ca ar fi discutat cu Agha Romeen (complicele din dosarul lui Azoicai-nr.) despre situatia unor studenti dar ulterior s-a razgandit. ”Martora Cuciureanu Gabriela, secretar sef al UMF Iasi a declarat in faza urmaririi penale ca nu a avut discutii cu inculpatul Agha Romeen dar ca in contextul unor convorbiri telefonice acesta s-ar fi interesat de cateva dosare ale unor candidati, invocand lipsa unor documente din acestea. Insa, in fata instante , martora a declarat ca a fost contactata direct de inculpatul Agha Romeen, telefonic sau s-a prezentat personal la secretariat interesandu-se daca ministerul a emis scrisoarea de acceptare pentru Haizoun Yasssine”, au constatat magistratii Curtii de Apel.
In ceea ce o priveste pe Diana Georgiana Vlase si aceasta ar fi negat initial ca ar fi discutat cu ”intermediarul” Agha Romeen despre inscrierea lui Haizoun Yasssine dar si aceasta la randul sau s-a razgandit. Aceasta nu a putut fi audiata de judecatori deoarece din septembrie 2015 se afla in Statele Unite ale Americii in Illinois unde urmeaza cursurile Universitatii Rockford. ”In faza cercetarii judecatoresti martora Vlase Diana Georgiana nu a putut fi audiata insa la dosarul cauzei a fost trimisa de catre aceasta, duplicatul declaratiei autentificate la data de 16.05.2016 de catre Consulatul General al Romaniei la Chicago din continutul careia rezulta ca retracteaza partial, respectiv raspunsul formulat de catre aceasta in legatura cu prima intrebare ce i-a fost adresata in calitate de martor in cauza de fata, context in care a declarat ca nu a discutat niciodata telefonic cu inculpatul Agha Romeen, declaratia din faza urmaririi penale din data de 27.05.2015”, au mai aratat judecatorii.
Deocamdata procurorii nu au retrimis la instanta rechizitoriul prin care cele doua au fost trimise in judecata pentru marturie mincionasa, asa cum solicitasera magistratii Judecatoriei. Reamintim ca Doina Azoicai a fost trimisa in judecata ca ar fi primit mita o tava si un ceainic si o tavita pentru a-l inscrie la UMF Iasi pe studentul marocan Haizoun Yasssine.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.