Bombă! Şeful Vămii Iași, lăsat de judecători să plece acasă!

1128
Bolohan
Bolohan

@ Dănuţ Bolohan, şeful Biroului Vamal Iaşi, şi alţi subordonaţi fuseseră reţinuţi în dosarul de corupţie în care se cercetează un prejudiciu de circa 12 milioane de euro adus bugetului statului @ Însă judecătorii ieşeni au respins propunerea de arestare făcută de anchetatori pe numele lui Bolohan

Dănuţ Bolohan, şeful Biroului Vamal Iaşi, şi alţi subordonaţi fuseseră reţinuţi în dosarul de corupţie în care se cercetează un prejudiciu de circa 12 milioane de euro adus bugetului statului. Însă judecătorii de la Tribunalul Iaşi au respins propunerea de arestare făcută de anchetatori pe numele acestora.

„Instanţa respinge propunerea de arestare preventivă formulată de DNA privindu-i pe inculpaţii Dănuţ Bolohan, Simona Andreica, Iulian Culipei şi Cristian Timofte, au afirmat magistraţii. În schimb, aceştia au dispus măsura arestului la domiciliu pentru Bolohan şi colegii săi.

 

Ce au spus anchetatorii în cazul lui Dănuţ Bolohan

Anchetatorii au afirmat că, în perioada ianuarie 2022 – prezent, funcționari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iași (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăți comerciale care importă produse textile din Turcia. Prin intermediul acestor societăți comerciale ar fi fost importate articole de vestimentație, îmbrăcăminte și încălțăminte tip sport și parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăților comerciale respective, precum și cu autovehicule tip cap tractor și semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.

„Prin modul de acțiune, functionarii vamali ar fi creat condițiile în care administratorii societăților comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor). Ar fi existat situații în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice – uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate (pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute), cât și sub aspectul prețului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator). Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București.

„Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD. Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale. Concret, în contextul menționat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuț, în calitatea menționată mai sus, beneficiind și de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD. De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuț, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit de la doi subalterni, inculpații Timofte Cristian și Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani și alte produse, pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparțineau societăților comerciale cercetate în prezenta cauză”, au spus procurorii DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.