Bomba! Studenti la Medicina condamnati astazi pentru spaga la examen

4021

@ Tribunalul Iasi a condamnat astazi doi studenti la UMF Iasi care au facut parte din reteaua celor care dadeau bani pentru a obtine note de trecere la examene @ Cei condamnati astazi sunt ultimii doi ‘’ridicati’’ de procurori din lotul celor 7 anchetati in luna august a anului 2017 cand doi dintre ei au si fost arestati

Doi studenti la Universitatea de Medicina Grigore T.Popa din Iasi au fost condamnati astazi (vezi aici) la inchisoare pentru ca au incercat sa-si cumpere note de trecere la examene. Este vorba despre ultimii doi student din cei 7 saltati de procurori in august 2019. Din cei 7 cinci si-au primit sentinta in urma cu un an si asta deoarece au recunoscut faptele iar procesul a decurs mai repede. Doi dintre ei, Andrei Chebac si Elena Gabriela Catanoiu nu au recunoscut faptele si de aceea procesul s-a finalizat abia astazi. Andrei Chebac si Gabriela Catanoiu au fost condamnati fiecare la cate o pedeapsa de 2 ani cu suspendare si la efectuarea unor zile de munca in folosul comunitatii.

Unii care au recunoscut au primit mai mult

Interesant este ca unii dintre studentii care au recunoscut faptele au primit o pedeapsa mai mare desi au beneficiat de o reducere, tratament de care nu au avut parte Chebac si Catanoiu. Astfel, in iulie 2018, dupa cum spuneam judecatorii i-au condamnat pe primii 5 din dosar. Astfel, persoanele trimise in judecata in acest dosar Stefan Vladimir Paun, Mustafa Abdi (arestati preventiv dupa declansarea anchetei), Andrei Chebac, Rares Stefan Ene, Petronela Ene, Elena Gabriela Catanoiu si Carla Maria Preda.  Stefan Vladimir Paun care s-a ales 2 ani si 10 luni de inchisoare cu suspendare si confiscarea sumei de 1.350 euro, Mustafa Abdi-3 ani de inchisoare cu suspendare si confiscarea sumei de 600 euro,Rares Ene-1 an si 10 luni de inchisoare cu amanarea executarii pedepsei Maria Carla Preda- 1 an si 4 luni de inchisoare cu amanarea executarii pedepsei.

Acuzatiile. Profesorul a scapat

Reamintim ca acest dosar a fost supranumit de procurori „Spaga pentru nota 5’’ iar cei7 studenti la Medicina au fost trimisi in judecata in octombrie 2017. Printre cei cercetati s-a numarat si conferentiarul universitar Cristinel Stan, de la catedra de Anatomie, despre care au existat suspiciuni ca ar fi primit mita. Procurorii nu au reusit insa sa dovedeasca ca aceste acuzatii sunt reale si nu l-au trimis in judecata. In august 2017, procurorii au cerut arestarea lui Vladimir Paun si a lui Mustafa Abdi, ultimul student la UMF si despre care, in rechizitoriu, procurorii spun ca este cunoscut in randul studentilor din cadrul UMF Iasi ca are influenta asupra profesorilor pentru a-i determina prin remiterea de sume de bani in valuta sa emita note de promovare in favoarea studentilor restantieri. De aceea porecla acestuia era  „Arabutul magic”. Rares Ene era student in anul II si era pe punctul sa repete anul pentru ca avea note mici. De aceea a apelat la Mustafa Abdi incercand sa obtina nota de trecere la disciplina Anatomie, An II, Semestru I – materia profesorului Anca S. In rechizitoriu, procurorii aratat ca, pe 19 iulie, Mustafa Abdi şi Rareş Ene ar fi incercat să intervină la profesorul Anca S. pentru a-l determina să emita o nota de trecere, insa „abordarea cadrului didactic a fost tardiva, deoarece rezultatele probei practice fusesera deja transmise la secretariat”. De asemenea in rechizitoriu se mai arata ca Mustafa l-ar fi ajutat in mod nelegal pe Ene sa-si mareasca o nota.

Chebac era ”Chebacel” in interceptari

Pentru a-si dovedi acuzatiile procurorii ieseni de la Parchetul de pe langa Tribunal au obtinut si mandate pentru interceptarea unor convorbiri. Transcrierea convorbirilor a fost prezentata de Dezvaluirea.ro in articolul cu titlul ‘’Lista spagilor la examenele UMF. Interceptari si stenograme’’, publicat in data de 11 octombrie 2018. Intr-una din zile de exemplu, Vladimir Paun discuta cu o persoana „X” identificata ulterior dupa apelativul Chebacel (Andrei Chebac) despre faptul ca banii pe care-i solicita pentru a rezolva un examen trebuie parvina cat mai repede, ”pana maine”. Atunci cand se refera la bani, Paun foloseste cuvantul ”cascaval”. Din discutie reiese ca banii trebuia sa-i primeasca de la o grupa de studenti.

„PVS: – Nu fac nimic! I-am sunat pe astia sa se grabeasca oleaca!

Chebac: – Si ce ti-au spus?

PVS: – Ca na, fac cumva, maine sa-mi aduca casul!

Chebac: – Trebuia sa le spui, ai, ca tu te duci maine la unu, sau trebuia o ora anume, intelegi, sa pui presiune!

PVS: – Le-am zis ca pana maine dupa-amiaza, ca….e buba!

Chebac: – Dar nu trebuia dup-masa ai, trebuia sa le dai o ora de asta, 1, 12, adica te duci la prof, ai, dupa-masa….

PVS: – Nu ai, ca le-am zis ca poimaine dimineata ma duc la prof, ca stiu si ei ca nu poti sa te duci dupa-masa la prof! Nu-s chiar urs, ai!

Chebac: – (neinteligibil)

PVS: – Ce dracu chiar sunt ursulet de catifea, trebuie sa…

Chebac: – Dar cu arabetii, cu Mustafa ai mai vorbit, sau nu?

PVS: – Cu ce? Astept, inca nu!

Chebac: – Suna-l si pe ala, ce p*** mea, zi-i ca….

PVS: – L-am sunat, l-am sunat pe Mustafa, a zis ca ma suna mai tarziu el, sa ma vad cu dansul!

Chebac: – Dar ce sa te mai vezi, ai, zi-i la telefon ca se duce rezidentul la sala…

PVS: – Du-te, ai, a zis ca sa ma vad cu el, na, poate imi aduce cascavalul!

Chebac: – Pai vezi, daca asa, maine imi pun halatelul si am atacat!

PVS: – Da….”

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.