Caracatita din Raducaneni! Zeci de contracte de la Ilie din primarie pentru prietenul Telechi

4374
Viorel Ilie si Telechi
Viorel Ilie si Telechi

@ La Primaria Raducaneni cei mai multi din banii care raman dupa ce se platesc salariile, ajutoarele etc. se duc catre firma lui Ghiorghi  Telechi, afacerist local prieten al primarului pesedist Viorel Ilie @ In numai doi ani, SC Telechi SRL a incheiat cu Primaria Raducaneni peste 20 de contracte toate prin incredintare directa adica nu au mai fost intrebate si alte firme daca au preturi mai bune pentru serviciile respective  @ Valoarea contractelor atribuite prin ”incredintare directa” de Primaria Raducaneni catre Telechi SRL in doi ani este de peste 640.000 lei @ De la mancare pentru Ziua Comunei pana la refuz de ciur concasat, Ilie cumpara absolut orice de la firma lui Telechi

Pentru Viorel Ilie, primarul comunei Raducaneni pare sa nu mai existe o alta firma decat cea a prietenului sau, afaceristiul Gheorghe Telechi. In numai doi ani Primaria comunei Raducaneni a incheiat cu SC Telechi SRL nu mai putin de 20 de contracte, prin cumparare directa adica nu a intrebat si alte firme daca nu au preturi mai mici si servicii de o calitate mai buna. De la mancare pentru Zilele comunei pana la nisip si piatra, Telechi vinde absolut orice  la Primaria Raducaneni care nu vrea sa gaseasca alt cumparator. Telechi si Ilie sunt mana  in mana impart banii comunei dupa cum vor ei fara sa intrebe pe nimeni. Intr-o editie anterioara am aratat ca firma lui Telechi care nisip  furat de la stat Primaria Raducaneni iar administratia locala il foloseste la asfaltarea drumurilor. Am aratat asta in articolul „Jaf la Raducaneni. Primarul plateste drumurile facute cu materiale furate de la stat” publicat in data de 20 mai a.c.

Bugetul primariei, bugetul lui Telechi

In conditiile in care Primaria comunei Raducaneni are un buget anual de circa 6.000.000 iar cheltuielile cu salariile si functionarea administratiei depasesc doua treimi (4.000.000 lei), in numai doi ani Ilie i-a platit lui Telechi peste 650.000 lei in baza a 20 de contracte incheiate discretionar, adica fara sa fie luate in calcul ofertele altor firme. Prezentam extrasele din Sistemul Electronic de Achizitii Publice, documente din care se poate vedea ca au fost zile in care Ilie a incheiat si cate trei contracte cu Telechi.

Contracte de sifonat bani publici

Mai aratam ca este vorba despre contracte numai bune de „sifonat” bani publici adica greu de verificat. Cele mai multe se refera la ”servicii de inchiriere utilaje”. Adica  Primaria Raducaneni a inchiriat utilaje de la Telechi iar plata s-a facut in functie de numarul de ore. Poate sa mai verifice cineva acum cate ore au functionat respectivele utilajele pentru primarie? De exemplu, pe 19 martie Primaria Raducaneni a inchiriat de la Telechi un cilindru compactor pentru suma de 22.500 lei. Cu un an  inainte pe 15.05.2019 Ilie a inchiriat de la Telechi un excavator cu 36.000 lei, un autogreder cu 45.000 lei si un cilindru compactor cu 22.500 lei. Trei contracte intr-o singura zi. Exemplele pot continua.

 

O demolare de 66.000 lei

Sare in ochi si suma enorma platita de Primaria Raducaneni catre SC Telechi SRL pentru demolarea unui camin cultural nici mai mult nici mai putin decat 66.000 lei. Asta in conditiile in care alte primarii au platit intre 20.000 si 30.000 lei pentru o operatiune similara. Acest contract de demolare a fost incheiat de Primaria Raducaneni cu Telechi SRL in data de 25.07.2019. Pur si simplu cupa unui buldoexcavator a demolat peretii iar dupa aceea a fost carat molozul. Pentru asta  Ilie a platit 15.000 euo.

Zapada de 45.000 lei

Un  alt contract care sare in ochi este cel de deszapezire semnat de Primaria Raducaneni cu Telechi SRL pe 16.10.2019, valoarea achizitiei fiind de 45.000 lei. Asta in conditiile in care in aceasta iarna la Raducaneni sau in alta parte in judetul Iasi nu a fost deloc zapada. Vorbeam de contracte pentru ”sifonarea” banilor. In afara de inchirieri de utilaje cele mai multe dintre contractele incheiate de Telechi SRL cu Primaria Raducaneni se refera la achizitia de materiale de constructii (nisip, piatra, refuz de ciur concasat etc). Mai poate verifica cineva acum  care  a fost cantitatea reala de materiale cumparata de primarie de la Telechi?. Ilie si Telechi sunt ”baietii destepti” de la Raducaneni, stiu sa faca bani. Tine numai de locuitorii din Raducaneni care au stampila in mana in sectia de votare daca vor ca lucrurile sa ramane asa. Tine numai de ei deoarece la Iasi, DNA si Curtea de Conturi nu mai vor sa munceasca.

Constantin MAZILU

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.