Cat valoreaza un 5 la UMF. „Ne pare rau ca am dat spaga”

4457
UMF Iasi

@ Magistratii ieseni au finalizat judecarea dosarului in care mai multi studenti de la UMF Iasi au platit bani pentru a obtine macar o nota de trecere la examene @ Sentinta urmeaza sa fie pronuntata pe 26 octombrie @  „Imi pare rau pentru tot ce am facut. Vreau sa ma indrept”, a spus Vladimir Paun, „capul retelei” adica studentul care colecta banii de spaga

Magistratii ieseni de la Curtea de Apel au finalizat cercetarea judecatoreasca in dosarul in care un numar de 7 studenti de la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa din Iasi au fost trimisi in judecata pentru ca au vrut sa mituiasca profesorii pentru a obtine macar un 5.00 la unele examene. Persoanele trimise in judecata in acest dosar Stefan Vladimir Paun, Mustafa Abdi (arestati preventiv dupa declansarea anchetei fiind considerati „capii retelei” ), Andrei Chebac, Rares Stefan Ene, Petronela Ene, Elena Gabriela Catanoiu si Carla Maria Preda. Dosarul se judeca acum in apel deoarece 5 din cei 6 studenti au recunoscut faptele si au primit deja o sentinta la Tribunal. Din cele 7 persoane trimise in judecata o femeie este mama  unuia dintre studenti. S-a finalizat numai judecata a 5 persoane trimise in judecata (4 studenti si mama) si asta deoarece  Andrei Chebac si Elena Catanoiu Gabriela nu au recunoscut faptele si vor parcurge procedura completa. Reamintim ca ceilalti inculpati au cerut sa fie judecati in formula simplificata recunoscand faptele dar procesul a continuat la Curtea de Apel deoarece procurorii au sustinut ca studentii au primit la Tribunal pedepse prea blande. Astfel, Stefan Vladimir Paun s-a ales 2 ani si 10 luni de inchisoare cu suspendare si confiscarea sumei de 1.350 euro, Mustafa Abdi-3 ani de inchisoare cu suspendare si confiscarea sumei de 600 euro, Rares Ene-1 an si 10 luni de inchisoare cu amanarea executarii pedepsei Maria Carla Preda- 1 an si 4 luni de inchisoare cu amanarea executarii pedepsei. Petronela Ena a  primit de asemenea un an de  inchisoare cu amanarea executarii pedepsei.

Procurorii ii vor la inchisoare

La ultimul termen de judecata  care s-a desfasurat ieri judecatorii au dat ultimul cuvant partilor implicate adica procurorului, studentilor si aparatorilor. In timp ce procurorul a cerut ca inculpatii sa primeasca pedeapsa maxima si sa se mearga pana la aplicarea pedepsei cu inchisoarea, avocatii studentilor au solicitat mentinerea pedepselor de la Tribunal. De asemenea, cei 4 studenti au spus fiecare doar cateva cuvinte in fata judecatorilor. Toti au aratat ca regreta faptele. „Imi pare rau pentru tot ce am facut. Vreau sa ma indrept”, a spus Vladimir Paun, „capul retelei” adica unul din studentii care colectau bani pentru studenti.

Profesorul a scapat

Reamintim ca acest dosar supranumit de procurori „Spaga pentru nota 5”, a fost intrumentat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi care i-a trimis in judecata pe inculpati in luna octombrie a anului trecut. Printre cei cercetati s-a numarat si conferentiarul universitar Cristinel Stan, de la catedra de Anatomie, despre care au existat suspiciuni ca ar fi primit mita. Procurorii nu au reusit insa sa dovedeasca ca aceste acuzatii sunt reale si nu l-au trimis in judecata. In august 2017, procurorii au cerut arestarea lui Vladimir Paun si a lui Mustafa Abdi, ultimul student la UMF si despre care, in rechizitoriu, procurorii spun ca este cunoscut in randul studentilor din cadrul UMF Iasi ca are influenta asupra profesorilor pentru a-i determina prin remiterea de sume de bani in valuta sa emita note de promovare in favoarea studentilor restantieri. Studentii trimisi in judecata au apucat sa plateasca bani pentru a-si cumpara notele.

Prinsi pe interceptari

Procurorii au dovedit faptele inclusiv prin  interceptarea unor convorbiri telefonice purtate intre studenti. Prezentam inca  o data oiscutie inregistrata in data 21.06.2017 intre Paun Vladimir Stefan si o persoana care voia sa cumpere un examen. In aceasta discutie Paun arata ca are intrare la profesori si poate cumpara exemanele chiar daca studentii care vor sa treaca nici macar nu se prezintau la testari.

Paun Vladimir Stefan (PVS) : – Na, eu, eu te-am sunat sa-ti spun! N-ai, ce sa-i faci, ca acela daca ma duc la dansul cere o caruta de bani ca n-o fost la teste! E muist HURZUI!
A: – Dar tu il cunosti pe asta?
PVS: – Da cum!
A: – Vai de mine!
PVS: – Pai vezi?
A: – Dar cu cine face ea Fizio?
PVS: – Nu stiu cu cine face Fizio, ah, cu HURZUI asta, Doamne, Fizio, am inteles.. Histo! Dar a fost si ea la dansul, ca e si batuta in cap!
A: – Si?
PVS: – I-a zis ca nu are cu ce sa o ajute! Da doar stii filmul, nu te duci sa vorbesti cu profu, frate, stii ca n-ai fost…
A: – Eu?
PVS: – Nu, zic, ea, doar stie filmul! Tu stii filmul, nu te duci tu direct la prof sa vorbesti cu el, mai ales daca nu ai fost la teste, dar, ti-ai batut p***! Eu acum am aflat de la cineva, stii? M-o intrebat daca am intrare, si am zis ca da, cand am auzit pentru cine, eh!
A: – Bai, si cat costa pana la urma asta, daca ar fi sa vorbesti cu el?
PVS: – In mod normal e 200, stii? Adica cu 200 eu aranjam, la fel, atata ii dadeam lui, le luam la fraieri 250, dar daca n-o fost la teste cere, imi cere, 400, 400 si, 5…
A: – Dar eu nici n-am stiut ca tu ai treaba cu astia de la UMF!
PVS: – Ei, nu ma bag in seama, asta e!
A: – Ce, de unde sa stiu eu ca tu…
PVS: – Da, macar!
A: – Ai treaba cu astia, si ca ai facut asa!
PVS: – Ah, vreau si eu un traditional, cu mac! Nu, faza era ca, mie cine mi-a spus, mi-a spus ca uite, domnule, poti sa….da, nu-i problema, numai sa te duci la teste, stii?
A: – Normal!
PVS: – Si i-am zis, ai, nu-i problema, se rezolva si fara, dar e costisitor, costisitor sa nu, se merita deranjul!”

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.