Ce-a descoperit DNA la ISJ Iasi. Farcas, salariu de ministru din fondurile pentru copiii sarmani. Documente

5647
Genovava Farcas si Mihaela Tura
Genovava Farcas si Mihaela Tura

@ Am obtinut in exclusivitate o serie de documente care arata cum erau cheltuiti banii europeni la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, documente care  @ Intr-un proiect european care avea ca obiectiv prevenirea abandonului scolar in scolile din mediul rural, sefa ISJ Iasi, Genoveva Farcas si-a marit cu 40 la suta leafa pe care o incasa in calitate de inspector sef @ Pentru a incasa banii Farcas s-a pontat cu 80 de ore pe luna in conditiile in care 8 ore pe zi este la Inspectorat, mai preda si la Colegiul Pedagogic la Universitatea Cuza si in proiecte ale AJOFM @ Cand a avut timp sa le faca pe toate? @ Mai mult decat atat intr-un denunt depus la DNA Iasi s-a aratat faptul ca in acest proiect cel de prevenire a abandonului proiectul cu titlul  „Școli prietenoase în comunități implicate”, cel putin o persoana a fost angajata fictiv, adica a incasat bani fara sa presteze nici o activitate @ Publicam de asemenea un alt document in care se arata ca si alti inspector ai ISJ, si-au facut lefuri de pana la 15.000 lei pe luna cu ajutorul fondurilor europene

DNA Iasi a continuat audierile in dosarul de coruptie in care se cerceteaza presupuse fapte de coruptie la Inspectoratul Scolar Judetean. Alti inspector au raspuns la intrebarile procurorilor. Ancheta a fost demarata ca urmare a unui denunt care o vizeaza si pe Genoveva Farcas sefa ISJ Iasi, sesizarea vizand in special avantajele obtinute de aceasta in cadrul proiectelor europene derulate de institutie. Intr-o editie anterioara (vezi aici) am aratat ca DNA Iasi pune intrebari legate de doua proiecte derulate de ISJ Iasi, unul cu un buget de 8 milioane lei avand ca obiect prevenirea abandonului scolar in mediul rural proiect cu titlul „Școli prietenoase în comunități implicate”. Sunt bani destinati copiilor nevoiasi, bani care au misiunea de a-i stimula pe acestia sa nu abandoneze scoala. Proiectul a inceput in anul 2018 si cu toate acestea, Eduped anunta ca in judetul Iasi abandonul scolar a fost in crestere si in ultimii doi ani. Cu toate acestea, in cadrul acestui proiect Genoveva Farcas s-a pus pe functia de manager si s-a pontat cu 8 ore pe luna in conditiile in care in aceiasi perioada a mai fost si inspector sef, profesor la Colegiul Pedagogic, profesor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza sau in alte proiecte ale Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca. Pentru anul 2019, Genoveva Farcas a declarat venituri de 133.237 lei din leafa si proiecte adica 11.100 pe luna. Leafa neta de inspector sef este de circa 8.000 lei ceea ce inseamna ca diferanta  fost acoperita din fonduri europene.

Deci, teoretic din iulie 2018 de cand a demarat proiectul abandonului scolar, in fiecare zi incepand cu ora 16.00 dupa ce s-a sfarsit programul la ISJ, pana la ora 20.00 Farcas a lucrat pentru proiectul european. Insa, in tot acest timp a mai predat si ore la institutiile mentionate mai sus. Mai mult decat atat, in acesti doi ani Farcas a fost de multe ori plecata in cadrul unor proiecte Erasmus si tot s-a pontat cu ore in proiectul european. Asta vor sa afle si cei de la DNA cand si cum le-a facut Farcas pe toate?. Documentele din proiect erau semnate de Mihaela Țura fost inspector general adjunct, profesor de fizica la Colegiul Negruzzi cea mai buna prietena a lui Farcas. Chiar daca Țura nu era inclusa in proiectele europene, Farcas ar fi avut grija ca aceasta sa fie motivata financiar. Aici incepe discutia despre anumite sume de bani pe care inspectorii remunerati in proiecte le puneau in niste plicuri care treceau prin secretariatul ISJ. Inclusiv documentul pe care-l publicam astazi, cel in care se arata ca Farcas si-a facut ce mai mare leafa in cadrul proiectului privind combatarea abandonului scolar este semnat de Țura care intre timp si-a terminat mandatul la ISJ si s-a intors la catedra la Negruzzi.

Trai nineaca din bani europeni

 

Si in celalalt proiect care a intrat in atentia DNA, proiectul CRED derulat de ISJ Iasi in parteneriat cu Ministerul Educatiei, inspectorii ieseni s-au pontat cu zeci de ore si lefuri pe masura. Prezentam in fotocopie tabelul cu lefurile inspectorilor. Gasiti numele inspectorilor precum si lefurile care si le-au facut. Unii ajuns si la 15.000 lei pe luna. In cadrul acestui proiect a fost cumparata o masina Suzuki pe care Farcas ar fi folosit-o in interes personal. Si acest aspect este cuprins in cercetarea DNA.

Angajari fictive in proiecte europene

De asemenea in denuntul depus la DNA se mai arata ca in acelasi proiect privind abandonul scolar cel putin o persoana a fost angajata fara sa presteze nici o activitate. Este vorba despre o anume Oana Mihoci. Vom reveni cu amanunte despre aceasta situatie in editiile urmatoare.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.