Comuna Tomești este campioană la proiecte de reabilitare termică a blocurilor

203
cartier Tomesti si primarul Stefan Timofte
cartier Tomesti si primarul Stefan Timofte

@ În următoarea perioadă un număr de 8 blocuri din comuna Tomești, județul Iași vor fi reabilitate cu fonduri europene alocate prin Programul Național de Reziliență @ ‘’Zilele trecute a fost semnat contractul de finanțare pentru unul dintre blocuri, saptamana viitoare vom semna pentru blocul 45. Suntem pe primul loc în județul Iași la reabilitare de blocuri’’, a spus Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești @ Anul acesta autoritățile centrale și instituțiile europene au primit de la Primăria Tomești un numar de 29 de cereri de finanțare pentru diferite obiective din comuna Tomești.

Comuna Tomești din județul Iași este pe primul loc în ceea ce privește numărul de proiecte finanțate cu fonduri europene pentru reabilitare termică a clădirilor. Astfel, comuna Tomești, reprezentată de primarul Ștefan Timofte va reabilita termic un număr de 8 blocuri. Fondurile sunt alocate prin Programul Național de Reziliență. ‘’Suntem pe primul loc în județul Iași la reabilitare de blocuri. Colegii au fost zilele trecute București pentru a semna contractul de  finanțare pentru blocul 47, este un bloc cu trei scări, urmează săptămâna viitoare să semnăm pentru blocul 45 cu patru scări de bloc, după avem blocurile 1,2,3,4, blocul ISCIP și blocul de lângă primărie. În total sunt 8 blocuri care vor intra la finanțare. Am așteptat mult timp acest fond de finanțare pentru blocuri nu doar pentru a arată blocurile frumos din punct de vedere estetic și pentru a avea o performanță energetică  ci pentru faptul că multe blocuri nu mai prezintă siguranță’’, a spus Ștefan Timofte.

Edilul din Tomești a adăugat că blocurile vor fi reabilitate și din punct de vedere seismic. ‘’ Acoperișurile acestor blocuri sunt degradate, blocurile fiind construite prin ani 80’ sau chiar mai jos cum sunt cele de la ISCIP și de lângă primărie construite în anii 70’, motiv pentru care reprezinta un pericol pentru cetățeni și mașini. De aceea, mă bucur că aceste blocuri vor fi reabilitate și consolidate seismic cu acoperișuri, subsol unde vor fi înlocuite toate instalațiile termice și sanitare’’, a adăugat primarul Tomeștiului.

Stefan Timofte primar
Stefan Timofte primar

Anul 2022: cele mai multe finanțări aprobate

Administrația din Tomești și-a demonstrat maxima eficiență în anul 2022. Spunem asta deoarece anul acesta autoritățile centrale și instituțiile europene au primit de la Primăria Tomești un numar de 29 de cereri de finanțare pentru diferite obiective din comuna Tomești. ‘’A fost un an productiv pentru comuna Tomești întru-cât am reușit să depunem 29 de proiecte pe finanțare atât guvernamentală cât și europeană drept dovadă am prins mai multe proiecte, aș dori să reamintesc aici reactualizarea PUG (Planul Urbanistic General), realizare GIS, aș dori să reamintesc  construirea unei creșe în satul Chicerea și la sala D.D Pătrașcanu, reabilitare termică la școala mare (D.D. Pătrășcanu), și școala Goruni unde un corp vechi care a fost reabilitat în 2005 ultima dată. Avem 2 proiecte de reabilitare a iluminatului public de realizare a unui iluminat public modern și cu performanță energetică. Așteptăm  cu nerăbdare că am deblocat cele 2 proiecte care stau la Compania Națională de Investiții de câțiva ani. Este vorba despre construirea Casei de cultură și noul sediu al primăriei, am reactualizat situația economică pentru că au crescut prețurile și urmează a fi scoasă la licitație de CNI. Am fost săptămâna trecută la București și am semnat /susținut un proiect pe calamități ,un proiect de 7,5 km de. Acest proiect va primi  finanțare în perioada următoare. Avem trei poduri care se vor realiza prin programul Anghel Saligny. Astfel, vom construi un pod în satul Vlădiceni în dreptul bisericii , un pod în satul Tomești se numește podul La Manole și un pod în satul Chicerea se numește podul Zlati. Astfel toate podurile din Tomești vor fi modernizate’’, a adăugat Ștefan Timofte.

Canalizare și asfalt în toată comuna

Tot anul acesta comuna Tomești a întocmit proiectele necesare pentru extinderea rețelei de canalizare. Este vorba despre doua proiecte depuse în acest sens. ‘’Avem două proiecte de canalizare. Primul se refera la realizarea unei rețele de canalizare pe platform COMTOM  în valoare de 4 milioane de lei și o rețea de canalizare canalizare mare de 26milioane de lei prin Anghel Saligny , se lucrează la proiectare aici vom acoperi cam 70% din intravilanul extins adică acolo unde nu sunt încă case dar terenul este intravilan. Sunt proiecte frumoase care vor viza o dezvoltare spectaculoasă  a comunei Tomești, fac referire aici pe partea de utilități atât pe zonă rezidențială cât și pe zonă industrială’’, a completat edilul din Tomești.

Mari proiecte de infrastructură finalizate

Nici realizările de anul acesta nu sunt de neglijat la Tomești. Asta deoarece în anul 2022 au fost finalizate proiecte de infrastructura care au îmbunătățit semnificativ standardele de viața din comunitatea locală. ‘’Putem să spunem că încheiem anul cu niște realizări frumoase, este vorba de asfaltarea a 10,5 km de drum cu finanțare CNI, s-a realizat o mare parte din canalizare, pe POIM (program de mediu-n.r). Am finalizat la începutul anului și o canalizare pe  PNLD, am mai făcut și niște extindere de canal prin buget pentru a asigura canalizarea pe acele drumuri pe care le-am asfaltat pentru că erau niște segmente de drum neacoperite de canalizare, am construit un trotuar de la intersecție Tomești până spre zona Țuțora (până în zona Fitterman. Am construit aleea D.D Pătrășcanu , un refugiu practic unde intră mașinile pentru a lasă copii pentru școală și grădinită  pentru a nu crea un ambuteiaj. Am construit dispensar în satul Gorun urmează să-l dăm in folosintă și în felul acesta acoperim în totalitate acest segment , avem dispensare în satele Gorun, Vlădiceni  și Chicerea. În Gorun vom avea și gaz in viitor. Vom infiinta reteaua de gaze in acest sat in cadrul unui parteneriat cu Delgaz Grid. Ei contribuie cu circa 1 milion de lei si noi punen 700.000 lei. În felul acesta Gorun va avea gaz’’, a încheiat Ștefan Timofte.

Proiecte de dezvoltare în comuna Tomești

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.