Cosmar pentru Gigi Becali. Dosarul devalizarii Avicola Iasi redeschis de procurori

7217
Avicola Iasi si Gigi Becali
Avicola Iasi si Gigi Becali

@ Magistratii ieseni de Tribunal au admis cererea  Sindicatului de la Avicola de redeschidere a dosarului penal care vizeaza devalizarea societatii @ Plangerea penala ii vizeaza pe George Becali dar si pe rudele sale Gheorghe Becali, Geambazi Becali, Hristu Becali precum si fostii directori de la Avicola

Dosarul devalizarii Avicola Iasi, societate care a intrat in faliment cand se afla sub controlul lui Gigi Becalii va fi redeschis de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi ca urmare a unei decizii luate recent de magistratii ieseni. Astfel, judecatorii Tribunalului Iasi au admis cererea formulata  de Sindicatul Independent Increderea de la Avicola care a contestat ordonanta prin care dosarul a fost inchis mai exact, a fost clasat (vezi aici). Judecatorii ieseni au decis ca dosarul sa se intoarca la procuror pentru completarea cercetarilor. Dosarul penal ii vizeaza pe Gigi Becali, pe rudele sale Gheorghe Becali, Geambazi Becali, Hristu Becali dar si pe fostii sefi de la Avicola cum ar fi Maria Florea, Alexandru Capitanescu ,  Ofelia Mocanu etc. „Admite in parte plangerea formulata de petentul Sindicatul Independent Increderea impotriva ordonantei de clasare din data de 16.11.2018 data in dosarul nr. 1113/P/2014 al Parchetului de pe langa Tribunalul Iaşi, in contradictoriu cu intimatii Becali George, Florea Maria, Dima Mihale Nase, Ifrim Ileana (fosta Lazar), Capitanescu Alexandru, Minciuc Constantin, Bulinschi Marcel Gheorghe, Macovei Nicolae, Roşu Corneliu, Becali Lucian Mihai, Mocanu Ofelia (fosta Neculaita), Becali Gheorghe, Becali Hristu, Geambazi Vasile, Becali Dumitru, Afilipoaie Vasile. Desfiinteaza ordonanta de clasare din data de 16.11.2018 data in dosarul nr. 1113/P/2014 al Parchetului de pe langa Tribunalul Iaşi – doar cu privire la solutiile date la pct. 2, 4, 5, 6, ordonanta mentinuta prin ordonanta nr. 157/II/2/2018 din data de 28.12.2018 a prim procurorului Parchetului de pe langa Tribunalul Iaşi. Trimite cauza la procuror pentru a completa urmarirea penala”, se arata in sentinta judecatorilor.

Astfel, magistratii ieseni au constatat ca  trebuie reluate cercetarile doar in cazul a 4 din faptele penale vizate in dosar. In cazul uneia dintre fapte s-a constatat ca solutia de clasare este corecta. Sa vedem ce vor decide mai departe procurorii ieseni.

Cum a fost devalizata Avicola Iasi

Plangerea penala a fost depusa in anul 2014 de Sindicatul Increderea reprezentata de lider, Paul Patras. Acesta a  aratat in mai multe randuri ca membrii clanului Becali nu au facut decat sa devalizeze producatorul de carne de pui. Sindicatul a mai aratat ca  marfurile companiei erau vandute la preturi de nimic unor firme dubioase, fara documente in regula si banii nu se mai incasau. Clanul Becali nu a  urmarit decat foloase personale directe. Astfel, de exemplu Avicola Iasi i-a vandut Hristu Becali, in pierdere un autoturism Citroen C3  la un pret de numai 9.860 lei. Tranzactia a fost incheiata cu o zi inainte ca societatea sa intre in insolventa, in iunie 2002. O alta ruda a latifundiarului din Pipera, Petre-Cezar Becali a cumparat si el de la Avicola un autoturism, un Peugeot 207, cu numai o saptamana inainte de intrarea in insolventa. Pretul autoturismului Peugeot 207 a fost de doar 7.395 lei. De asemenea, in 2008, Avicola a mai imprumutat de la Gigi Becali 2,3 milioane lei. Contractul a fost extrem de pagubos pentru societatea comerciala. La acea vreme, potrivit datelor financiar-contabile, Avicola nu-si mai putea plati ratele la banci. De aceea, Becali a avut grija sa-si aranjeze mai multe ipoteci pe cladiri si bunuri de valoare, asigurandu-se ca el nu va pierde nici un leu din „afacere”. Pe 15 ianuarie 2010, cu trei luni inainte de intrarea in insolventa, au fost inregistrate contracte de ipoteca pentru fermele 1, 2 si 3, care includ sediul si terenul aferent firmei. Gigi Becali nu a facut altceva decat sa se imprumute pe sine cu dobanda si apoi sa ceara banii inapoi, devenind astfel actionarul majoritar, presedintele Comitetului creditorilor si principalul creditor garantat, avand ipoteca proprie pe bunuri. Dupa aceste tranzactii toti banii care ii incasa societatea intrau in buzunarele lui Becali. Sa mai reamintim ca Becali a preluat Avicola Iasi in anul 2002 iar la acea vreme declara ca va fi o ”privatizare de succes”.

Avicola a intrat in insolventa in iunie 2010 iar in septembrie 2015 a fost deschisa procedura falimentului. Potrivit tabelului definitiv al creantelor valoarea datoriilor Avicola SA Iasi este de  68.917.690 lei (15,6 milioane euro).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.