Directorul DSV Iași a umplut conturile soției cu banii instituției. Judecătorii ar fi vrut mai mulți ani de pușcărie

1212
Vasile Gaboran si Lenuta Gaboran
Vasile Gaboran si Lenuta Gaboran

@ Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Vasile Gaboran directorul adjunct al DSVSA, urmărit penal pentru fals in declarații a fost respins de magistrați ieșeni deoarece pedeapsa era prea blândă @ Gaboran a emis a omis să treacă 3 ani la rând în declarațiile de interese faptul că soția sa avea contract și încasa bani de la DSV Iași instituția pe care o conducea @ Intre timp, Gaboran a decedat iar procesul penal a incetat

Magistrații ieșeni au respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Vasile Gaboran, fostul director adjunct al DSV Iași, urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de fals  în declarații. Trei ani la rând, Gaboran a ascuns faptul că firma soției sale încheiase contract cu Direcția Sanitar Veterinară Iași și încasa astfel sume considerabile de la instituția condusă de acesta. ‘’S-a reţinut în esenţă prin actul de sesizare a instanţei că depunerea declaraţiei de interese aferente anului 2017, 2018 şi 2019, necompletate corespunzător adevărului, respectiv respectiv fără a declara contractul 1059/ 01.09.1999, în baza căruia s-au efectuat decontări şi s-au obţinut venituri, contract încheiat între instituţia unde era angajat şi societatea administrată de soţia sa, valabil până la 01.03.2022, conform actului adiţional nr. 12900/22.08.2014, întruneşte elementele constitutive ale trei infracţiuni concurente de fals în declaraţii, prevăzute de art.326 alin.1 CP’’, se arată în sentința prin care judecătorii au respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiaty de Vasile Gaboran cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Potrivit acordului de recunoaștere a vinovăției Gaboran a acceptat o pedeaspă de 6 luni şi 20 de zile închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei dar judecătorii nu au fost de acord. Judecătorii au considerat că procurorii au încadrat greșit fapta săvârșită de Gaboran. Procurorii au stabilit că Gaboran  savârșit trei infracțiuni concurente de fals in declarație pe cand judecatorii cred ca este vorba de fapt de infracțiuni săvârșite în formă continuată. ‘’ Analizând acordul de recunoaştere a vinovăţiei, instanţa constată că soluţia la care s-a ajuns la un acord este nelegală din cauza greşitei încadrări juridice, în sensul că în mod greşit s-a reţinut concursul de infracţiuni în loc de infracţiunea continuată, întrucât toate declaraţiile, din 2017, 2018 şi 2019 au fost necorespunzătoare adevărului prin prisma omisiunii completării informaţiilor privind acelaşi contract, 1059/ 01.09.1999, fiind incidentă, în mod evident, aceeaşi rezoluţie infracţională’’, au mai arătat judecătorii.

Pentru infracțiunile săvârșite în formă continuată pedepsele sunt mai mari și de aceea judecatorii au trimis dosarul la Parchet să refacă cercetarile. Intre timp Gaboran a decedat si astfel procesul penal va inceta, Potrivit presei ieșene, firma patronată de soția lui Gaboran, Lenuța Gaboran, SC Maramold SRL a încasat de la stat sute de mii de euro în perioadele în care soțul ei a ocupat funcții de director la DSV Iași.

Declarație șoc la DNA, Chirica și Harabagiu slugile lui Cheșcu. Ghergheșanu. ‘’Mi-au dat ordin să rezolv’’

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.