Dosar penal pentru gigantul Iasicon. Materiale furate folosite la Iași Industrial Park

2190
Iași Industrial Park-sediu
Iași Industrial Park-sediu

@ Iași Industrial Park, un obiectiv vital pentru economia județului Iași, un obiectiv care are ca țintă atragerea unor investiții de 100 milioane euro în județul Iași este face obiectul unei anchete penale efectuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași @ Constructorul parcului SC Iasicon SA a folosit la amenajarea parcului de la Lețcani materiale de construcții pe care le-a obținut ilegal

Dosar penal pentru SC Iasicon SA, cunoscuta companie de construcții care în urmă cu circa 2 ani a câștigat licitația pentru amenajarea Iași Industrial Park de la Lețcani. Trei instituții de control, Curtea de Conturi, Inspectoratul de Stat în Construcții și Garda de Mediu au constatat că SC Iasicon SA a folosit pentru ‘’umplutură’’, argilă pe care a obținut-o dintr-o carieră neautorizată și fără licență. Pentru ca cele 18,6 ha teren sa fie aduse la nivelul drumului european E 85 proiectul tehnic a prevăzut folosirea de pâmânt de umplutură. A fost vorba de circa 170.000 mc de pământ.  Din acestă cantitate totală, s-a constatat că circa 5.000 mc reprezintă o rocă argiloasă care face parte din categoria resurselor minerale aflate în proprietatea statului. Situația este reglementată de Legea 85/2003 (Legea minelor) care prevede că resursele subsolului sunt în proprietatea statului si pot fi exploatate numai în cariere autorizate și după plata unei redevențe către bugetul public. ‘’Singura carieră de argila autorizată de Agenția de Protecție a Mediului în județul Iași este cea de la Ceramica’’, a spus Galea Temneanu, șefa APM Iași.

SC Iasicon SA a obținut argila ilegal, de pe un teren din Lețcani, aflat în vecinătatea parcului industrial. Potrivit Legii Minelor, exploatarea ilegala a acestor resurse minerale constituie infracțiune. Astfel, a fost deschis un dosar penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași. ‘’Vă putem confirma că la nivelul I.P.J Iaşi se efectuează cercetări, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, privind posibila comitere a infracţiunii prev. de art. 57 alin. 2 din Legea 85/2003, constând în aceea că o firmă contractată de Consiliul Judeţean Iaşi, ar exploata ilegal argilă de pe o suprafaţă de teren, aflată la intrarea în satul şi comuna Leţcani, județul Iaşi. Cercetările sunt continuate pentru întregirea situaţiei de fapt şi de drept, în vederea stabilirii adevărului judiciar. Precizăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumţia de nevinovăţie’’, ne-a transmis Ștefan Fânariu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Expertize pentru stabilirea prejudiciului

Inspectoratul de Stat în Construcții a amendat firma Iasicon în urma verificărilor efectuate. ISC și Curtea de Conturi au dispus efectuarea unor expertize pentru a stabili cantitatea totală de argila obținută ilegal și folosită la Iași Industrial Park. ‘’Noi nu am vrut doar să ne facem datoria, nu am avut intenția să încălcăm Legea. Credem ca nici nu este vorba despre o argila de calitate. Pentru cărămizi se folosește argilă cu o puritate de 90 la sută, noi am folosit aici o argila inferioara. Dar ce credeți cei care fac autostrăzi plătesc pentru pământul pe care-l folosesc la umplutură?’’, a spus Gheorghe Băean, directorul SC Iasicon SA. Companua ar fi trebuit sa plateasc statului 0,8 euro pentru un metru cub de argila adica circa 4.000 de euro. Iași Industrial Park va fi primul parc industrial din județ, administrat de Consiliul Județean Iași. Acesta va fi amenajat pe un teren cu o suprafață de 18,6 hectare, la intrarea în Lețcani. Potrivit estimărilor Iași Industrial Park va atrage investiții de cel puțin 100 milioane euro și va crea pentru început cel puțin 3.000 locuri de muncă. Obiectivul este realizat din fonduri guvernamentale în valoare de 8 milioane lei.

Jaf la Raducaneni! Primarul plateste drumurile facute cu materiale furate de la stat

 

Constantin MAZIL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.