Exclusiv! Descinderi DNA la UPU Spiridon. Sunt vizate angajările de medici in perioada Covid

3331
Diana Cimpoesu
Diana Cimpoesu

@ Procurorii DNA Iasi au ridicat documente cu privire la angajarea a trei medici fara concurs la Spitalul Spiridon, in perioada 15 – 23 martie @ Este vorba despre un post de medic specialist ATI, un medic la Urgente si unul la Chirurgie Generala @ Semne mari de intrebare sunt legate de angajarea medicului de la Urgente care in ziua in care a avut loc interviul era infectata cu coronavirus si mai mult decat atat a nascut in spital, unde era internata cu pneumonie Covid @ Aceasta a nascut dupa o zi sau doua de la afisarea rezultatelor finale ale selectiei @  Acum este in concediu, in conditiile in care logica angajarii directe, fara concurs este tocmai necesitatea ca medicul sa inceapa cat mai repede munca pentru a combate Pandemia

Angajarea unor medici, fara concurs  la Spitalul Sfantul Spiridon pe perioada starii de alertă a intrat in atentia Directiei Nationale Anticoruptie. Astfel, procurorii DNA  au ridicat in aceste zile documentele prin care au fost angajati fara concurs printr-o procedură derulata in perioada  15 – 23 martie a.c. „Intr-adevar, DNA a solicitat niste documente de la noi dar nu va putem da detalii”, a spus  medicul Dan Timofte, managerul Spitalului Sfantul Spiridon. Potrivit unor surse DNA a ridicat documente ce tin ede angajarea a trei medici. Este vorba despre un post  de medic specialist ATI (Terapie Intensiva),  un post de medic specialist medicina de urgenta si un post de medic specialist chirurgie generala. Angajarea fara concurs pentru aceasta perioada  este prevazuta de  Legea nr.55/2020 privind combatarea pandemiei Covid. Logica angajarii fara concurs ține de urgenta situației, avem nevoie de medici care sa inceapa imediat activitatea si nu ne putem intinde prea mult cu proceduri de concurs, contestatii etc. Ori, tocmai asta ar fi „buba” care a intrat in atentia DNA, pentru postul de medic de la UPU Spiridon si anume faptul ca a fost angajata o doctorita care nu putea incepe  imediat activitatea avand  cel putin doua motive se intre in concediu, dupa finalizarea selectiei. Primul se refera la faptul ca in ziua in care a avut loc proba de interviu (23 martie) era infectata cu coronavirus iar  in ziua  in care s-au afisat rezultatele (24 martie)  a fost internata la Sectia de Chirurgie I cu Pneumonie Covid. Al doilea motiv se refera la faptul ca era insarcinata in 32 de saptamani si a nascut imediat dupa ce s-au publicat rezultatele selectiei.

Însărcinată în 32 de săptămani, declarata aptă sa lupte imediat cu pandemia

In perioada 16-17.03.2021 s-au depus dosarele iar pe data de 19 s-a procedat la selectia dosarelor. Pe data de 22.03.2021 s-a procedat la afisarea selectiei de dosare (foto). Trebuie precizat ca era obligatorie depunerea la dosar a unei adeverinte care sa ateste ca cel care s-a inscris „are o stare de sanatate corespunzator postului pentru care candideaza, atestata pe baza adeverintei medicale eliberate de medicul de familie sau unitatile sanitare abilitate (se accepta si documentul primit electronic de la medicul de familie al candidatului)”. Ori, in urma acestei selectiei au fost declarate „valide”, dosarele depuse de medicul Georgiana Iuliana Lazar si Raluca Gabriela Grigoraș, care era insarcinata in 32 de saptamani.

Internata imediat cu pneumonie Covid

Fiind doi candidati, selectia s-a facut pe baza de interviu. Proba de interviu a avut loc pe data de 23 martie incepand cu ora 11.00 in sala de de lucrari UPU-SMURD. In final, este selectata pentru angajare, Raluca Gabriela Grigoraș rezultatele fiind publicate pe site-ul spitalului pe data de 24.03.2021 (foto). In aceiasi zi, Raluca Gabriela Grigoraș este internata  cu pneumonie Covid la Sectia de Chirurgie I a Spitalului Sfantul Spiridon unde naste dupa o operatie de cezariana. Iese din spital pe data de 1 aprilie, acum fiind lauză, motiv pentru care se afla in concediu. Dupa aceea va  intra in concediu de crestere a copilului.

Intrebari pentru Diana Cimpoeșu

Șefa UPU Spiridon a refuzat să ne răspundă la telefon. Aceasta angajare ridica cateva mari semne de intrebare. De ce a fost angajata fara concurs daca se stia ca este gravida si nu poate sa inceapă imediat activitatea?  Comisia de selectie a dosarelor a vazut adeverinta care atesta ca este insarcinata? Dupa cum am aratat mai sus, angajarea directa este data tocmai de necesitatea ca medicul sa inceapa imediat activitatea. Pentru ca pe data de 24 martie a fost internata cu pneumonie Covid pe data de 23 martie era infectata. Se stia acest lucru? S-a putut deplasa la proba de interviu? Medicii infectionisti ne-au spus ca este posibil totusi ca pneumonia Covid sa debuteze brusc fara ca pacientul sa aiba alte simptome. Insa, pneumonia debuteaza dupa 7 zile de la contactarea virusului deci in ziua interviului era infectata. Trebuia sa stea in izolare la domiciliu? DNA va lamuri in final aceste aspecte.

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.