Exclusiv. Un nou spital de oncologie la Iasi. Astazi a fost aprobat amplasamentul

18370
Mirela Grosu

@ „Suntem in faza in care am identificat deocamdata amplasamentul. Vom apela la un program guvermanental sau la fonduri externe pentru a realiza aceasta investitie”, a spus Mirela Grosu, directorul Institutului Regional de Oncologie @ In fiecare an la Institutul Regional de Oncologie se inregistreaza pentru internare sau tratament circa 60.000 de pacienti

Institutul Regional de Oncologie a demarat primele demersuri pentru amenajarea unei sectii exterioare, unitate destinata recuperarii medicale a bolnavilor aflati in evidenta unitatii medicale. Potrivit informatiilor oferite de conducerea Institutului, sectia exterioara va avea cel putin 50 de paturi iar pacientii vor fi asistati permanent de specialisti in recuperare medicala postcura. In aceasta perioada, conducerea Institutului a cautat un loc propice pentru realizarea obiectivului si l-a gasit in comuna Holboca. Astfel, Institutul Regional de Oncologie (IRO) va prelua caminul de elevi al Grupului Scolar Holboca si terenul aferent. „Noi am spus inca de la inceput ca vom oferi tot sprijinul pentru realizarea acestui obiectiv. Si cei din consiliul de administratie al scolii au fost de acord sa predea caminul asa ca Institutul poate trece la treaba”, a spus Gheorghe Stefurac, primarul comunei Holboca.

De altfel, consiliul de administratie al Grupului Scolar Agricol din Holboca a aprobat astazi predarea caminului catre IRO. Conducerea Institutului intentioneaza sa obtina in prima faza fonduri guvernamentale derulate printr-un program specific al Companiei Nationale pentru Investitii. Nu a fost exclusa insa si obtinerea unei finantari externe. „Suntem in faza in care am identificat deocamdata amplasamentul. Nu stim inca cat va costa. Vom apela la un program guvermanental, la fonduri norvegiene. Vom vedea. Vor fi cabinete de recuperare medicala, o unitate cu 40-50 de paturi. Alte detalii nu putem oferi deocamdata”, a spus Mirela Grosu, directorul Institutului Regional de Oncologie.

Zeci de mii de bolnavi pe an

Institutul Regional de Oncologie are o capacitate de 300 de paturi  si functioneaza incepand cu data de 25 martie 2012. In fiecare an la Institutul Regional de Oncologie se inregistreaza pentru internare sau tratament circa 60.000 de pacienti din toate judetele Moldovei si nu numai. Se inregistreaza zile consecutive in care se interneaza peste 100 de pacienti. Institutul dispune de un bloc operator cu 10 sali de operatie putand asigura de asemenea toate serviciile medicale, anestezie si terapie intensiva, chirurgie generala (cu compartiment de chirurgie toracica, chirurgie plastica,  ginecologica) , oncologie medicala, hematologie clinica,radioterapie etc. Institutul deserveste toate judetele din Moldova, aproximativ 4 milioane locuitori. Sectiile de Chirurgie I si Chirurgie 2 dispun de 90 de paturi cu rezerve de 2-3 paturi.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.