Firma care a construit casele primarului și-a bătut joc de cel mai important pasaj din Iași. Dezastru la Hala Centrală

1711
montaj Pasaj Hala Centrala, Viorel Cozma - Conest si Mihai Chirica
montaj Pasaj Hala Centrala, Viorel Cozma - Conest si Mihai Chirica

@ Nu mai puțin de 3,5 milioane euro s-au cheltuit din bugetul Consiliului Local pentru construirea Pasajului de la Hala Centrală @ Deși nu au trecut nici 10 ani de la inaugurare, ai impresia că edificiul mai are puțin și se dărâmă @ Pereții sunt erodați de infiltrații iar apa intră în interior după fiecare repriză de precipitații, fie ploaie, fie zăpadă care se topește @ Scările rulante sunt in permanență în reparații @ Lucrarea a fost realizată de SC Conest SA, firma care câștigă toate contractele importante pentru lucrari de constructii derulate de Primăria Iași, aceiași societate comercială care a construit și vilele în care locuiește Mihai Chirica, primarul municipiului Iași

N-au trecut nici 10 ani de la inaugurarea Pasajului Hala Centrală și ai impresia ca se dărămă deși SC Conest SA, firma de casă a primarului Mihai Chirica a „păpat” nu mai puțin decât 3,5 milioane euro de pe urma acestei lucrări. Orice ieșean care a trecut prin acest pasaj măcar odată pe an a putut sa vadă infiltrațiile din tavan, apa picură în permanență la intrările in subteran după fiecare repriză de precipitații, fie ploaie și zapadă. Și, daca mai prinzi și scările rulante nefuncționale, permanent in reparații esti nevoit să treci prin perdeaua de apă care izvorăște tot timpul din tavan. Pe site-ul Conest, investiția este prezentată la capitolul portofoliu, cu mândrie ca pe o investiție realizată cu succes, vorbindu-se de drenurile efectuate pentru dirijarea apelor. „Structură mixtă diafragme, stâlpi și grinzi din beton armat cu planșeu pe grinzi cu corzi aderente de 18m deschidere, sisteme de drenaj pentru coborârea pânzei freatice prin pompare în puțuri verticale”.  Asta in conditiile in care mai tot timpul se folosesc pompe pentru evacuarea apei din acest pasaj. Infiltrații de apă se găsesc și in zona cupolei de sticlă acolo unde comercianții din piață se află la adăpost. Am atașat acestui articol  fotografiile care ilustrează cele arătate mai sus.

Chirica: „Pasajul se află în administrarea Ecopiața”

Contactat de jurnaliștii Dezvăluirea.ro, primarul Mihai Chirica ne-a precizat ca pereții erodați de infiltrații de apă, cei aflați la iesirea din pasaj spre strada Costache Negri (pe la garajul Directiei de Finante) nu sunt in responsabilitatea primăriei, fiind proprietatea fostei companii Alimentara SA, devenita ulterior Hala Centrala SRL, s.a.md. În ceea ce privește celelalte deficiențe constatate, Mihai Chirica nu a comentat calitatea lucrărilor făcute de fostul său șef, Viorel Cozma (Mihai Chirica a lucrat la Conest înainte să se angajeze la primărie), primarul a precizat doar ca obiectivul se afla in administrarea Ecopiața care are si obligatia sa-l intrețină. „Este in administrare totala la Ecopiata care intr o varianta de predare trebuie să o returneze cum a primit-o”, a spus Mihai Chirica.

 

Reprezentanții firmei Conest nu au comentat situația. Pasajul Hala Centrală sau Pasajul Sfânta Vineri a fost inaugurat in iunie 2012. Investitia a demarat in perioada in care primar al municipiului Iași era Constantin Simirad.

Citește și „Directorul ApaVital a luat un spațiu de 200.000 euro de la afaceristul cu contract la compania de apă”.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.