Procurorii descind la spitalul de la Letcani. Containerele de 13 milioane euro ne taie oxigenul

4856
Maricel Popa la Spital Letcani
Maricel Popa la Spital Letcani

@ Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru a declarat astazi la Iasi ca organele de cercetare penala s-au autosesizat si ancheteaza situatia de la spitalul modular de la Letcani, o investitie de 13 milioane de euro care nu functioneaza nici astazi @ Au trecut cateva luni de cand acest spital a fost achizitionat iar sectia de Terapie Intensiva nu poate fi pusa in functiune deoarece echipamentele de furnizare a oxigenului nu functioneaza cum trebuie @ „S-au sesizat si organele de cercetare penala. La Letcani, sunt 4 statii de oxigen care ar fi trebuit sa tina 114 paturi. Aceste 4 statii de oxigen le-am pus la lucru fara pacienti 36 de ore. A cazut o statie. Vom suplimenta cu butelii de oxigen”, a spus astazi la Iasi, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru

Intrebat astazi la Iasi de jurnalistii Dezvaluirea.ro daca este normal ca statul roman prin Consiliul Judetean Iasi sa cheltuie 13 milioane euro pentru spitalul modular de la Letcani iar acesta sa nu poate fi pus in functiune din cauza unor defectiuni majore aparute la instalatii, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru a raspuns ca aceasta situatie a ajuns si in atentia procurorilor. „S-au sesizat si organele de cercetare penala. Acest spital de la Letcani a venit ca un spital ROL3 cu 250 de paturi din care 114 paturi erau pentru Terapia Intensiva. Adaptat la patologia Sars Cov are 150 de paturi, 48 de paturi de Terapie Intensiva. Sunt 4 statii de oxigen care ar fi trebuit sa tina 114 paturi. Aceste 4 statii de oxigen le-am pus la lucru fara pacienti 36 de ore. A cazut o statie. Purtam discutii cu firmele de oxigen pentru a suplimenta ce nu pot face aceste statii, cu butelii. Dam drumul maine pentru inceput cu 6  paturi. Dupa aceea, marim capacitatea cu inca 6 paturi la doua zile si daca va merge vom functiona cu 24 de paturi pline. Vom functiona cu acele statii de oxigen si cu butelii circa 2 saptamani cand vom monta un stocator de 10.000 litri de oxigen care ne asigura rezerva de 48 de paturi”, a declarat Nelu Tataru.

Din informatiile pe care le detinem, situatia de la Letcani a intrat in atentia procurorilor DNA central.

Costel Alexe, Nelu Tataru, Marian Grigoras
Costel Alexe, Nelu Tataru, Marian Grigoras

 

Politia vrea documentele spitalului

Insa, in urma cu mai bine de o saptamana, Inspectoratul de Politie Judetean Iasi a trimis Consiliului Judetean Iasi o adresa prin care solicita sa fie predata toate documentatia spitalului modular de la Letcani. Potrivit adresei IPJ Iasi solicita documentele pentru a efectua cercetari in dosarul penal nr. 8441/P/ 2020 inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi. Intr-o editie anterioara, in articolul cu titlul „Spitalul de la Letcani ar asfixia bolnavii in somn. Popa pe cei ai topit 13 milioane euro?„, am aratat ca statia de oxigen a acestui spital modular nu functioneaza in conditiile in care statul a cheltuit o groaza de bani.

 

Maricel Popa si Alina Popa
Maricel Popa si Alina Popa

Sefa Euronest neaga realitatea

Acest spital a fost cumparat de la firma turceasca SDI Global LLC de Consiliul Judetean Iasi condus de Maricel Popa (de asemenea presedinte al PSD Iasi) si de Consiliul Judetean Neamt condus de Ionel Arsene (de asemenea presedinte al PSD Neamt) prin intermediul Asociatiei Euronest. Am contactat-o telefonic si pe sefa Euronest, Alina Popa sa o intrebam despre dosarul penal si despre defectiunile  aparute la instalatiile spitalului modular. „Nu am cunostinta despre vreun dosar penal. Nu sunt probleme la statia de oxigen. Este necesara o rezerva de oxigen pentru siguranta pacientilor”, a spus Alina Popa.

Constantin MAZILU

 

1 COMENTARIU

  1. Orice instalație nouă, orice investiție sau modernizare face probleme la inceput, cade una cade alta se repara se inlocuiesc si se fac probe pana intra in parametri. La astfel de instalații nu-i ca la un autoturism sau aparat de tadio, intorci butonul si merge…. trebuiau până acum sa faca teste, probe dar fricțiunile dintre politicieni și boicotarea investiției au ajuns în acest punct. PSD-istii nu vor sa se straduiască pt ca să nu se impăuneze cu realizarile PNL-ul și USR pe plus, USR pe plus si PNL nu vor ca PSD sa reusească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.