Fraudă de 7 milioane euro în fieful lui Flutur. Firma controlată de soțul unui politician PNL

5285
Culipei Ioan si Laura Catalina
Culipei Ioan si Laura Catalina

@ Suspiciuni privind săvârșirea unei fraude care depășește suma de 7 milioane euro la firma unor afaceriști din anturajul lui Gheorghe Flutur, ‘’baronul’’ PNL al Sucevei @ Firma se numește Cargo Express SRL, se ocupă cu importul de haine din Turcia și este administrată de Ioan Culipei, soțul Laurei Cătălina Culipei, fost consilier judetean PNL și candidat la Senat, din echipa lui Gheorghe Flutur @ Un anume Iulian Culipei a fost arestat în urmă cu circa trei luni de DNA, împreună cu șeful Vămii Iași, Dănuț Bolohan tot într-un dosar de fraudă privind valoarea unor importuri de haine din Turcia

Dosar cu o fraudă de peste 7 milioane de euro pe masa judecătorilor Curții de Apel Iași care au fost investiți să judece o contestație depusă de o firmă ieșeană al cărui patron este un sucevean și anume Ioan Culipei (vezi aici). Consultând acest dosar am putut afla că SC Cargo Express SRL a fost verificată în anul 2022 de inspectorii Direcției Regionale Antifraudă Fiscală din Suceava care au stabilit că prin înregistrarea în contabilitate a unor operațiuni ilegale, compania lui Ioan Culipei s-a sustras de la plata unor impozite către stat în valoare totală de 36.685.278 lei (7,3 milioane euro) impozit pe profit și TVA. ‘’În urma verificărilor efectuate s-a conturat suspiciunea rezonabilă că societatea SC Cargo Express SRL a omis, în tot sau în parte să evidențieze în actele contabile ori în alte documente legale, operațiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate fiind estimate obligatii suplimentare de plată în sumă de 36.685.278 lei structurat astfel: 19.914.865 lei si impozit pe profit în cuantum de 16.770.414 lei’’, au constatat inspectorii antifraudă.

Ioan Culipei este soțul Laurei Cătălina Culipei, personaj care a făcut parte din anturajul politic al lui Gheorghe Flutur, ‘’baronul’’ PNL al Sucevei și unii spun că al întregii Moldove. Laura Cătălina Culipei a candidat la Senat din partea liberalilor și a fost consilier judetean PNL. Și-a dat demisia din PNL dar și din Consiliul Județean în noiembrie 2021, după ce firma soțului făcuse obiectul unor prime verificări ale inspectorilor antifraudă.

Afaceri cu haine din Turcia

SC Cargo Express SRL are sediul în municipiul Iași pe calea Chișinăului și importă haine din Turcia și potrivit ziarului Obiectiv de Suceava firmele familiei aprovizionează în special Bazarul și magazine din Suceava. Înainte de a trece mai departe trebuie sa reamintim că un anume Iulian Culipei, tot din Suceava a fost arestat la sfârșitul anului trecut împreună cu șeful Vămii Iași, Dănuț Bolohan tot într-un dosar de fraudă privind valoarea unor importuri de haine din Turcia. Frauda a constat în faptul că firma lui Iulian Culipei, Elmas Express SRL importa haine din Turcia și cu, complicitatea unor vameși care primeau mită, declara la intrarea în țară cantități mai mici sau valori mult diminuate ale produselor importate. Ori, și în cazul firmei lui Ioan Culipei, SC Cargo Express SRL, inspectorii antifraudă au constatat că pentru hainele importate, compania declara la vamă prețuri mult mai mici. ‘’Se constată faptul că mărfurile de proveniență din Turcia importate de SC Cargo Express SRL, clasificate conform nomenclaturii tarifare vamale Bd 64 au fost introduse pe teritoriul național cu prețuri declarate în vamă de 4 până la 23 de ori mai mici, așa cum reiese din anexa nr.1, unde au fost analizate 15 articole cu mărfuri textile de proveniență Turcia, regăsite în centralizatorul importurilor’’, se mai arată în raportul inspectorilor antifraud.

Direcția Regională Antifraudă Fiscală Suceava sustine ca hainele erau vândute ulterior de firma lui Culipei printr-o serie de metode menite să eludeze plata impozitelor către bugetul statului. Astfel, deși, de exemplu in perioada 1.12.2020 – 5.05.2022 firma lui Culipei a efectuat un număr de 169 operațiuni de import, o cantitate totală de 4.861.060 kg, compania a sustinut ca le-a vândut pe toate cu amănuntul prin intermediul unei singure case de marcat fiscale. Inspectorii au arătat că firma elibera un bon fiscal la câteva secunde ceea ce era practic imposibil. ‘’Toate aceste situații mai sus menționate sunt relevante în consolidarea suspiciunii rezonabile a organului fiscal privind autenticitatea activității de comerț cu amănuntul derulată de Cargo Express SRL, emiterea bonurilor fiscale având rol exclusiv de descărcare disimulată a vânzărilor, la prețuri derizorii, vânzarea efectivă realizându-se la prețul pieței către comercianți ce revând ulterior marfa. Efectul acestui fenomen îl constituie diminuarea bazei impozabile atât pentru TVA cât și pentru impozitul pe profit’’, se mai arată în raportul antifraudă.

SC Cargo Express SRL importă haine de la compania Beșyildiz Madeni Eșya Plastik Tekstil Urunleri Ve Tur.San. Tic.Ltd.Sti. Mai multe detalii despre afacerea care a dus la arestarea lui Iulian Culipei și a lui Dănuț Bolohan pot fi citite in articolul repostat mai jos.

Bombă! Şeful Vămii Iași, lăsat de judecători să plece acasă!

Constantin MAZILU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.