Iașul va avea cel mai mare aeroport din Moldova. Alexe a obtinut fonduri europene

3576
Costel Alexe si terminalul 4 Aeroportul Iasi
Costel Alexe si terminalul 4 Aeroportul Iasi

@ Consiliul Judetean Iași a obținut finanțare europeana pentru a construi cel de-al 4 lea terminal de pasageri @ Aerogara Iasi va putea procesa astfel 3,5 milioane de pasageri annual dublu față de capacitatea actuală @ ‘’Am mizat pe extinderea infrastructurii aeroportuare pe partea de Vest şi am prins ultimul avion. A fost cea mai bună variantă de a obține fonduri prin Programul Operaţional Infrastructură Mare’’, a declarat Costel Alexe

Proiectul dezvoltarii Aeroportului Internațional Iași o ia înaintea celui privind realizarea Autostrăzii A8. Astfel, Consiliul Județean Iași a obținut finanțare europeană pentru construire celui de-al 4 le terminal de pasageri al Aerogării Iași. Este vorba de o finanțare de totală de 447.270.880,56 lei cu TVA. Cu patru terminale de pasageri Aeroportul Iasi va deveni astfel cel mai mare din Moldova. ‘’Veste mare pentru judeţul nostru, dar şi pentru întreaga regiune a Moldovei. Am obţinut finanţarea europeană pentru dezvoltarea Aeroportului Internaţional Iaşi, iar acest lucru înseamnă că la finalul anului 2023 vom avea un terminal nou. Valoarea totală a proiectului de extindere a Aeroportului Internațional Iași, care presupune construirea terminalului T4 și mărirea capacității de parcare, este de 447.270.880,56 lei cu TVA’’, a declarat Costel Alexe.

Viitorul terminal va fi costruit pe o suprafaţă de peste 30.000 de metri pătraţi, în conformitate cu obiectivele de protecţie a mediului. De asemenea, echipamentele care vor fi montate în terminal vor fi de ultimă generaţie, cu un consum redus de energie. ‘’Prin construirea terminalului T4, Aeroportul Iaşi va putea procesa 3,5 milioane de pasageri anual, adică un număr dublu față de capacitatea pe care o au astăzi terminalele T2 și T3. Am mizat pe extinderea infrastructurii aeroportuare pe partea de Vest şi am prins ultimul avion. Strategia pe care am ales-o este cea fezabilă, iar acum avem şi garanţia că vom reuşi implementarea și finalizarea proiectului. Aeroportul este un obiectiv strategic pentru dezvoltarea judeţului Iaşi şi a întregii regiuni, iar criza refugiaţilor ne-a arătat încă o dată cât de importantă este modernizarea acestei porţi aeriene care ne conectează cu lumea’’, a precizat Costel Alexe.

Va fi gata anul viitor

Fondurile europene au fost obținute prin programul Programul Operaţional Infrastructură Mare. Noul terminal al Aeroportului Internațional Iași va fi gata la finalul anului 2023 și va deservi zborurile internaționale. Va avea trei niveluri (subsol tehnic, parter și etaj), șapte porți pentru plecări și trei porți pentru sosiri, cu posibilitatea de asigurare a unor fluxuri bidirecționale. Trei dintre porțile de la etaj sunt prevăzute cu aviobridge-uri. Proiectul prevede realizarea unui parc de panouri solare care va produce energie verde.

Citeste si ”Alexe și echipa sa după primul an de mandat: 300 milioane euro pentru dezvoltarea județului”

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.