In pat cu dusmanul. Sefa laboratorului DSV pastra bacterii langa alimente

2867

@ Decizie finala in cazul Elenei Isan, sefa Laboratorului Directiei Sanitar Veterinare Iasi care a fost sanctionata pentru neglijenta in serviciu @ In Laboratorul DSV culturile de bacterii erau lasate langa probele de alimente care urmau a fi analizate

Sefa Laboratorului Directiei Sanitar Veterinare Iasi, medicul Elena Isan si-a exercitat functia cu neglijenta grava si de aceea magistratii Curtii de Apel Iasi au decis in urma cu cateva zile ca sanctiunile primite de aceasta sunt indreptatite. In timpul unui control, efectuat de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au fost constatate incalcari grave ale procedurilor de pastrare a probelor si a culturilor de bacterii. Practic s-a constatat ca in multe situatii probele de alimente stateau permanent langa culturile de bacterii si in aceste conditii nici nu putea fi vorba de efectuarea unor analize obiective. In urma acestui control, Elena Isan a fost sanctionata cu diminuarea cu 20 la suta a salariului pe o perioada de 3 luni. De asemenea, s-a dispus suspendarea activitatii laboratorului. In ceea ce priveste suspendarea activitatii laboratorului conducerea DSV a obtinut o reevaluare a situatiei si laboratorul a fost redeschis. Elena Isan a contestat sanctiune si dupa cum s-a aratat mai sus a pierdut procesul la toate instantele.

Bacterii langa alimente

Laboratorul a fost verificat in 2017 iar raportul controlului a fost redactat in luna august. Dupa cum de asemenea s-a mai precizat si mai sus cele mai grave deficiente constatate se refera la modul in care erau pastrate probele si culturile de bacterii. “Nu exista elemente justificative pertinente care sa poata motiva- existenta in interiorul termostatului din cadrul laboratorului de microbiologic produse de origine animala de probe in lucru alaturi de flacoane cu medii de cultura preparate. Nu exista argumente temeinice pentru a justifica existenta in camera termostatelor din laboratorul de microbiologic produse de origine animala, in termostatul de 44°C, atat medii de cultura care necesitau pastrarea la aceasta temperatura cat si placi insamantate. In frigiderul care este destinat amplasarii de kituri, suplimente, eprubete cu seruri, nu trebuie sa existe probe de branzeturi, etc. si nimic altceva de orice alta natura. Motivatia ca exista un numar prea mare de probe si nu a avut unde sa le puna, nu poate justifica amplasarea acestora impreuna cu kituri, suplimente, eprubete cu seruri, etc.”, se arata in raportul de control intocmit de ANSVSA.
Detalii din respectivul raport de control au mai fost prezentate de Dezvaluirea.ro (www.dezvaluirea.ro) in editia din data 1 august 2018 in articolul cu titlul „Bomba biologica din dealul Copoului. Activitatea laboratorului de analize medicale era suspendata„.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.