Interceptari explozive. Medicul negocia spaga ca la piata. Un primar a dat mita pentru investigatii medicale

7602

@ Dezvaluirea.ro prezinta in exclusivitate detalii din dosarul lui Eduard Moldovanu, sef al Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala de Spitalul Clinic de Urgenta ” prof. dr. Nicolae Oblu” din Iasi care lua mita de la pacienti pentru efectuarea examenelor RMN @ Prezentam mai jos si interceptarile telefonice din care rezulta fara echivoc ca Moldovanu trecuse laboratorul pe persoane fizica si percea propriile tarife pentru examenele RMN @ Asta in conditiile in care aceste examene RMN fie erau gratuite fie trebuiau achitate la casieria spitalului @ Pentru a-l prinde pe Moldovanu, procurorii au folosit investigatori sub acoperire care s-au dat drept pacienti

Medicul Eduard Moldovanu de la Neuro, privatizase Laboratorul de la Imagistica. Impusese propriile tarife pentru examenele RMN si, desi folosea aparatura Spitalului Clinic de Urgenta Nicolae Oblu, curentul electric al unitatii medicale, spatiul si salariatii, Eduard Moldovanu incasa banii de la pacienti intre 250-600 lei si ii ducea acasa. DNA i-a gasit acasa banii marcati pentru mita, suma pe care i-au plasat-o prin intermediul unui investigator sub acoperire care s-a dat drept pacient. Prezentam in exclusivitate detalii din acest dosar inclusiv interceptari telefonice din care reiese faptul ca Moldovanu isi negocia tarifele ca la piata si asta in conditiile in care banii reveneau spitalului.

Astfel, la data de 25.01.2016 procurorii au aprobat folosirea unor investigatori sub acoperire, masura care a fost prelungita succesiv. Acestia au avut tot timpul identitatea protejata. Acesti martori sub acoperire, au primit de la anchetatori sume de bani cu serii inregistrate la DNA, (bancnote de 100 lei) si au fost autorizati sa se prezinte la spital in numele unor pacienti sau sa dea drept pacienti, pentru a solicita efectuarea unor examene RMN. Cu aceasta ocazie, investigatorii sub acoperire au constatat ca, pentru efectuarea respectivelor examene medicale au fost nevoiti sa-i plateasca lui Moldovanu, direct sau indirect anumite sume de bani. In unele cazuri banii ajungeau la Modovanu prin intermediul unor angajati ai spitalului, precum Aranyosi Dan Ionut. Iata una dintre situatiile de acest gen, probate de procurorii DNA.

”Cu aceasta ocazie s-a constatat ca suma de 800 (opt sute) lei (formata din 8 bancnote cu cupiura de 100 lei, având seriile… a fost pusa la data de 12.05.2016 la dispozitia investigatorului sub acoperire si remisa inculpatului la data de 13.05.2016 cu titlu de mita suma de 600 de lei ( formată din 6 bancnote din cele 8 cu seriile amintite mai sus) in schimbul efectuarii de catre inculpat a unui examen RMN , fara ca investigatia sa fie inregistrata in evidentele unitatii medicale si fara a se efectua plata catre spital a acestei investigatii”, se arata in rechizitoriul procurorilor.

Dupa aceea, banii integistrati de DNA au fost gasiti acasa la Moldovanu in timpul perchezitiei domiciliare. ”Ulterior, cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuata la domiciliul inculpatului Moldovanu Eduard au fost ridicate mai multe plicuri ce contineau bancnote cu cupiura de 100 lei, seriile acestor bancnote fiind consemnate în procesul-verbal întocmit cu ocazia perchezitiei. Analizandu-se comparativ aceste serii a rezultat faptul ca in plicul numerotat 32 ce continea suma de 10.000 lei in bancnote cu cupiura de 100 lei ridicat de la domiciliul inculpatului Moldovanu Eduard au fost identificate 5 bancnote cu aceleasi serii mentionate in procesul-verbal prin care organele de urmarire penala au pus la dispozitia investigatorului sub acoperire suma de 800 de lei, respectiv urmatoarele bancnote : una bancnota in cupiura de 100 lei avand seria…,una bancnota in cupiura 100 lei avand seria…”, se mai arata in rechizitoriu.

A fost prins si in flagrant

Mai departe, procurorii DNA au aratat in rechizitoriu ca la data de 3.06.2016, Moldovanu a fost prins in flagrant. Procurorii si politistii DNA au intrat in biroul de la spital al lui Moldovanu imediat dupa ce medicul a primit 600 lei pentru e efectua o investigatie RMN. Suma fusese remisa de un investigator sub acoperire care s-a prezentat ca si pacient iar ”afacerea” fusese intermediata de Aranyosi Dan Ionut. ”Dupa ce investigatorul sub acoperire a parasit biroul inculpatului Moldovanu Eduard, organele de urmarire penala au procedat la constatarea infractiunii in conditii de flagranta. Asupra inculpatului au fost identificate sase bancnote cu cupiura de 100 de lei remise de catre investigatorul sub acoperire drept mita în schimbul efectuarii investigatiei RMN, bancnote ce anterior fusesera identificate ca fiind puse la dispozitie investigatorului de catre organele de urmarire penala. Inca din primele momente inculpatul Moldovanu Eduard a incercat sa ascunda provenienta acestei sume, declarand initial ca aceasta suma provenea din fondurile sale salariale obținute de la o clinica privata. Ulterior, in momentul intocmirii procesului-verbal de constatare a infractiunii flagrante, inculpatul a recunoscut faptul ca suma de 600 de lei ii fusese remisa de catre pacient dar a precizat faptul că el știa că acest pacient i-ar fi dat doar 500 de lei, bani cu care a declarat ca intenționa sa mearga sa achite la TRIAJUL unitatii medicale. Nu a mai facut acest lucru, declara inculpatul, deoarece au intervenit organele de urmarire penala. Ulterior, in declaratiile formulate, inculpatul a revenit si a precizat ca suma provenea din fondurile salariale”, se mai arata in rechizitoriu.
Procurorii au mai stabilit ca Moldovanu nu avea in atributiile de serviciu incasarea unor sume de bani de la pacienti. Exemanele RMN se efectuau cu precadare pentru pacientii spitaului. Conducerea spitalului a stabilit ca pentru rotunjirea veniturilor unitatii medicale se puteau face astfel de examene si pentru pacientii din exterior in baza unui protocol incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate. Insa, in situatia in care cei din exterior trebuiau sa plateasca partial sau integral examenele RMN nu era in nicu un caz in atributiile lui Moldovanu sa incaseze contravaloarea acestor servicii. Pacientii trebuiau sa achite serviciile respective la casieria spitalului. Asta deoarece, dupa cum este lesne de inteles, Spitalul Clinic de Neurochirugie Nicolae Oblu este un spital de stat. Aparatura, cladirea sunt in proprietatea statului iar personalul inclusiv acest Moldovanu este platit din fonduri bugetare. Cu toate acestea, procurorii DNA au identificat cel putin 7 situatii in care Moldovanu a incasat de la pacienti pentru a efectua examene RMN si a plecat cu banii acasa. Astfel, la data de 18.03.2016 a incasat 600 lei pentru un RMN la coloana, pe 13.05.2016-600 lei- RMN la coloana, 3.06.2016-600 lei- RMN la coloana, 23.02.2016-250 lei-RMN la coloana, 5.04.2016-250 lei-RMN zona pelviana, 1.04.2016-500 lei pentru RMN la cap. De altfel, in timpul cercetarilor pacientii identificati de procurori au recunoscut ca i-au dat bani lui Moldovanu care de altfel a si solicitat sa i se achitre contravaloarea examenelor RMN. ”Dupa examinare mi-a spus ca din punctul lui de vedere am unele probleme la coloana și m-a intrebat daca vreau sa-mi prescrie si o reteta. Am răspuns ca da si atunci domnul doctor mi-a spus sa-l urmez la cabinetul de la etajul superior. Cand am intrat in cabinet, domnul doctor s-a asezat la birou si a inceput sa completeze o reteta. In timp ce el completa rețeta, deoarece stiam din discutia anterioara purtata cu doctorul, ce suma trebuie sa platesc, am scos portofelul si am pregătit 600 lei in bancnote de cate o suta de lei. Dupa ce a terminat de completat reteta, l-am intrebat pe domnul doctor daca la dansul trebuie sa platesc si cat. El mi-a raspuns ca da si ca suma este 600 lei. Atunci i-am dat suma de 600 de lei, numarand din doi in doi cu glas tare”, a declarat o pacienta.

Convorbire telefonica desfasurata intre Eduard Moldovanu si Aranyosi Dan Ionut la data de 11.03.2016.

Moldovanu Eduard (ME): Alo, da.Aranyosi Dan Ionut
Aranyosi Dan Ionut (ADI): Sa traiasca nenea doctorul. Ce faci?
ME: Bine, treaba, pe acasa, spune!
ADI: Esti acasa? Doctore ia auzi, am un verisor…cum …..vrea sa ne vedem sa facem un RMN.
ME: RMN de care?
ADI : Lombar, de la cervical pana la bazin, tot, tot, complet, tot setul complet.
ME: Sa vina dupa-masa pe la 5-6.
ADI: Dupa-amiaza la 5-6?
ME:Da, da.
ADI: Si cat? Sau nu poti vorbi….?
ME: O sa-i facem trei la pret de doua.
ADI: Cum?
ME: O sa facem trei regiuni la pret de doua!
ADI: Aa, trei regi……adica 6, nu?
ME: Aaa, 2.5…da, 500 de RON la trei…pot sa facem trei regiuni cu 500 de RON.
ADI: Trei regiuni?
ME: Pai o regiune e 2 milioane jumate bai, cervicala, dorsala, lombara…
ADI: Da, da. Si cât sa-i zic omului? Ca sa stiu.
ME: Pai zi-i si tu cât crezi de cuviinta, ma intrebi pe mine, nu stiu. E varu-tau, nu-i al meu.
ADI: Dar nu domnule, eu uite sunt aici…e langa mine ca sa nu…doar nu spun eu, zi cat sa-i spun ?i…
ME: Pai tu spune-i 6 sa ai si tu de acolo si gata!
ADI: Da, bun, bine, hai.
ME: Bine, bine, pa, pa.”
ADI: ( se aude discutia ambientala purtata de Aranyosi Dan Ionut cu pacientul) : 6….

A luat spaga si de la un primar condamnat si el pentru mita?

In rechizitoriu se mai arata ca si un primar pe nume Constantin Ciubotariu ar fi fost nevoit sa-i dea mita lui Moldovanu pentru un RMN. Precizam ca in perioada respectiva un anume Constantin Ciobotariu era primar al comunei Bals, judetul Iasi. Acesta a fost demis insa de prefect in 2017 deoarece la randul sau a fost condamnat pentru luare de mita. Putea fi vorba insa de un primar din alt judet, in rechizitoriu nu se precizeza exact unde indeplinea acest Ciubotariu (transcris in rechizitoriu si ca Ciubotatiu) functia de primar si asta deoarece nu are relevanta pentru faptele cercetare. Despre RMN solicitat de primar, Moldovanu a discutat la telefon cu o persoana avand initiala numelui D. Acest D i-a pus o pila primarului la Moldovanu, aspect rezultat dintr-o convorbire telefonica interceptata la data de 19.04.2016 ora 13.08

Moldovanu Eduard (ME): Da!
D: Salut! Ce faci, Eduard?
ME: Ce să fac? Mai dau un rezultat pe internet, mananc si ma duc la serviciu. Spune!
D: Uite, am pe domn primar langa mine, care vrea sa ajunga la tine.
ME: Dar cu ce problemă?
D: Sa-i faci o tomo…un RMN sau Tomograf la cap.
ME : Pai sa vina. Daca poate sa vina astazi după-masa, daca nu vineri dupa-masa.
D: Vineri dupa-amiaza ii bun? ( se adreseaza altei persoane)
ME: Poftim?
D: Vineri dupa-amiaza. L-am intrebat daca-i bine. Vineri dupa-masa. Pe la ce ora?
ME: Vineri dupa-amiaza, intre trei si patru sa fie la Neurochirurgie.
D: Între trei și patru.
ME: Da, dar numai am sa te rog sa-mi dea un telefon de confirmare joi dupa masa ca sa stim sigur sa trecem acolo, ca dureaza.
D: Dar deja confirm, ii langa mine. Vineri.
ME: Bine. Intre trei si patru.
D: (rade)Auzi? Sa-i dai cureaua, c-o uitat cureaua la tine.
ME: ( râde)
D: Io stiu ce ati facut voi acolo?!
ME: Da. Bine atunci. Hai. Pa!
D: Hai! Ne auzim. Pa!
Ulterior, fiind audiat de procurori primarul Ciubotariu a declarat ca i-a dat lui Moldovanu pentru RMN suma de 500 lei. Judecatorii de la Tribunal au constatat ca probele procurorilor DNA sunt indubitabile si pe 19 martie a.c l-au condamnat pe Moldovanu la o pedepsa de 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita. Complicii lui Moldovanu au recunoscut faptele si au primit de asemenea pedepse cu inchisoarea cu suspendare. Dosarul lui Moldovanu se judeca acum in apel la Curtea de Apel Iasi.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.