Judecator santajat de procuror sa aprobe arestarea. Achitatii din lotul UMF au denuntat abuzurile din dosar

2753

@ Directorii UMF, Adrian Ciureanu si Daniela Drugus, achitati ieri pentru coruptie au sustinut astazi o conferinta de presa in care au aratat abuzurile savarsite in dosarul respectiv de DNA, SRI dar si de instantele de judecata @ Toti magistratii care s-au ocupat de acest dosar in faza de urmarire penala, procurori si judecatori au fost condamnati  ulterior pentru coruptie @ Alaturi de fostii rectori  Vasile Astarastoae si Dragos Pieptu, Adrian Ciureanu si Daniela Drugus au fost achitati in dosarul in care au fost trimisi in judecata de DNA Iasi pentru ca au fraudat fondurile europene pentru  implementarea platformei de E-learnig

Solutia de achitare pronuntata ieri de Curtea de Apel Suceava in celebrul dosar de coruptie de la UMF Iasi a dat curaj celor gasiti nevinovati sa vorbeasca astazi despre abuzurile facute de institutiile statului (DNA, SRI si instante de judecata) in timpul anchetei. Astfel, directorii UMF Iasi, Adrian Ciureanu si Daniela Drugus au sustinut astazi o conferinta de presa la Hotelul Ramada pentru a  vorbi despre respectivele abuzuri. Inainte sa trecem mai departe trebuie sa precizam ca toti magistratii care s-au ocupat de acest dosar in faza de urmarire penala, procurori si judecatori au fost condamnati  ulterior pentru coruptie. Astfel, dosarul a fost instrumentat de procurorul DNA, Emilian Eva care in anul 2017 a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 11 luni cu suspendare pentru luare de mita. Ciureanu si Drugus au fost arestati in faza de urmarire penala. Judecatorul care a dispus arestarea, respectiv Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi a fost condamnat definitiv tot pentru coruptie la o pedeapsa de 2 ani si 9 luni cu suspendare. Judecatorul Radu Tarniceru, cel care a aprobat mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice a fost de asemenea condamnat in 2017 la 3 ani cu suspendare tot pentru fapte de coruptie. In aceste conditii, a aratat Adrian Ciureanu, el si colega sa au fost arestati deoarece judecatorul Anton se afla sub presiunea DNA care ii ”arata pisica” cu un dosar de coruptie. „Domnul judecator Anton cel care a aprobat arestarea noastra era anchetat de DNA. M-am intalnit cu el in holul de la Mall si mi-a explicat ca nu putea face altfel. O astfel de nenorocire se poate intampla oricui. S-au facut abuzuri incredibile. De patru lucruri trebuie sa avem grija in tara asta de Educatie, Sanatate, Biserica si Justitie. De aceea cand trebuie sa taiam la unul din aceste domenii trebuie sa fim foarte atenti, trebuie sa masuram de 7 ori si sa taiem odata. Consecintele acestei anchete abuzive asupra UMF Iasi au fost catastrofale. Deja avem semnale ca din Moldova cel putin nu mai vine crema studentilor la UMF, vin din cei mai slabi”, a spus Adrian Ciureanu.

Abuzuri DNA

In continuarea prezentarii abuzurilor facute in ancheta Adrian Ciureanu a relatat o discutie avuta cu comisarul Turcanu de la DNA Iasi. (La DNA Iasi sunt doi politisti cu acest nume Ciprian Turcanu si Florin Turcanu. Adrian Ciureanu nu a putut preciza cu care dintre cei doi a vorbit-n.r). „Domnul Turcanu m-a chemat la el si mi-a aratat un referat scris de al in care  scria ca din auzite  a aflat ca rectorul Astarastoae a primit foloase necuvenite pentru incheierea unor contracte cu anumite firme pentu platforma de E-Learning. Atunci eu i-am replicat ca el trebuie sa aiba si dovezi ca sa poate acuza. La care el mi-a spus ca nu este treaba lui sa  produca dovezi si ca procurorul poate sa-l cenzureze. La care eu l-am intrebat:<< Si daca nu va cenzureaza procurorul>>. Stiti ce mi-a raspuns? A spus ca o sa ajungem in instanta. in baza acestor banuieli eu am fost arestat. Asa  se faceau anchetele fratilor”, a adaugat Adrian Ciureanu.

Si SRI a fost complice la abuz

Potrivit sentintei de achitare pronuntate ieri de Curtea de Apel Suceava, probele stranse de SRI in acest dosar au fost distruse. Aceasta decizie a fost luata in baza deciziilor Curtii Constitutionale care a condamnat anchetele efectuate de SRI in dosarele de coruptie. In acest dosar, transcrierea interceptarilor telefonice a fost realizata de SRI ceea ce este ilegal. Adrian Ciureanu a mai precizat ca unele discutii telefonice au fost transcrise eronat de SRI in cadrul unui proces de fabricare a probelor la care a colaborat impreuna cu DNA Iasi. „Nu conteaza daca aceste abuzuri s-au facut din rea-vointa sau nestiinta dar au fost fabricate probe. SRI nu a reactionat cum trebuie la aceste abuzuri. In mod normal SRI, atunci cand a vazut ca cetateanul Ciureanu este anchetat abuziv trebuie sa le dea peste maini celor de la DNA”, a spus Adrian Ciureanu.

Drugus: „UMF a suferit foarte mult”

Daniela Drugus a vorbit mai mult despre efectele negative pe care acest proces le-a avut asupra UMF Iasi in acest 9 ani care au trecut de la demararea anchetei si pana la sentinta definitiva de arestare pronuntata ieri. „A durat 9 ani, nu sunt putini. Ne-a calit extrem de dur experienta asta.  Nu am reactionat pana acum deoarece mi-am asumat constiinta pozitiei publice. Atunci cand a demarat aceasta ancheta UMF Iasi era intr-o perioada de expansiune si dezvoltare. Era una din cele mai bune universitati din tara. Din cauza acestui dosar lucrurile s-au inrautatit”, a spus Daniela Drugus.

Adrian Ciureanu si Daniela Drugus au precizat ca nu s-au decis daca vor da statul roman in judecata pentru a  obtine despagubiri. Adrian Ciureanu a mai precizat ca in toata aceasta perioada platforma de E-learning a functionat perfect.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.