Judecatorii au gasit in conturi spagile lui Nichita. Detalii din sentinta de 4 ani cu executare

3424

@ Prezentam in premiera unele detalii din sentinta prin care fostul primar al Iasului, Gheorghe Nichita a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat ca a primit mita de la firma lui Tiberiu Urdareanu @ „Inculpatul Nichita Gheorghe, spre deosebire de ceilalti inculpati, este singurul care, contrar probelor si tuturor evidentelor, nu a avut o atitudine sincera pe parcursul urmaririi penale, negand fara temei faptele retinute in sarcina sa”, au aratat judecatorii bucuresteni @ Hotel Marriot a transmis judecatorilor ca Nichita a beneficiat de unele ”facilitati” in baza aranjamentelor facute cu cumatrul fostului primar si anume Gabriel Mardarasevici

Dezvaluirea.ro prezinta in exclusivitate unele detalii din sentinta prin care Gheorghe Nichita, fostul primar al Iasului a fost condamnat la o pedeapsa de 4 ani de inchisoare in dosarul in care este acuzat ca a luat de la UTI Grup, mita constand in 10 la suta din valoarea contractului pe care compania il incheiase cu Primaria Iasi, pentru semaforizarea municipiului Iasi, adica partea fostului primar ar fi fost de 6.900.000 lei. Judecatorii bucuresteni au aratat in sentinta ca unul din argumentele prin care au decis condamnarea fostului primar la o pedeapsa de 4 ani de inchisoare este refuzul acestuia de a recunoaste faptele in ciuda „evidentei”. „Inculpatul Nichita Gheorghe, spre deosebire de ceilalti inculpati, este singurul care, contrar probelor si tuturor evidentelor, nu a avut o atitudine sincera pe parcursul urmaririi penale, negand fara temei faptele retinute in sarcina sa”, au aratat judecatorii bucuresteni.

Circuitul spagii

Mai departe magistratii bucuresteni descriu modul in care au circulat banii care urmau sa ajunga la Nichita. Magistratii au aratat ca toti banii pretinsi de Nichita, au fost platiti de UTI Grup dar au fost „colectati” de firma lui Mardarasevici si anume Information Business Consulting SRL (IBC) dupa cum fusese „intelegerea infractionala”. „Asadar, din cei 10% pretinsi (6.900.000 lei), inculpatul Nichita Gheorghe a primit, prin depunere in contul detentorului precar IBC sau la dispozitia acestuia, suma de 3.632.106 lei (2.421.474 lei in cont si 1.210.632 lei in bilete la ordin)”, au mai constatat magistratii dupa care au aratat ca acest mecanism a fost explicat in fata instantei chiar de cumatrul lui Nichita, Gabriel Mardarasevici. „Inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel a precizat urmatoarele referitor la acest mecanism: ,,Din cheltuielile cu mentenanta si customizare incluse in situatiile de lucrari aferente proiectului, 10% reprezentau mentenanta si suportul pe 5 ani aferente echipamentelor livrate de IBC, anume structura de servere si echipamentele de comunicatii tip router si swich. Restul garantiei era in sarcina UTI. Stiu ca ei se preocupa in momentul de fata de angajarea de personal specializat pentru asigurarea acestor servicii”, a aratat Mardarasevici.

Mardarasevici: „Nichita mi-a spus ca vrea 10 la suta”

Afaceristul iesean le-a povestit judecatorilor ca se stie de foarte mult timp cu Nichita, si ca sunt cumatri deoarece acesta i-a botezat un copil. Mardarasevici a aratat ca Nichita i-a spus direct ca vrea 10 la suta din valoarea contractului incheiat de primarie cu UTI. „Am fost incunostiintat de catre Rosu Adina (angajata lui la IBC-n.r) despre oportunitatea participarii la procedurile de achizitie publica, am luat legatura cu primarul municipiului Iasi. Iasi, Nichita Gheorghe, cu care eram in relatii apropiate, mai ales ca in 2003 imi botezase unul dintre copii. La una dintre intalnirile cu el, care s-a purtat la domiciliul meu ori al lui, nu-mi amintesc exact, am aflat de la acesta ca agrea castigarea licitatiei de catre consortiul UTI-IBC si ca anterior convenise cu Urdareanu Tiberiu  sa primeasca de la asociere, adica de la mine si de la UTI, sume de bani in cuantum de 10% din valoarea contractului. Tot de la Nichita Gheorghe  am aflat ca intelegerea cu Urdareanu presupunea ca plata sa se faca numai dupa finalizarea lucrarilor si in conditiile in care platile se efectuau la datele convenite in proceduri si in lipsa unor penalizari pentru eventuale intarzieri. Am aflat ca intelegerea viza si imprejurarea ca acel contract sa nu fie modificat in defavoarea asocierii”, a povestit Mardarasevici.

Nichita cazat de multe ori la Marriot pe banii lui Mardarasevici

Un alt aspect care a fost scos in evidenta de judecatori atunci cand au decis condamnarea lui Nichita se sprijina pe doua adrese trimise instantei, la solicitarea anchetatorilor de catre 2017 JW Marriott Bucharest Grand Hotel si in care se arata ca fostul primar era in client permanent al Hotelului si ca beneficia de un tratament preferential in urma unei intelegeri pe care managerii hotelului o aveau cu firma Oamenii si Companii, a lui Mardarasevici. ” C ele doua adrese din datele de 05.07.2017 si 22.09.2017 ale JW Marriott Bucharest Grand Hotel prezinta acelasi raspuns , respectiv faptul ca desi inculpatul Nichita Gheorghe , detinea card de loialitate Marriott Rewards, avand si statutul de Gold Elite, in baza ca ruia putea beneficia de acces la anumite servicii preferentiale pentru clientii fideli (upgrade la camera superioara, acces la Executive Louge, late check-out, internet gratuit in camera), tarifele reduse din tarifele de camera standard nu au fost acordate in baza acestui card de loialitate, ci in baza conventiilor dintre hotel si societatea ”Oameni si Companii”, au mai retinut judecatorii.

In sentinta se mai arata ca potrivit declaratiilor date de Urdareanu si Mihai Tanasescu (manager al firmei UTI) s-ar fi incercat o reducere a „partii” pretinse de Nichita de la 10 la suta din valoarea contractului la circa 7,5-8 la suta dar acesta din urma a refuzat.

Nichita a fost trimis in judecata de DNA prin rechizitoriul nr. 126/P/2015 din 17.12.2015 alaturi de Tiberiu Urdareanu, Mihail Tanasescu, Gabriel Mardarasevici. Pentru ca au recunoscut faptele  complicii lui Nichita au primit pedepse cu suspendare. Sentinta nu este definitiva iar dosarul a ajuns in apel la Curtea de Apel Bucuresti, procesul fiind in derulare.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.