Justiție pentru o judecătoare coruptă. Colegii i-au făcut cadou apartamentul confiscat. Foto documente

6383
Judecatoria Iasi si Camelia Acrasmaritei
Judecatoria Iasi si Camelia Acrasmaritei

@ În anul 2011, un ieșean a cumpărat la licitație un apartament din municipiul Iași, imobil vândut pentru plata unei datorii 42.250 euro a fostei judecătoare Camelia Acrâșmăriței, condamnată pentru corupție @ Cumpărătorul se mută în casă și stăpânește netulburat apartamentul timp de 10 ani @ După 10 ani, fosta judecătoare face la Judecătoria Iași o contestație la executare, iar o fostă colegă de birou a Cameliei Acrâșmăriței și anume judecătoarea Marilena Aionesei, pronunță o hotărâre care-i permite fostului magistrat să-și recupereze apartamentul @ Asta, în condițiile în care, în contestație, Camelia Acrâșmăriței nici măcar nu ceruse acest lucru, fostul magistrat voia doar să scape  de executarea unei datorii restante de 4.547 lei  @ In cest dosar au fost luate decizii care ridica mari semne de intrebare si de unii judecatori de la Tribunalul Iași, fosti colegi ai Cameliei Acrasmaritei.

Un caz care pune serios sub semnul întrebării corectitudinea actului de justiție. O familie care a cumpărat un apartament în urma unei licitații organizate în anul 2011 se află în situația de a pierde locuința achiziționată în mod legal deoarece persoana care fusese executată în urmă cu 11 ani este o fostă judecătoare. Și, deși trecuseră 10 ani de cand  fosta judecătoare a fost executată, o fostă colegă de-a sa de la Judecătoria Iași și anume Marilena Aionesei, pronunță în 2021 o sentință care-i permite Cameliei Acrâșmăriței să-și recupereze imobilul. Marilena Aionesei a pronunțat sentinta care o ajută pe Acrâșmăriței în data de 7.01.2022 in urma unei contestații depuse de aceasta din urmă. Culmea, Acrâșmăriței nici măcar nu ceruse ce a decis Aionesei în sentință, adică a primit mai mult decât se aștepta. Dar, este important de precizat că cele două, Acrâșmăriței și Aionesei au lucrat împreună, au fost colege de birou la Judecătoria Iași.

Începutul, problemele penale și financiare ale Cameliei Acrâșmăriței

Problemele penale și financiare ale Cameliei Acrâșmăriței sunt de notorietate. În perioada în care era activă Acrâșmăriței împrumuta bani de unde putea și ‘’uita’’ să-i mai returneze. Povestea prezentului articol de presă începe în anul 2010 când, Camelia Acrâșmăriței și o persoană fizică din Iași, M.P încheie un contract de împrumut. Este vorba despre contractul de împrumut autentificat sub nr. 1700/23.08.2010 de către B.N.P.A.S. Silvia Frost şi Balan Simona Ştefania. Fosta judecătoare a împrumutat de la M.P. suma de 45.250 euro și l-a garantat cu un apartament cu două camere situat în municipiul Iași într-un bloc aflat pe strada Străpungere Silvestru nr. 50. Acrâșmăriței nu returnează banii iar  un an mai târziu, M.P. apeleaza la executorul Lupu Nicolăiță Gheorghe Cristian pentru a-și recupera banii. Judecătoria Iași admite cererea de demarare a procedurilor de executare silită iar pe data de 14.11.2011, executorul organizează o licitație pentru vânzarea apartamentului. La licitația respectivă s-a prezentat M.P, care a adjudecat apartamentul în contul sumei pe care o avea de recuperat, în baza contractului de împrumut din anul 2010. Apartamentul fusese evaluat la un preț de 192.453 lei iar M.P anunță executorul nu mai are nicio pretenție considerând că și-a recuperat banii. Dosarul de executare a avut numărul nr.382/c/2011.

apartament Acrasmaritei-act de adjudecare-
apartament Acrasmaritei-act de adjudecare-

Mutare dubiosă e executotului

Totul este bine și frumos, ieșeanul nostru își ia în primire apartamentul și timp de 10 ani îl stăpânește netulburat. După 10 ani, executorul face o mișcare dubioasă care ridică suspiciunea unei anumite complicități la ceea ce a urmat. Cu alte cuvinte, executorul îi oferă Cameliei Acrâșmăriței posibilitatea de a repune pe masa fosților săi colegi de la Judecătoria Iași chestiunea apartamentului cu două camere. Astfel, deși în anul 2011, M.P îl anunță pe executor că nu mai are nicio pretenție, în iunie 2021, acesta reia formele de executare pentru a recupera de la Acrâșmăriței un ‘’rest de plată’’ de 4.547 lei. În mod fals, executorul susține că a reluat executarea la stăruința lui M.P care, după cum am mai spus îl anunțase pe Lupu Nicolăiță încă din anul 2011 că nu mai are nicio pretenție. Cert este că mișcarea neașțeptată și nesolicitată de creditor efectuată de executor i-a oferit Cameliei Acrâșmăriței posibilitatea de a rediscuta cu foștii săi colegi situația apartamentului din Străpungere Silvestru. Astfel, pe data de 1 iulie 2021, în dosarul 15749/245/2021, Camelia Acrâmăriței înregistrează o contestație la executare. Pentru suma de 4.547 lei acesteia îi fusese poprită pensia. Contestația fostei judecatoare era întemeiată, intervenise prescripția. De bună credință, M.P solicită să se admită contestația lui Acrâșmăriței din același motiv, intervenția prescripției. Acesta înștiințează instanța că executorul a făcut totul de capul său. ‘’Precizam că acțiunea executorului, de înființare a popririi, s-a realizat fără înștiințarea subsemnatului și, în niciun caz, „la stăruința subsemnatului”. În consecință, arătăm că nu mai solicitam nicio sumă, în temeiul titlului executoriu în baza căruia s-a inițiat executarea silită’’, se arată în întâmpinarea depusă la dosar de M.P.

Aionesei anulează tot

De subliniat faptul că, în contestație, Acrâșmăriței a cerut numai anularea actelor de executare demarate în iunie 2021 cele care privesc suma de 4.547 lei dar și anularea contractului de împrumut nr. 1700/23.08.2010 cel în baza căruia M.P. îi dăduse banii. Cu toate acestea, fosta sa colegă de birou pronunță o sentință la care Acrâșmăriței nici nu putea spera. Marilena Aionesei anulează toate actele de executare nr.382/c/2011. ‘’Față de înscrisurile existente în dosarul de executare, instanța apreciază că într-adevăr cursul prescripției s-a împlinit, din anul 2015 când au fost făcute popriri și distribuite sume de bani și până la data de 8.06.2021, când a fost întocmit procesul verbal de continuare a executării silite, nefiind îndeplinit niciun act de executare care să întrerupă termenul de prescripție. Având în vedere că executarea silită este o succesiune de acte, fiecare dintre acestea are efectul întreruperii prescripției, iar în perioada menționată anterior nu a mai intervenit nici o cauza de întrerupere. Urmeaza în consecință a anula actele de executare silită înseși ce formează obiectul dosarului de executare nr.382/c/2011 al B.E.J.A Andreea Darie și Cristian Lupu-Nicolăiță, ca efect al îndeplinirii termenului de prescripție’’, se arată în sentința pronunțată de Aionesei.

Prin ‘’actele de executare silită’’  din dosarul nr. 382/c/2011 se înțelege inclusiv actul de adjudecare a apartamentului, cel întocmit pe 14.11.2011. Deci Marilena Aionsei constata ca prescriptia a intervenit in 2015 dar din sentinta sa intelege ca a anulat si documentele de executare din 2011, cand nu era nimic prescris.

Judecătorii nu vor să spună ce au decis

M.P a intrat în panică și a cerut lămuriri de la instanță. A cerut instanței să spună dacă ‘’actele de executare silită’’ se referă și la cele din anul 2011. În consecință, M.P a formulat la instanță o ‘’cerere de lămurire dispozitiv’’. Marilena Aionesei a răspuns că nu mai are nimic de adăugat. Decizia Marilenei Aionesei de a nu oferi lămuriri suplimentare este atacată cu recurs la Tribunal dar rezultatul a fost același. De precizat că din completul de recurs a făcut parte și Alina Macovei o altă fostă colegă de birou a Cameliei Acrâșmăriței. Am menționat-o pe aceasta deoarece cunoaștem cel puțin o situație în care Alina Macovei s-a abținut de la judecarea unui dosar doar în momentul în care s-a atras atenția că nu poate fi obiectivă, adică atunci când s-a confruntat cu o cerere de recuzare. Până atunci, timp de câteva luni a continuat cercetarea judecătorească în dosarul respectiv. De asemenea, cele două au fost colege de birou la Judecătoria Iași. M.P. mai are o speranță să creadă ca fosții colegi ai lui Acrâșmăriței n-o vor ajuta sa-și ia apartamentul înapoi. M.P. a atacat cu recurs la Tribunalul Iași, decizia pronunțată de Aionesei și de această data ne referim la sentinta de anulare a actelor de executare silită (vezi aici). Din completul de recurs face parte și un fost coleg al Cameliei Acrâșmăriței de la Judecătoria Iași, și anume Mircea Florin Lupu Zaharia. Cei doi nu au fost însă și colegi de birou. L-am menționat pe acesta deoarece într-o speță asemănătoare, într-un dosar în care era implicată fosta sa colegă Cerasela Cazacu (vezi aici), Mircea Florin Lupu Zaharia a formulat cerere de abținere și i-a fost aprobată. De această dată Zaharia nu a binevoit să se abțină. Oare vrea să pună umărul la salvarea averii colegei sale? M.P. a declarat jurnaliștilor Dezvăluirea.ro că este foarte dezamăgit de modul în care a acționat justiția în acest dosar. Acesta a adăugat ca nu mai are încredere în Justiție. ’’Justiția a rămas la fel de “independentă” ca pe vremea penalei Acrâșmăriței  cu judecători la fel de “independenți” cum era dumneaei. Nu cred în justiția ieșeană’’, a spus M.P pe holul Tribunalului Iași, acolo unde l-am întâlnit și ne-a relatat coșmarul prin care trece. La vârsta de 70 de ani, M.P. este purtat prin justiție de niște judecători care nu ne pot covinge de această data ca sunt obiectivi.

Condamnată pentru corupție

Camelia Acrâșmăriței a fost exclusă din magistratura și în septembrie 2014  a fost condamnata definitiv la o pedeapsa de 1 ani si 6 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Asta, deoarece a judecat un proces in care era implicat miliardarul Ioan Zapodeanu iar anterior Acrâșmăriței încasase de la cunoscutul afacerist 210.000 euro după ce îi vânduse drepturile succesorale pentru un teren. Mai multe detalii in articolul repostat mai jos.

 

Judecătoarea care a luat în timpul procesului 210.000 euro de la Zapodeanu ramâne cu banii

 

 

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.