Mafia din urbanism pusa la pamant. Justitia a oprit lucrarile la blocul odraslei sefului DNA

5314
Bloc Amarie in Copou

@ Justitia a dispus suspendarea lucrarilor la blocul pe care fiul fostului sef al DNA, Ioan Amarie il construieste in Copou pe bulevardul Carol 40-42 @ Suspendarea s-a dispus ca urmare a unei cereri depuse de prefect care a solicitat anularea autorizatiei de construire @ Asta dupa ce in urma cu doua luni justitia a anulat autorizatia de construire pentru blocul de la fosta Sala Vointa

Justitia si celelalte autoritati precum prefectura incearca sa faca ceea ce municipalitatea trebuia sa finalizeze de mult si anume sa pune ordine in dezvoltarea urbanistica a orasului. Astfel, dupa ce in urma cu doua luni, Curtea de Apel Iasi a anulat autorizatia de construire pentru blocul care se ridica in spatele fostei Sali Vointa, de pe strada Arcu (beneficiari Zinan Investment Group), recent justitia a dispus suspendarea lucrarilor de construire pentru a lucrarile la blocul de pe pe bulevardul Carol 40-42. „Dezvoltatorii” acestui bloc sunt Alexandru Ioan Amarie, fiul procurorului Ioan Amarie, primul sef al DNA si partenerul sau de afaceri Petru Abatacese. „Ca urmare a neregulilor descoperite de Inspectoratul de Stat in Constructii noi am solicitat in instanta anularea autorizatiei de construire. Dupa ce am deschis actiunea, autorizatia de construire a fost suspendata”, a declarat prefectul Marian Serbescu.

Plangeri de la vecini

Ca si in cazul blocului de la Sala Vointa si in aceasta situatie autoritatile au efectuat verificari ca urmare a sesizarilor depuse de vecini care au aratat inca de acum doi ani ca noul bloc se va ridica intr-o zona inghesuita, fara ca de acces si ca se vor distruge si niste spatii verzi etc. Cu toate acestea Primaria Iasi nu a tinut cont de opinia locatarilor iar in data de 2 martie 2017 a emis autorizatia de construire nr.277 in beneficiul lui Alexandru Ioan Amarie si Petru Abatacesei. In urma unui control finalizat la data de 31.08.2018, specialistii Inspectoratului de Stat in Constructii (ITC) au ajuns la concluzia ca municipalitatea a emis ilegal aceasta autorizatie de construire si a solicitat prefectului judetului Iasi sa inceapa demersurile pentru anularea acesteia in justitie. Neregulile descoperite au mai fost prezentate de Dezvaluirea.ro in articolul „Odrasla sefului DNA. Proprietar de bloc construit ilegal in Copou. Prefectul cere anularea autorizatiei”, publicat in data de  25 septembrie 2018. Am aratat astfel ca au fost incalcate prevederile privind regimul de inaltime. Suprafata de 429 metri patrati detinuta pe b-dul Carol nr.40-42 de Amarie se afla in zona de protectie a monumentelor istorice din Copou. Astfel, conform HCL nr.219/30.06.2015, regimul maxim de inaltime pentru constructiile ce trebuie autorizat este de D+P+4E. Ori, conform documentatiei depuse la primarie s-a permis construirea unui etaj in plus. Inspectorii au mai aratat ca suprafata care se construieste este mai mare decat cea autorizata. Astfel, s-a autorizat o suprafata desfasurat de 1.714 mp iar in final vor rezulta 1.928 mp, deoarece cladirea va avea de fapt 7 niveluri. Mai mult decat  atat inspectorii au mai aratat ca municipalitatea a emis autorizatia de construire fara sa se tine cont de faptul ca nu au fost obtinute avizele necesare de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. ”Autorizatia de construire in discutie a fost emisa in lipsa avizelor pentru protectia civila si securitatea la incendiu. Aceasta reprezinta o incalcarea a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii dar si a Hotararii nr.863/2016 privind aprobarea categoriilor de constructii la care este obligatorie realizarea adaposturilor de protectie civila”, se arata in raportul Inspectoratului de Stat in Constructii.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.