Mai mulţi membri ai clanului Corduneanu, arestaţi la Iaşi! Totul, după percheziţiile efectuate de DIICOT!

2532
fratii corduneanu
fratii corduneanu

@ Mai mulţi membri ai clanului Corduneanu au fost arestaţi în această seară la Iaşi @ Decizia a fost luată de magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi după percheziţiile efectuate de DIICOT! @ Gheorghe Rusu, Ioana Loredana Baban, Mihai Corduneanu, Bogdan Corduneanu, Lucian Gabriel Vatamanu, Vasile Călin şi Ana Maria Vieru au contestat hotărârea judecătorilor ieşeni

Marţi seară, 1 noiembrie 2022, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile formulată de procurorii DIICOT pe numele lui Gheorghe Rusu, Ioana Loredana Baban, Mihai Corduneanu, Bogdan Corduneanu, Lucian Gabriel Vatamanu, Vasile Călin şi Ana Maria Vieru.

De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă. De altfel, aceasta a şi fost contestată deja de membrii clanului Corduneanu. Acum, urmează ca magistraţii din cadrul Curţii de Apel Iaşi să decidă ce se va întâmpla în continuare cu cei 7 indivizi.

Percheziţii la membri ai clanului Corduneanu

Totul a izbucnit după percheziţiile efectuate ieri de anchetatori la mai mulţi membri ai clanului Corduneanu. Astfel, pe 31 octombrie 2022, procurorii DIICOT Iași au dispus reținerea a 15 inculpați și luarea controlului judiciar față de un inculpat, măsuri dispuse în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, complicitate la înșelăciune, spălarea de bani, șantaj, lipsire de libertate, trafic de droguri de mare risc și efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

„În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în cursul zilei de ieri, au fost identificate și ridicate sumele de 50.680 de euro și 33.000 de lei, cantitatea de 2,2 kilograme de aur, 2 pistoale, dintre care unul cu piper și unul de tip Airsoft, mai multe cuțite, săbii și spray-uri iritant-lacrimogene, 55 de telefoane mobile, documente privind evidența operațiunilor de cămătărie și acte de proprietate ale unor imobile. Până în acest moment a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil tip vilă, în valoare de aproximativ 200.000 de euro”, au precizat astăzi anchetatorii ieşeni.

Ce au spus procurorii ieşeni despre întreaga situaţie

Oamenii legii spun că, în perioada 2016 – 2022, două grupuri infracționale organizate în scopul comiterii infracţiunii de camătă, au urmărit obţinerea unor beneficii materiale substanţiale prin desfăşurarea de activităţi ilicite, asigurându-și principala sursă de venit din acordarea de împrumuturi cu dobânzi ridicate, ce ajungeau până la 400%. Liderii grupurilor realizau finanțarea activităților, prin acordarea unor sume de bani membrilor. De asemenea, asigurau protecția, inclusiv prin recurgerea la mijloace violente în caz de nevoie, pentru ca activitatea grupului să se poată desfășura în vederea atingerii scopului.

„Membrii celor două grupuri infracționale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informații că sunt solvabile și dețin bunuri mobile și/sau imobile de valoare. Aceștia, într-o primă etapă, identificau persoanele care aveau nevoie de bani (de exemplu, dependenți de jocuri de noroc) și care erau considerate solvabile (prin prisma activităților infracționale desfășurate, a existenței unor moșteniri) și, ulterior, le împrumutau, în mod repetat, cu o dobândă cuprinsă între 20 şi 400%. În această modalitate, membrii grupului se asigurau că sumele datorate nu puteau fi returnate de către cei împrumutați și, astfel, aceștia erau obligați să încheie contracte prin care cedau bunurile pe care le aveau în proprietate sau să continue activitățile infracționale pe care le desfășurau”, au subliniat oamenii legii.

Tranzacţii imobiliare, pentru a ascunde câştigurile

Anchetatorii au adăugat că, după acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate cât și a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la amenințări cu acte de violență sau lipsiri de libertate.

„Inculpații au disimulat un procent însemnat din beneficiile materiale obținute din comiterea infracțiunilor prin achiziționarea de bunuri imobile (terenuri în spațiul intravilan și extravilan și imobile cu destinația locuință), preponderent pe numele unor rude/persoane apropiate”, au încheiat procurorii DIICOT Iaşi.

Frații Corduneanu reținuți pentru cămătărie și șantaj. Au ajuns după gratii și soțiile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.