Manastirea Cetatuia pagubita cu 500.000 euro. Staretul: „Este o sfidare”

5544

@ Staretul Manastirii Cetatuia protosinghelul Adrian Constantin Hanganu (Arsenie) s-a adresat magistratilor de la Curtea de Apel Iasi pentru ca lacasul de cult sa-si gaseasca dreptatea @ Asta deoarece Ministerul Dezvoltarii a taiat o finantare de 22 de miliarde destinata reabilitarii lacasului de cult deoarece ”plansele proiectului nu erau stampilate cum trebuie” @ ”Respingerea proiectului nostru si imposibilitatea accesarii fondurilor pentru restaurarea manastirii noastre pentru lipsa acestor stampile este o sfidare la adresa noastra”, a aratat staretul manastirii

Nici macar lacasurile de cult nu scapa de absurditatile birocratiei. Astfel, Manastirea Cetatuia unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din judetul Iasi (ctitorie a voievodului Gheorghe Duca sec.17) s-a adresat magistratilor de la Curtea de Apel Iasi aratand ca i s-a facut recent o mare nedreptate. Astfel, lacasul de cult reprezentata prin staretul sau protosinghelul Adrian Constantin Hanganu (Arsenie) a depus recent la Judecatoria Iasi o solicitare in care sa oblige Ministerul Dezvoltarii sa despagubeasca manastirea cu 500.000 euro reprezentand contravaloarea lucrarilor de modernizare ale lacasului de cult.

Decizia aberanta

Iata despre ce este vorba. La sfarsitul anului 2017, Manastirea Cetatuia a depus la Agentia de Dezvoltare Nord-Est (ADR Nord Est, entitate aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii) un proiect pentru modernizarea lacasului de cult si introducerea in circuitul turistic. Proiectul s-a intitulat „Reabilitare si integrare turistica a Ansamblului Monument Istoric Manastirea Cetatuia”, iar valoarea finantarii europene solicitate prin Programul Operational Regional Axa Prioritara 5 – Imbunatarirea Mediului Urban si conservarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural” a fost de 22.137.572 lei (500.000 euro). Surpriza insa, proiectul a fost respins dintr-un motiv birocratic stupid si anume acela ca plansele proiectului nu au fost stampilate de verificatori atestati atat de Ministerul Culturii cat si MLPAT. „In urma respingerii cererii de finantare am realizat demersuri pentru a explica reprezentantilor ADR Nord Est de ce cererea noastra a fost respinsa abuziv. Am explicat faptul ca cerinta invocata in privinta respingerii nu putea fi indeplinita fizic de catre noi nici de catre alti solicitanti”, au aratat reprezentantii Manastirii.

Solicitare absurda

Reprezentantii Manastirii au aratat in cererea depusa, si demersurile pe care le-au facut pentru a demonstra ca solicitarea ADR Nord Est nu putea fi indeplinita. „Nu exista in acest moment dar nici in momentul elaborarii proiectului nici o persoana atestata de Ministerul Culturii si de MLPAT pentru verificarea instalatiilor electrice. Ministerul Culturii a transmis ca nu se impunea verificarea si stampilarea planselor. In Romania exista doi ingineri atestati de ambele institutii pentru instalatii termice si 2 pentru instalatii sanitare. Respingerea proiectului nostru si imposibilitatea accesarii fondurilor pentru restaurarea manastirii noastre pentru lipsa acestor stampile este o sfidare la adresa noastra”, a aratat staretul manastirii in cererea de chemare in judecata depusa la Curtea de Apel.
Parintele protosinghel Arsenie a mai aratat ca si Primaria Iasi a depus proiectul pentru reabilitarea Palatului Braunstein fara respectivele ”stampile” si cu toate acestea in final a obtinut finantare. Manastirea cere judecatorilor sa oblige Ministerul Dezvoltarii sa acopere valoarea investitiei adica 22.137.572 lei din fonduri proprii si sa achite si contravaloarea intocmirii proiectului adica 285.485 lei. Curtea de Apel a respins solicitarea Manastirii dar lacasul de cult poate face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.