Politistii mana in mana cu hotii. Marturii uluitoare in cel mai mare jaf din padure

2944

@ Declaratii halucinante in dosarul in care procurorii au trimis in judecata mai multe persoane deoarece au defrisat ilegal zeci de hectare de padure in zona Tibana-Tibanesti @ „Politia a stiut tot timpul ce se intampla dar a fost mana in mana cu ei. Politistii beau tot timpul cu cei care furau lemne. Cand se imbatau politistii acestia erau dusi acasa cu masina de cei trimisi in judecata astazi pentru furt de lemne”, a spus astazi unul din martorii audiati de judecatori

Cum puteau sa dispara in cativa ani copacii de pe o suprafata de peste 280 de hectare de padure fara ca autoritatile sa stie? Dar daca autoritatile au fost complice? Declaratii halucinante astazi in dosarul inregistrat la Judecatoria Iasi cu nr. 5.699/245/2016 cel in care 26 de indivizi, afaceristi si simpli tarani din comuna Tibana (in special din satul Vadu Vejei) au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de taiere fara drept si furt de arbori; complicitate la taiere fara drept si furt de arbori si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Astazi, la Judecatoria Iasi in acest dosar au fost audiati doi martori cu identitate protejata dar si Anti Anton, in calitate de reprezentant al celor peste 100 de cetateni din comuna, proprietarii padurii taiate ilgal. Padurea taiata ilegal apartine cetatenilor comunei Butea chiar daca este pe teritoriul administrativ al comunei Tibana. Cetatenii pagubiti din Tibana s-au constituit intr-o asociatie cu Gavrilan, reprezentata de primarul Anti Anton. Cei doi martori cu identitate protejata au fost audiati prin sistem videoconferinta. Din marturiile audiate astazi s-a desprins concluzia ca Politia din comuna Tibana a stiut tot timpul ca padurea se taie ilegal. Mai mult un martor a aratat ca politistii si unii dintre cei trimisi in judecata pentru furt de lemne mergeau tot timpul la baut. „Politia a stiut tot timpul ce se intampla dar a fost mana in mana cu ei. Politistii beau tot timpul cu cei care furau lemne. Cand se imbatau politistii acestia erau dusi acasa cu masina de cei trimisi in judecata astazi pentru furt de lemne”, a fost una din marturiile consemnate azi de instanta.
De asemenea, primarul comunei Butea a subliniat faptul ca si autoritatile silvice au stiut tot timpul ca padurea taiata ilegal si de asemenea a adaugat detalii despre pasivitatea politistilor. „Intr-o zi am fost in targul de la Tibana impreuna cu viceprimarul meu din Butea sa ne uitam dupa lemne furata scoase la vanzare. Atunci am vazut cum unii dintre cei trimisi in judecata faceau din ochi adjunctului sefului de post din Tibana”, a spus Anti Anton

Tartorul a fost adus incatusat

Reamintim ca, in legatura cu defrisarile de la Tibana procurorii ieseni au finalizat doua dosare penale in care sunt aproximativ aceiasi inculpati. In ambele dosare au fost trimisi in judecata Constantin Vezeteu afacerist si Costel Florea zis Bircau un consilier local PNL acestia fiind considerati capii gruparilor care au taiat ilegal padurea. Vezeteu a fost adus in catuse deoarece pe data de 17 ianuarie a fost arestat de Curtea de Apel si asta deoarece a postat un filmulet pe Facebook in care amentinta cu moartea martorii care au dat declaratii impotriva sa. „Atentiune toti care ati dat declaratii contra mea ca mi-ati dat bani si nu mi-ati dat bani sa faca puscarie. Toti care ati dat declaratii contra mea…sa va f…t in gura de la ala cu tata in gura la ala cu barba sura. Va impusc pe toti, vedeti, am arma nu-mi este frica, poate sa vina politia acum. Va impusc pe toti cei care ati dat declaratii impotriva mea. Bai rapanosilor, astia din Veja chiar si astia din Rum. Ce-ati castigat fraielor cand ati declarat ca Vizitiu mi-a dat lemne?”, se arata in filmul postat de Vezeteu pe Facebook. Pe Vezeteu l-a deranjat faptul ca martorii au declarat ca au cumparat lemnele pe care acesta le taiase ilegal.
In primul dosar in care a fost trimis in judecata si in care s-au dat deja sentintele Vezeteu a fost condamnat deja la 4 ani si 2 luni de inchisoare. Si unii dintre complicii saii au fost condamnati in acelasi dosar.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.