Parchetul lui Kovesi face primele arestări la Iași. Patron de supermarketuri, fraudă cu fonduri UE

4729
Petronela Stefan si Tereza Grigoras
Petronela Stefan si Tereza Grigoras

@ Magistrații Curții de Apel Iași au admis ieri contestația procurorilor Parchetului European și au emis mandate de arestare intr-un dosar de fraudă cu fonduri europene cu un prejuduciu de 1,6 milioane euro @ Astfel, a fost arestat Cătălin Cristea patronul lanțului de supermarketuri ‘’Central’’, din Bacău, Petronela Ștefan, patroana firmei de consultant care gestionat proiectul european dar si Tereza Grigoraș, contabila magazinelor

Cătălin Cristea, patronul lanțului de supermarketuri ‘’Central’’ din Bacău, Petronala Ștefan-consultant pe fonduri europene dar si expertul contabil Tereza Grigoraș din Onești au fost arestați astăzi de magistrații Curtii de Apel intr-un dosar de frauda cu fonduri europene cu un prejudiciu de 1,6 milioane euro. De precizat insă că Tereza Grigoraș a fost plasată în arest la domiciliu. Cătălin Cristea deține supermarketuri cu brandul ‘’Central’’in mai multe orașe si comune din Bacău, Onești, Târgu Ocna, Dofteana etc. magazine pe care le gestioneaza prin intermediul firmei Avantgarde SRL.

Central Onesti
Central Onesti

Fonduri cu acte false

În perioada aprilie 2019 – octombrie 2022, firma lui Cristea a beneficiat de o finanțare europeană alocată prin proiectul „UNIT 5 RMD și RMPD –Ucenicie și stagii pentru șomerii non-NEET din regiunile mai dezvoltate și mai puțin dezvoltate”, POCU/485/3/14/129163, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Supermarketurile lui Cristea primeau finanțare să deruleze un program de ucenicie, să preia șomeri inclusiv persoane din mediul rural sau care aparţin minorităţii romă să-i invețe meserie astfel încât acestora să li se mărească șansele de a se încadra pe piața forței de muncă. Pentru fiecare ucenic firma primea un ajutor financiar de 2.250 lei pe lună. Numai ca firma lui Cristea a incasat o buna parte din  bani fara sa mai respecte să mai școlarizeze si ucenicii. Pentru a incasa banii acesta a prezentat un tabel cu semnăturile false ale unor persoane despre care Cristea a sustinut ca au facut ucenicie in magazine. ‘’ În perioada 2019 – 2021 a folosit cu rea credință înscrisuri inexacte la AJOFM Bacău din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă(ANOFM), beneficiară a proiectului ,,UNIT 5 RMD și RMPD – Ucenicie și stagii pentru șomerii non-NEET din regiunile mai dezvoltate și mai puțin dezvoltate”, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, înscrisuri ce au fundamentat cererile de rambursare a cheltuielilor reprezentând subvenții plătite societăților pentru derularea unor programe de ucenicie pentru 67 de persoane’’, au aratat procurorii europeni.

Inițial magistrații Tribunalului Iasi au respins propunerea de arestare (vezi mai jos) si au dispus ca cei trei sa fie cercetați sub control judiciar. Ieri, Cătălin Cristea și Petronela Stefan au fost trimiși in arestul IPJ pentru 30 de zile iar Tereza Grigoras a fost arestată la domiciliu. Dosarul este instrumentat de procurorul Paul Teodor Leontică.

Parchetul European, descinderi în forţă: 3 suspecţi de fraudă, duşi cu propunere de arestare!

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.