Peste şapte ani de judecată în dosarul politicianului Victor Chirilă! Magistraţii ieşeni au amânat din nou procesul penal! FOTO

437
Victor Chirila poate dormi linistit
Victor Chirila poate dormi linistit

@ Chiar dacă au trecut peste şapte ani de la trimiterea la instanţă a dosarului „Albumul II”, judecătorii ieşeni nu au ajuns nici acum la o concluzie @ În acest mod se prescrie răspunderea penală, după ce procesele sunt tărăgănate cu anii în instanţe @ În acest dosar, Victor Chirilă este acuzat de complicitate la abuz în serviciu

Au trecut mai bine de şapte ani de la trimiterea la instanţă a dosarului „Albumul II”, iar judecătorii ieşeni nu au ajuns nici acum la o sentinţă. De fapt, în acest mod se poate prescrie răspunderea penală, după ce procesele sunt tărăgănate cu anii în instanţe.

Amintim că, în acest dosar, Victor Chirilă este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi complicitate la fals intelectual. La ultimul termen, în urmă cu două zile, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au amânat din nou cauza, pentru data de 21 noiembrie 2023.

Bătaie de joc în instanţe!

În luna ianuarie 2016, procurorii DNA finalizau aşa-numitul dosar „Albumul II”. Victor Chirilă, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, era trimis în judecată alături de Cosmina Râmbu, Oana Elena Ţoptea, Irina Mihaela Raţă-Hăpăleţ, consilieri în cadrul Direcției Proiecte si Dezvoltare Durabilă de la CJ, Neculai Ilie, reprezentant al SC Laser Co SRL, Luminiţa Căuş, Doiniţa Paula Hordilă şi Daniela Maricela Lupu, membre ale comisiei de recepție la data faptelor.

Scandalul a pornit în august 2013, când, la nivelul Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă de la CJ Iași, a fost redactat caietul de sarcini în scopul achiziției, prin procedura „cerere de ofertă”, de servicii de tipărire materiale de promovare a județului Iași, contractul fiind adjudecat de SC Laser Co SRL și semnat la 27 septembrie 2013.

Conform documentației de atribuire, ofertei depuse de societate și contractului încheiat ulterior, serviciile de tipărire materiale de promovare a județului Iași ar fi trebuit să constea în: realizarea (concepție și design) a unui catalog de prezentare a județului Iași în limba română și în limba engleză și tipărirea acestuia în 1000 de exemplare, servicii în valoare de 169.000 lei, tipărirea unei broșuri, bilingve, cu proiectele CJ Iași, în 1000 de exemplare, servicii în valoare de 16.700 lei, tipărirea unui calendar de evenimente al Județului lași, corespondent anului 2014, în 1000 de exemplare, servicii în valoare de 8400 lei, tipărirea unor mape de prezentare a județului lași, în 1000 de exemplare, servicii având o valoare de 8.400 lei, tipărirea unor hărți turistice ale județului lași, în 5000 de exemplare, servicii având o valoare de 42.000 lei, realizarea unor magneți, 300 de bucăți, având o valoare de 3.300 de lei,

realizarea (concepție și execuție) unui film de prezentare al județului lași și imprimarea acestuia în 1000 de exemplare DVD, însoțite de carcasă, servicii având o valoare de 27.000 de lei, furnizarea a 2 bucăți suport broșuri, cu o valoare de aproximativ 1.700 lei, furnizarea a 200 stick-uri USB, tip business – card, personalizate, cu o valoare de 5.960 lei, furnizarea unui număr de 2.000 de pixuri metalice și de plastic, personalizate, cu valoare de 18.000 lei, realizarea unui număr de 6.000 de sacoșe de carton și de plastic, personalizate, cu o valoare de 29.000 lei, o prezentare în format PowerPoint a proiectelor județului Iași, în limba română și în limba engleză, cu o valoare de 5.622 de lei.

Acuzat că a semnat un contract controversat

Pe data de 19 decembrie 2013, între CJ Iași și SC Laser Co SRL a fost încheiat un proces verbal de predare-primire, în cuprinsul căruia s-a consemnat predarea, către autoritatea contractantă, a unui număr inferior de repere, față de cel prevăzut în contract (respectiv 11 din cele 16 repere), nefiind predate si primite: albumele de prezentare, broșurile, DVD-urile cu filmul de prezentare a județului Iași, machetele cu proiectul conceperii și design-ului acestora. Reperele nepredate au valoare totală, conform contractului, de 213.005 lei.

„În luna decembrie 2014, inculpatul Chirilă Victor, având funcția de consilier județean, deși nu mai avea calitatea de vicepreședinte al CJ Iași, i-a ajutat pe ceilalți inculpați, persoane care făceau parte din Comisia de recepție, să ateste în mod nereal că toate bunurile au fost primite, semnând în locul președintelui CJ Iași și aprobând procesul verbal de recepție cantitativă și calitativă”, au spus procurorii anticorupţie.

Procesul-verbal de recepție a fost semnat și de Rață – Hăpăleț Irina Mihaela, Țoptea (fostă Hanganu) Oana Elena și Râmbu Cosmina, în calitate de consilieri in cadrul Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași.

În cuprinsul acestui act, datat 7.01.2014, s-a menționat în mod nereal că, pe 19 decembrie 2013, fuseseră livrate 1.000 de albume de prezentare a județului Iași, 1.000 de broșuri, 1.000 de DVD-uri, filmul de prezentare a județului Iași (o bucată), machetele cu proiectul conceperii și design-ului albumelor de prezentare a județului Iași, repere cu o valoare totală de 213.005 lei.

Au recunoscut comiterea faptelor!

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat cu inculpații Constantin Alin Aivănoaei și Luminița Căuș câte un acord de recunoaștere a vinovăției, în sarcina acestora reținându-se săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu respectiv fals intelectual.

„În prezența apărătorilor aleși, inculpații Aivănoaei Constantin Alin și Căuș Luminița au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor stabilite, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv 1 an închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”, au spus anchetatorii ieşeni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.