Primarul din Rediu denunțat la Anticorupție pentru șpagă: teren în schimbul unei retrocedări

2871
Ciprian Grosu-primar Rediu-
Ciprian Grosu-primar Rediu-

@ Primarul comunei Rediu, Ciprian Grosu a primit de la un localnic un teren cu o valoare reală de piață de cel puțin 80.000 euro dar a plătit pentru suprafața respectivă doar 15.000 euro @ În schimb, Ciprian Grosu a întocmit documentația astfel încât familiei care i-a dat terenul să i se retrocedeze încă 6.000 mp în condițiile în care o bună parte din aparatul administrativ al primăriei și consilierii locali se opun, susținând că cei care i-au dat ‘’cadoul’’ primarului nu mai au dreptul să primească în plus nicio palmă de pământ @ Din acest motiv, un consilier local al comunei a depus la Direcția Generală Anticorupție un denunț acuzând-ul pe Ciprian Grosu de luare de mită @  ‘’Binefăcătorul’’ lui Grosu, adică cel care i-a dat teren pleașcă primarului a recunoscut într-o discuție cu jurnaliștii Dezvăluirea.ro că valoarea reală a terenului cedat este mult mai mare decât cea trecută în contractul încheiat cu ‘’edilul’’ @ Primarul Ciprian Grosu a refuzat cu încăpățânare să ne furnizeze o copie după declarația sa de avere

La Primăria comunei Rediu, județul Iași, primarul USR Plus, Ciprian Grosu și oamenii săi iau ce pot și cum pot că nu se știe dacă mai apucă un nou mandat. Astfel, în ediția de astăzi, vorbim de încă un dosar de șpagă la această primărie după ce funcționara de la urbanism, Petronela Susanu a fost arestată în flagrant, în timp ce primea șpagă pentru eliberarea unei autorizații de construire. De această dată a fost denunțat pentru luare de mită Ciprian Grosu, primarul comunei, iar denunțătorul are argumente puternice. Denunțul a fost înregistrat la DGA de un fost coleg de partid al lui Ciprian Grosu, adică un consilier local USR Plus al comunei Rediu. Aceasta a arătat cu documente că Ciprian Grosu a primit șpagă pentru a-i retroceda unei familii o suprafață de 6.000 mp în localitatea Rediu. Adică, familia respectivă i-a dat lui Grosu o suprafață de 1.500 mp la un preț foarte mic pentru ca în schimb să obțină retrocedarea a încă 6.000 mp. Dezvăluirea.ro prezintă în fotocopie documentele acestei ‘’afaceri’’. Astfel, pe data de 10 noiembrie 2021, familia Gîngă, adică Ioan, Corneliu și Maria din comuna Rediu i-au vândut lui Corneliu Grosu și soției sale suprafața de 1.600 mp teren situat în intravilanul satului Rediu, pe strada Verii nr.90. Conform contractului de vânzare-cumpărare pentru cei 1.600 mp teren, Ciprian și Andreea Grosu au plătit pentru acest teren doar 15.000 euro adică numai 9 euro pentru un metru pătrat.

Ce spune ‘’binefăcătorul’’ primarului

Asta în condițiile în care în zonă, terenul se vinde cu cel puțin 50 euro. În plus s-a arătat că în Rediu s-au făcut tranzacții și cu 100 euro mp. Jurnaliștii Dezvăluirea.ro l-au contactat telefonic pe Corneliu Gingă, unul dintre cei care i-au dat terenul primarului, fiind și cel desemnat să se ocupe de dosarul prin care familia sa cere de la Primăria Rediu să-i retrocedeze încă 6.000 mp. Corneliu Gîngă a recunoscut că valoarea reală a terenului nu este 9 euro/mp cea trecută în contractul pe care l-a încheiat cu Grosu. ‘’Așa am trecut noi în contract 15.000 euro dar în realitate s-a plătit mult mai mult. S-au plătit 29.000 euro. Să știți că nu este nici o legătură între contractul încheiat cu primarul și faptul că noi am solicitat primăriei să ne  retrocedeze în plus o altă suprafață’’, a susținut Corneliu Gîngă.

Terenul cedat de familia Gîngă primarului din Rediu se află lângă un cartier de case ridicat de Don Residence, afacere imobiliară patronată de Ionuț Diaconescu, un apropiat al primarului Grosu. Don Residence dar și Peg Construct (dezvoltatorul care a ridicat cartierul de blocuri lipit de Cimitirul Evreiesc) obțin de la Grosu autorizații cu mare ușurință, în timp ce dezvoltatorii care nu sunt în grațiile primarului sunt umpluți de amenzi și controale.

Grosu este singurul care vrea să retrocedeze

Spuneam mai sus că denunțul făcut la DGA este susținut de argumente solide iar dacă cei de la DNA Iași ar încerca să-și mai alunge din plictiseala de la birou au ‘’marfă’’ suficientă să pună de un dosar beton. Asta deoarece, după ce obținut acest teren cu 9 euro/mp, Ciprian Grosu a fost singurul ales local al Primăriei Rediu care a susținut cu tărie că familia Gîngă are dreptul să primească încă 6.000 mp prin retrocedare, în baza unei sentințe civile din anul 1993. În ciuda insistențelor primarului Comisia Locală de Fond Funciar de la Rediu a respins cererea de retrocedare a suprafeței de 6.000 mp motivând că familia Gîngă a primit odată terenul la care ar avea dreptul în baza sentinței respective (foto document). Văzând că membrii Comisiei locale de fond funciar nu vor să-i facă jocul, Grosu a încercat să schimbe componența acesteia. Denunțul depus la DGA conține și dovezi privind presiunile făcute de Grosu asupra membrilor Comisiei locale de Fond Funciar. În ciuda opozițiie manifestate de ceilalți consilieri, Grosu și funcționari care-l ascultă orbește au semnat procesul verbal de punere în posesie pentru cei 6.000 mp (foto). Cu toate acestea, familia Gîngă nu a reușit să intre în posesia terenului și a deschis un nou proces la Judecătoria Iași.

Grosu și-a ascuns averea

Chiar și la un preț de 15.000 euro am încercat să aflăm de unde a avut Grosu bani să plătească. I-am cerut insistent lui Grosu o copie după declarația sa de avere. În urmă cu trei săptămâni a spus că in maxim 7 zile o va pune pe site-ul primăriei. Nu s-a ținut de cuvânt. Am cerut o copie după declarațiile de avere ale primarului și funcționarilor din primărie care au atribuții în colectarea și arhivarea acestor documente. Și aceștia au refuzat să ne furnizeze acest document public.  Potrivit unor surse, Grosu nu  completat niciodata de cand este primar declarația de avere. Legat de denunțul făcut împotriva sa, Grosu ne-a furnizat un comentariu sec. ‘’ Voi emite puncte de vedere cand si daca voi fi citat de instituțiile cu atributii in verificarea respectarii legii. Până atunci, însă nu comentez pe marginea bârfelor locale plăsmuite de imaginația unui consilier local exclus, de altfel, din partid’’, a spus Grosu.

Abuz și corupție la Primăria Rediu. Dezvoltator hărțuit cu amenzi după ce a refuzat să dea șpagă

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.