Procurorul care s-a făcut frate cu hoțul s-a pus pe capul unui afacerist ieșean. Magistrat reclamat pentru abuz

15203
procuror Dan Blanaru-Campulung Moldovenesc
procuror Dan Blanaru-Campulung Moldovenesc

@ Dan Blănaru este procurorul care l-a trimis în judecată pe cetățeanul care a sesizat tăieri ilegale de arbori din pădurile statului în condițiile în care nu a făcut nici un demers să afle cine sunt hoții @ Acum, același procuror s-a pus pe capul afaceristului Lucian Zlate @ Dan Blanaru îi tot deschide lui Lucian Zlate dosare penale de conducere fără permis în condițiile în care alți 40 de procurori din România au constatat că faptele respective nu sunt infracțiuni @ Lucian Zlate i-a făcut plângeri penale lui Dan Blănaru @ Procurorul a refuzat să înregistreze o cerere de recuzare depusă de Lucian Zlate pentru a forța din nou trimiterea în judecată a afaceristului ieșean

Procurorul care a ajuns vedetă națională după ce jurnaliștii publicației Recorder au arătat că a trimis în judecată denunțătorul unui furt și nu a făcut nimic să afle cine este hoțul s-a ales cu plângeri penale și din partea afaceristului ieșean Lucian Zlate. De câțiva ani, Dan Blanaru, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc îi tot deschide lui Zlate dosare penale pentru conducere fără permis, în condițiile în care alți 40 de procurori din România au constatat că faptele respective nu constituie infracțiuni. Ultima plângere penală depusă de Lucian Zlate se referă la un abuz recent al procurorului Dan Blănaru. Astfel, Dan Blanaru a ascuns o cerere de recuzare depusă de Lucian Zlate tocmai pentru a forța din nou trimiterea în judecată a afaceristului ieșean. În luna aprilie a anului acesta, Blănaru avea încă în lucru un dosar deschis în 2021 în care Zlate era cercetat pentru conducere fără permis. Într-o ediție anterioară am arătat că Zlate avea dreptul să conducă. La data de 26.04.2023, Lucian Zlate a trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc o cerere de recuzare împotriva lui Dan Blănaru. Cererea a ajuns la Parchet a doua zi pe 27 aprilie. Însă, la conducerea Parchetului se afla în ziua respectivă chiar Blanaru fiind emis în acest sens, anterior un ordin al prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Cererea de recuzare se întemeiase tocmai pe faptul că anterior Lucian Zlate depusese împotriva lui Blanaru o plângere penală pentru abuz în serviciu tocmai pentru faptul că îl trimisese în judecată pentru conducere fără permis. ‘’Domnul procuror Blanaru nu a înregistrat cererea de recuzare și a continuat să lucreze în cel de-al doilea dosar în care m-a anchetat pentru conducere fără permis. Legea îl obliga să trimită cererea de recuzare spre analiză imediat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Ori, cererea mea de recuzare a fost înaintată către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava abia la data de 04.05.2023 după ce domnul Blănaru a întocmit rechizitoriul în dosar. De aceea am depus o nouă plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava pentru abuz în serviciu. Au început deja cercetările în urma plângerii depuse de mine. Deja am fost audiat în calitate de parte vătămată’’, a spus Lucian Zlate.

Totul a pornit de la o eroare a Poliției

Într-o ediție anterioară am arătat că începând cu anul 2017 omul de afaceri ieșean este a fost cercetat în zeci de dosare penale pentru conducere fără permis din cauza unei erori a Poliției. A fost oprit de Poliție deoarece a condus mașina cu 127 km/h. Polițistul a susținut că Zlate a condus cu această viteză în localitate dar afaceristul a demonstrat în instanță că nu era adevărat. Polițistul nu i-a reținut permisul pentru că nu-l avea asupra sa. După aceea Zlate a câștigat în instanță, a anulat procesul verbal dar Poliția nu operase în baza de date că facuse contestație. În timpul judecării procesului a mai fost oprit de un polițist. Pentru că Poliția nu înregistrase contestația, în baza de date figura cu permisul suspendat. De atunci tot curg dosarele penale pentru conducere fără permis. Este vorba de zeci de dosare. Toți procurorii și-au dat seama ca este vorba despre o eroare. Toate dosarele s-au finalizat cu clasare cu excepția celor care au ajuns la Blanaru.

Cine este procurorul Blănaru

După cum spuneam mai sus, Blanaru este procurorul care a trimis în judecată denunțătorul unui furt deși nu a făcut nici un demers să prindă hoțul. Abuzul a fost denunțat de publicația Recorder. Potrivit jurnaliștilor Recorder, în septembrie 2019, săteanul Ilie Bucșă, din localitatea Deia, județul Suceava, a mers la cules de ciuperci prin pădurea din jurul satului și descoperă mai multe cioate de arbori despre care avea indicii clare că au fost tăiați ilegal. Pădurea din Deia era păzită de Ocolul Silvic Vama, condus la acel moment de silvicultorul Gelu Puiu. Săteanul i-a trimis pozele lui Gelu Puiu semnalând tăierile ilegale de arbori. Tăierile ilegale de arbori au fost mediatizate la nivel național iar în acest timp Ilie Bucșă i-a mai trimis lui Gelu Puiu mesaje pe whatsup în care îi reproșa că nu a făcut nimic legat de tăierile ilegale de arbori. Gelu Puiu a depus împotriva lui Bucșă o plângere pentru hărțuire. În loc să ancheteze tăierile ilegale de arbori, Blănaru l-a trimis în judecată pe Bucșă pentru hărțuire. Pe data de 31 mai a.c Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Bucșă deoarece a intervenit prescripția (vezi aici).

Culmea justiției: trimis în judecată pentru că a sesizat tăieri ilegale de arbori

 

Un procuror s-a bătut cu 40 de colegi să-i facă unui ieșean dosar penal. Exces de zel al Parchetului Câmpulung Moldovenesc

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.