Ancheta bombă pe masa procurorilor ieseni. Vizate, proiecte europene de milioane de euro. Document

1789
cladirea reabilitata de pe strada Vasile Alecsandri nr.6
cladirea reabilitata de pe strada Vasile Alecsandri nr.6

@ Recent, procurorii ieseni de la Parchetul de pe langa Tribunal si politistii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au cerut celorlalte institutii publice implicate o serie de documente legate de modul in care s-au cheltuit o parte din banii europeni pentru Reabilitarea Mănăstirii Golia si pentru consolidarea cladirii de pe strada Vasile Alecsandri nr.6 @ Ancheta vizeaza in special contractele de consultanță și proiectare și a demarat in anul 2016

O ancheta demarata in anul 2016 privind modul in care au fost reabilitate doua cladiri monument istoric din municipiul Iasi a fost revigorata recent de procurorii ieseni de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi care au solicitat de la celelalte institutii implicate unele documente pentru a completa investigatia. Este vorba despre proiectul de reabilitare a Manastirii Golia si despre proiectul de refunctionalizare si consolidare a clădirii de pe strada Vasile Alecsandri nr.6. Ambele proiecte au impreuna o valoare de circa 10 milioane de euro si au fost realizate cu fonduri europene in perioada 2010-2020. Potrivit informatiilor pe care le detinem, în acest dosar care are numărul 213/P/2016,  sunt vizate in special contractele de consultanta si proiectare cele mai multe fiind adjudecate de firma Impex Romcatel din Iasi. Astfel, este vizat contractul privind servicii de proiectare tehnica, verificare tehnica proiect, asistenta tehnica din partea proiectantului si consultanta pentru proiectul ,,Reabilitarea Manastirii Golia – etapa II”, atribuit la data de 19.07.2011 firmei Impex Romcatel. Valoarea contractului a fost de 71.138,36 euro. De asemenea ancheta mai vizeaza contractul de incheiat de Consiliul Judetean Iasi pentru  reactualizarea proiectului tehnic pentru lucrari rest de executat a obiectivului de investitii refunctionalizare cladirea strada Vasile Alecsandri nr.6, contractul semnat in 2015 de completare a documentatiei pentru reabilitarea aceleiași clădiri, in valoare de 35.400 lei încheiat tot cu firma Impex Romcatel dar și contractul semnat in anul 2010 pentru realizarea primului proiect de reabilitare a imobilului. In aceasta cladire a functionat fosta Chestura, aici s-au consumat momente de groaza in timpul Pogromului de la Iasi find ucisi foarte multi evrei. De aceea a devenit Muzeu al Pogromului.

Foarte multi bani europeni

In ceea ce priveste Manastirea Golia, valoarea totală a proiectului a fost de 25.139.418,36 lei, iar perioada de implementare a fost de 27 luni. Recepția lucrării a avut loc joi, 17 decembrie 2015. In ceea ce priveste Contractul de lucrari la obiectivul „Consolidare, refunctionalizare si mansardare cladire monument istoric – strada Vasile Alecsandri nr. 6, Iasi” aventura a inceput in anul 2010, au fost schimbate cel putin 2 firme de constructii. Investitia a fost finalizata recent si s-au cheltuit peste 4 milioane euro, cei mai multi bani provenind din fonduri alocate de UE.

Consatantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.