Șef nou la DNA Iași. Legătura cu Porumboiu și alte semne mari de întrebare din cariera procurorului Chiriac

6748
montaj Adrian Porumboiu si DNA Iasi
montaj Adrian Porumboiu si DNA Iasi

@ Procurorul Cristina Chiriac a fost numita azi pe functia de sef al DNA Iasi @ Presa si opinia publica au consemnat de-a lungul timpului mai multe controverse in jurul acestui procuror @ Cristina Chiriac este căsătorita cu Adrian Chiriac, judecator la Curtea de Apel Iași @ Ghiorghe Chiriac, unchiul lui Adrian Chiriac a fost cercetat de DNA Iași pentru dare de mită in acelasi dosar cu Adrian Porumboiu, amândoi fiind găsiți, în final nevinovați @ Publicăm în exclusivitate documentele care dovedesc aceasta situație @ Cristina Chiriac este cea care a instrumentat dosarul cu cele mai multe achitări din istoria DNA Iasi, „dosarul Hârlău” , dosarul in care fost achitati atat fostul primar Constantin Cernescu cât și fostul șef al Politiei, Dumitru Simionescu

DNA Iași intră într-o nouă „eră Porumboiu”? Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat delegarea procurorului Cristina Chiriac pe funcția de șef al DNA Iași (vezi aici). Presa și opinia publică au consemnat de-a lungul timpului mai multe controverse care pun sub unele semne de intrebare obiectivitatea si profesionalismul acestui procuror. Astfel, Cristina Chiriac era venită de circa 5 ani in DNA Iași, când șeful ei Florin Bogdan Munteanu îl ancheta pe unchiul soțului său pentru dare de mită. Cristina Chiriac este soția lui Adrian Chiriac judecator in cadrul sectiei penale din cadrul Curtii de Apel. In anul 2015, DNA Iași a înregistrat un dosar in care Adrian Porumboiu și Ghiorghe Chiriac, unchiul lui Adrian Chiriac au fost cercetați pentru dare de mită. Este vorba despre dosarul in care Remus Mitrea, fostul sef al Agentiei de Protectie a Mediului Vaslui a fost trimis in judecata pentru ca pretins mita de la mai multe firme si afaceristi, in vederea eliberării unor autorizații de mediu.  Gheorghe Chiriac era director la Comcereal Vaslui, firma lui Porumboiu. Atât  Adrian Porumboiu și Ghiorghe Chiriac au fost cercetati pentru ca i-au dat mită lui Mitrea dar in anul 2018 DNA Iași i-a ”iertat”. Asta in conditiile in care Mitrea a fost trimis in judecata in final pentru luare de mita și a ”incasat” nu mai putin de 8 ani de inchisoare. Porumboiu și Chiriac au scapat de acuzațiile de dare de mită prin ordonanța de clasare emisă în anul 2018, de fostul procuror șef al DNA Iași, Florin Bogdan Munteanu. O parte din dosar s-a disjuns către Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui, în fieful lui Adrian Porumboiu, unde, ”firesc” justiția obiectivă i-a scăpat definitiv pe cei doi de acuzații. Detalii despre aceasta ancheta am publicat in articolul ”Exclusiv. „Dosarul Porumboiu de la DNA Iasi a fost ‘’ucis’’. Șpagă și spălare de bani. Documente explozive”, publicat in data de 14 aprilie 2019. De asemenea, publicam in exclusivitate ordonanta de clasare emisa de DNA în dosarul lui Adrian Porumboiu si Ghiorghe Chiriac. Vorbeam mai sus de o nouă „era Poromboiu”. Asta deoarece pana in anul 2018 la DNA Iasi a activat, procurorul Corneliu Marian Gheorghiță. Acesta se afla intr-o relație apropiata cu Porumboiu. Coincidenta, cat timp a activat Gheorghita la DNA Iasi dusmanii lui Porumboiu s-au umplut de dosare penale.

Dosarul cu cele mai multe achitari. Clasare pentru Maricel Popa

Legat de profesionalismul noului sef al DNA Iasi, Cristina Chiriac, aceasta a instrumentat „dosarul Hârlău”, dosarul cu cele mai multe achitări din istoria recenta a DNA Iași. In acest dosar au fost trimisi in judecata de Cristina Chiriac pentru abuz in serviciu fostul primar al orasului Hârlău, Constantin Cernescu, fostul viceprimar Florin Țepușă dar și fostul șef al Poliției, Dumitru Simionescu, toti fiind achitati în acest dosar (vezi aici). În final, nu mai puțin de 9 persoane au fost achitate în acest dosar, in conditiile in care in faza de urmarire penala, Cristina Chiriac a cerut ca fostii sefi din orasul Hârlău sa fie arestati. Acest dosar a fost instrumentat de Cristina Chiriac umăr la umăr cu polițistul Ciprian Bogdan Țurcanu. Acesta din urma a initițiat actele de sesizare din dosar.  Chiriac și Țurcanu o relație apropiata, cel puțin la nivel profesional. Problema este că lui Ciprian Țurcanu îi place sa confecționeze dosare penale celor care l-au supărat, pe el sau pe apropiații sai. De asemenea, Cristina Chiriac a instrumentat si dosarul in care Maricel Popa, actual sef al PSD Iasi, fost sef al CJ Iasi a fost inculpat pentru abuz in serviciu. Popa a fost inculpat, s-au pus sechestre iar in final a dat clasare.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.