Pușcărie numai pentru fraieri! Miliardarul Zapodeanu iese după 7 luni și un tun de 1,6 milioane euro

1570
Ioan Zapodeanu
Ioan Zapodeanu rade

@ Înalta Curte de Casație si Justitie a decis punerea in libertate a miliardarului Ioan Zapodeanu in conditiile in care a acesta a executat numai 7 luni de pedeapsa de 4 ani

Trimis in judecata pentru un tun de 1,6 milioane de euro dat in dauna statului roman, dupa ce a executat numai 7 luni dintr-o pedeapsa de 4 ani cu executare. Decizia a fost luata ieri de Inalta Curte de Casatie si Justitie care a admis ieri contestatia formulata de Ioan Zapodeanu (vezi aici). Potrivit unor surse eliberarea lui Zapodeanu a fost posibila datorita noilor modificari operate de Curtea Constitutionala in domeniul prescriptiei. „Este o victorie a rațiunii și a obiectivismului. Îmi doresc ca această hotărâre să încurajeze toți judecătorii din România să respecte deciziile Curții Constituționale și să aplice în mod corespunzător instituția prescripției. Astăzi, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat faptul că domnul Zapodeanu a fost condamnat în mod nedrept și a dispus punerea în libertate de îndată. Completul de judecată a corectat o eroare comisă anterior, ceea ce este cât se poate de firesc. Respectarea deciziilor Curții Constituțioane nu trebuie să mai rămână un act facultativ”, a declarat avocatul Catalin Boacna, aparatorul latifundiarului in dosarul privind contestatia in anulare. „Din punctul meu de vedere, după publicarea decizie nr. 297/2018 a Curții Constituționale, instituția prescripției a fost scoasă pur și simplu din fondul legislativ până la momentul adoptării Ordonanței de Urgență 71 din 30 mai 2022, privind modificarea art. 155 alin. 1 Cod penal. Astfel, în acest interval de timp se aplică doar prescripția generală. Pentru cei care au fost condamnați în perioada asta, deși faptele erau prescrise, sunt două remedii: contestația în anulare pentru cei care nu au invocat deloc decizia Curții Constituționale (cum este și cazul nostru) și revizuirea pentru cei care au invocat-o dar instanțele au refuzat să o aplice”, a adaugat avocatul Catalin Boacna.
Reamintim ca Zapodeanu a fost trimis in judecata si condamnat deoarece a obtinut ilegal (vezi aici) un teren in valoare de 1,6 milioane euro care era doar in administrarea SC Mica Industrie SA. Fostii sefi ai SC Mica Industrie SA i l-au dat lui Zapodeanu in conditiile in care nu detineau acest teren. In timpul judecatii prejudiciul a fost redus la 884.970,25 lei.

Bomba! Miliardarul Zapodeanu condamnat definitiv la inchisoare cu executare

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.