Rechinii imobiliari fac profit din tragedia care a distrus zeci de familii. Blocul explodat vândut cu un ‘’capac’’ de sute de mii euro

3234
blocul de pe strada Vascauteanu nr.8
blocul de pe strada Vascauteanu nr.8

@ Procurorii au îngropat dosarul, oamenii și-au pierdut agoniseala de o viață iar rechinii imobiliari fac profit de pe urma acestei tragedii @ Blocul de pe strada Theodor Văscăuţeanu nr. 8 din Iaşi care e explodat pe data de 1 august 2016 a fost tranzacționat între dezvoltatori imobiliari după ce proprietarii au fost nevoiți să-l părăsească definitiv deoarece devenise de nelocuit @ Recent, imobilul a fost cumpărat de firma afaceristului Giani Canschi care efectuează lucrări de ‘’reabilitare și punere în suguranță’’ @ Anterior blocul fusese cumpărat de la Delgaz Grid de firma afaceristului Răzvan Apălimăriței @ Doi oameni au murit în urma exploziei profesorul universitar Victor Bulacovschi, fost prorector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, și soția acestuia, fost cercetător la Institutul Petru Poni @ Deși expertizele au constatat o neglijență a angajaților Delgaz Grid acuzațiile de distrugere și ucidere din culpă au fost clasate definitiv

Tipic pentru Justiția din România. Doi oameni au murit din culpa unei mari companii, procurorii nu au trimis în judecată pe nimeni iar afaceriștii profită în urma tragediei. Blocul de pe strada Văscăuțeanu nr.8 care e explodat pe 1 august 2016 la ora 20.21 din cauza unei acumulări de gaz metan în subsol a devenit o sursă importantă de profit pentru afaceriști cunoscuți din Iași. După ce a efectuat o expertiză care constata că blocul nu mai poate fi consolidat și trebuie demolat, Delgaz Grid a vândut imobilul la jumătate din prețul pe care-l plătise locatarilor. Potrivit informațiilor pe care le deținem, Delgaz Grid a cumpărtat blocul distrus, de la proprietari cu suma de 1.260.000 euro. Suma include însă și mobilierul distrus. Tranzacțiile dintre proprietari și Delgaz Grid au fost parafate în perioada 2017-2019. Pe data de 9 iulie 2012, Delgaz Grid a vândut terenul și blocul cu cele 14 apartamente către firma Ștef Invest Imobiliare SRL, reprezentată de Răzvan Apălimăriței, la un preț de 526.000 euro. Doi ani mai târziu, pe 9 iunie 2023, Răzvan Apălimăriței vinde blocul, în aceiași stare, adică fără si fi efectuat nici o reparație sau consolidare cu un ‘’capac’’ de 274.000 euro. Adică, Apălimăriței a vândut blocul către SC Siraj Bucium SRL, reprezentată de Giani Canschi, cu un preț de 800.000 euro. Însă, între timp Apălimăriței a obținut de la Primăria Iași, la data de 10.01.2023 și autorizația de construire nr.16, de  ‘’Reabilitare și punere în funcțiune imobil existent în regim de urgență’’, pe care i-a cesionat-o lui Canschi.

Experții de la demolare la consolidare

Expertiza efectuată în timpul cercetărilor penale propune demolarea clădirii deoarece aceasta nu mai poate fi consolidată. ‘’Eu Apălimăriței Răzvan în calitate de reprezentant al SC Ștef Invest Imobiliare SRL și eu Canschi Giani în calitate de reprezentant al SC Siraj Bucium SRL declarăm că pentru construcția care se înstrăinează nu se poate întocmit certificat de performanță energetică întrucât anvelopa clădirii este afectată, apartamentele sunt improprii locuirii, fiind nelocuite din 1.08.2016 întrucât o parte din planșee și pereți sunt lipsă datorită exploziei. Eu Apălimăriței Răzvan în calitate de reprezentant al SC Ștef Invest Imobiliare SRL și eu Canschi Giani în calitate de reprezentant al SC Siraj Bucium SRL declarăm că am adus, am luat la cunoștință următoarele aspecte: construcția bloc de locuințe cu regim de înălțime S+P+4E este împărțită în 15 apartamente și boxe se află într-o stare avansată de degradare, parțial demolată generată de o explozie care a afectat structur întregului condomoniu așa cu rezultă din cuprinsul raportului de evaluare tehnică din data de 3.05.2017 întocmit de expert tehnic MTTC Coloman Szalontai, expert tehnic judiciat Nicu Mihalache din cuprinsul căruia rezultă propunerea de demolare completă a blocului întrucât conform Legii nr. 10/1995 nu este asigurată rezistența, rigiditatea și stabilitatea construcției’’, se arată în contractul de vânzare-cumpărare încheiat de Apălimăriței și Canschi.

La documentația de reabilitare Apălimăriței a depus o altă expertiză în care se spune că blocul poate fi consolidat. Deci, expertiza tehnica nu mai este o știință. Obții un alt rezultat de fiecare dată când întrebi experți diferiți. Cel mai probabil Canschi a cumpărat blocul și îl reabilitează în prezent pentru a vinde apartamentele cu profit. În aceste condiții, ce expertiză trebuie să ia calcul potențialii cumpărători? Cea care propune demolarea sau cea procurată de Apălimăriței?

Dosarul penal a fost îngropat

În urma exploziei de pe data de 1 august 2016 au murit doi locatari profesorul universitar Victor Bulacovschi, fost prorector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, și soția acestuia, fost cercetător la Institutul Petru Poni. De asemenea 11 locatari au fost răniți. S-a constatat că explozia s-a produs din cauza unei acumulări de gaz metan în subsol. Ancheta efectuată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a vizat Delgaz Grid și angajați ai companiei. Unii muncitori au găurit conducta de gaze care alimenta blocul iar alții au fost neglijenți și nu au identificat scurgerile de gaze când au fost semnalate de locatari. Cu toate acestea, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au clasat dosarul. Acuzațiile de distrugere și ucidere din culpă au fost clasate definitiv. Vorba aia, ‘’mortu-i vinovat’’. ‘’În cazul de faţă, culpa unor simpli angajaţi ai SC Delgaz Grid SA (care nu şi-au exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu, perforând conducta de gaze şi de a nu aduce la cunoştinţă reprezentanţilor societăţii) nu atrage inevitabil existenţa unei culpe a inculpatei persoane juridice. Pentru a ne afla în faţa unei astfel de răspundere este necesar să existe deficienţe, inacţiuni ale acesteia şi în concret ale consiliului de administraţie, acţionariatului, reprezentanţilor legali, care să fi creat premisele unui asemenea comportament neglijent al persoanelor fizice, comportament care a dus la explozia şi distrugerile aferente. Or, în cazul de faţă, nu se relevă astfel de deficienţe“, se arată în ordonanța de clasare.

Primarul denuntat pentru o spaga uriasa facut scapat de finul-procuror. Si-a imbogatit cumatrul cu banii comunei

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.