Restaurant din centrul Iașului furat bucată cu bucată. Dosar penal, avocat mânâ în mână cu un lichidator

15919
restaurant Escape, Ionuț și Ionela Pohrib
restaurant Escape, Ionuț și Ionela Pohrib

@ Cunoscutul restaurant Escape de pe strada Elena Doamna a fost furat în ultimii ani bucată cu bucată @  Totul s-a întâmplat cu acordul lichidatorului desemnat să se ocupe de firmă, Ionela Pohrib și a fiului acesteia avocatul Ionuț Pohrib @ Hoții au luat de câte ori au vrut bunuri din patrimoniul restarantului iar lichidatorul Pohrib și fiul acesteia nu au mișcat nici un deget @ Acesta este motivul pentru care unul dintre asociații firmei a depus împotriva lichidatorului la Parchetul Curții de Apel Iași, o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și gestiune frauduloasă

Dosar penal pentru devalizarea cunoscutului restaurant Escape din zona Bucșinescu, municipiul Iași. Vasile Iftode, unul dintre asociații firmei care au deținut restaurantul au depus plângere penală deoarece are dovezi că jaful s-a petrecut cu complicitate lichidatorului Ionela Pohrib, acesta fiind ajutată la gestionarea ‘’afacerii’’ de fiul ei, avocatul Ionuț Pohrib. Din anul 2011, când societatea care deține restaurantul SC Corola SRL a intrat în insolvență, administrarea afacerii a fost preluată prin dispoziția judecătorului sindic de lichidatorul de lichidatorul Ionela Pohrib care a lucrat cot la cot cu fiul ei, avocatul Ionuț Pohrib. În cei 13 ani de insolvență, Ionela și Ionuț Pohrib nu au luat nici un fel de măsuri pentru a proteja patrimoniul firmei, bunurile restaurantului și, în plus hoții au intrat într-o noapte și au distrus și interiorul clădirii. Mai mult, deși li s-a adus la cunoștință că hoții au intrat recent în interiorul restaurantului cei doi Pohrib nici măcar nu s-au sinchisit să anunțe Poliția. Modul în care a fost administrat restaurantul de cei doi Pohrib face obiectul unui dosar penal deschis la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași iar polițiștii de la secția 4 din municipiul Iași au început deja audierile. Din vestitul restaurant a rămas doar o ruină golită de hoți iar potrivit unor surse, pasivitatea celor doi Pohrib are ca miză, o afacere imobiliară, terenul de sub restaurant, de pe strada Elena Doamna nr.50.

Faliment și o sinucidere

Restaurantul a fost deținut de Vasile Iftode și Viorel Năstase. De această afacere s-a ocupat mai mult Viorel Năstase deoarece Vasile Iftode era ocupat cu alte business-uri. SC Corola SRL a intrat în insolvență în anul 2011 iar în anul 2013, Viorel Năstase s-a sinucis și astfel resturantul a rămas în administrarea celor doi Pohrib care n-au făcut decât să-l ‘’mulgă’’ de bani. Astfel, în cei 13 ani de insolvență cei doi Pohrib și-au încasat onorariile de ‘’lichidatori’’ și nu au făcut nici un efort pentru a repune restaurantul pe picioare sau pentru a proteja bunurile. Până la sfârșitul anului 2021 clădirea a fost închiriată unei firma care a continuat activitatea de restaurant. Cei mai mulți bani obținuți din chirie intrau în conturile celor doi ‘’lichidatori’’. De exemplu la data de 5.10.2020, SC Corola SRL, încasase din chirii suma de 81.320 lei. După ce au intrat în contul firmei, cei mai mulți bani au intrat în buzunarul lichidatorului Ionela Pohrib sub formă de onorariu suma de 46.065 lei. Mai departe, 1.626 lei au fost plătiți sub formă de comision către Uniunea Națională a Practicienilor de Insolvență iar 10.000 lei au fost puși într-un cont de ‘’provizioane’’ pentru viitor. Aceste date se regăsesc într-un raport de activitate pentru firma Corola SRL, publicat de Ionela Pohrib în Buletinul Procedurilor de Insolvență.

Restaurantul a fost golit de chiriaș

După cum spuneam mai sus, restaurantul a fost închiriat până în anul 2021. Când a plecat însă, fostul chiriaș a luat și bunurile restaurantului și totul s-a făcut cu acceptul celor doi Pohrib. Vorbim de un restaurant dotat cu tot ce trebuie, mașini de gătit, combine frigorifice, veselă, mese, scaune etc. Totul a dispărut iar lichidatorii Pohrib nu au mișcat nici un deget.  ‘’Amândoi s-au ocupat de restaurant dar mai mult el, avocatul Ionuț Pohrib. În cei 10 ani eu am vorbit o singură cu doamna Pohrib. Ea se ocupa să aducă niște hârtii legate de restaurant pe care tot el le cerea. În zece ani au încasat miliarde din chirie și n-au făcut decât să-și încaseze onorariile. I-am întrebat și eu cum se ocupă de insolvență în condițiile în care n-au plătit nici un ban către creditori. Nu au inventariat bunurile restaurantului și nici nu a asigurat paza. Pe data de 25 mai 2022, am solicitat lichidatorului un raport cu privire la bunurile deținute de societate dar nu a primit nici un fel de informații. Până la sfârșitul anului 2021 clădirea a fost închiriată de o firmă care a continuat activitatea de restaurant. Contractul a fost reziliat iar chiriașul a părăsit imobilul cu majoritatea bunurilor’’, a spus Vasile Iftode.

Vasile Iftode
Vasile Iftode

Avocatul Pohrib a refuzat să reclame hoții

Modul în care s-a ocupat Pohrib de restaurant arată că s-a dorit distrugerea localului pentru a fi ras de pe fața pământului. Scopul ar fi potrivit unor surse, eliberarea terenului care o valoare de piață uriașă. Un eveniment petrecut în luna martie anul acesta întărește această suspiciune. Astfel, la sfârșitul lunii martie, persoane necunoscute au intrat în clădire, au smuls ușile, au spart pereții, au spart gresia și faianța de pe pereți și de pe pardoseală, au smuls centralele termice din pereți. Scopul acestei ‘’descinderi’’ nu a fost jaful ci distrugerea. S-a dorit eliminarea clădirii iar Pohrib a acceptat acest lucru fără să miște un deget. ‘’Pe mine m-a anunțat un vecin că au intrat niște indivizi și au distrus totul. Noi am chemat Poliția. Cu chiu cu vai a venit și domnul Ionuț Pohrib. Poliția i-a transmis atunci că trebuie să depună o plângere penală. Nici până astăzi nu a depus nicio sesizare. Asta în condițiile în care când a intrat Corola în insolvență el mi-a spus că nu mai am nicio treabă cu societatea, că el se ocupă’’,  a mai spus Vasile Iftode.

Afacere imobiliară, doar cu primăria

Potrivit unor surse, terenul a fost ochit de un dezvoltator imobiliar care are trecere pe lângă șefii municipalității. Construcția are o suprafață de 195,36mp, suprafața construită la sol fiind de 136,70 mp compusa din parter și mansarda situata în Iași. Proprietatea se află pe o suprafață totală de 1.120 mp pentru care SC Corola SRL avea un drept de folosință din anul 1996. Contractul de concesiune a expirat în martie 2021, iar lichidatorul susține că municipalitatea nu a mai dorit să-l prelungească. Așadar acest teren este mai valoros dacă ar fi liber, dacă restaurantul ar dispărea pur și simplu.

Ce spun lichidatorii

Vasile Iftode a depus plângere penală împotriva Ionelei Pohrib pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și gestiune frauduloasă. Asta deoarece în documente Ionela Pohrib are calitatea de lichidator. Ancheta va stabili și gradul de implicare al fiului acesteia, avocatul Ionuț Pohrib. În plângerea penală se mai arată că pe lângă alte bunuri, din patrimoniul firmei au dispărut și 9 autoturisme. ‘’N-am avut contract de pază. Sunați-mă mâine, acum  nu pot vorbi. La revedere!’’, a spus Ionela Pohrib.

La începutul discuției cu jurnaliștii Dezvăluirea.ro, avocatul Ionuț Pohrib a arătat că știe totul despre situația firmei Corola SRL. Când l-am întrebat în ce calitatate s-a ocupat de restaurant a schimbat macazul. ‘’Toate informațiile sunt la dosarul cauzei. Există un proces verbal de inventariere din câte cunosc eu. Eu m-am ocupat în calitate de avocat. Vorbeam cu domnul Iftode de câte ori venea pe la birou’’, a spus Ionuț Pohrib.

Procurorii obțin prima sentință definitivă în dosarul avocatei Poroșnicu. Și-a vândut clienta într-o secundă

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.