Sefii APIA Iasi vizati de o ancheta Anticoruptie. Abuzuri denuntate de un fermier

5485
Vasile Giurgiuveanu si Sergiu Jitareanu
Vasile Giurgiuveanu si Sergiu Jitareanu

@ Un fermier din comuna Tatarusi, langa Pascani Iasi i-a convins pe ofiterii Directiei Generale Anticoruptie sa demareze o ancheta penala la APIA Iasi @ Asta deoarece fermierul, Vasile Giurgiuveanu a aratat ca directorul APIA Iasi, Sergiu Jitareanu si subordonatii sai refuza in mod abuziv sa-i achite subventiile @ „Urmare a petitiei dumneavoastra adresata direct la Directia Generala Anticoruptie va informam ca au fost inteprinse verificari avand ca scop clarificarea aspectelor sesizate. Verificarile efectuate au relevat faptul ca aspectele sesizate de dumnevoastra se confirma”, se arata intr-o adresa trimisa de DGA fermierului

Directia Generala Anticoruptie (DGA) Iasi a deschis recent un dosar penal in care sunt vizati sefii din Iasi ai Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura dar si subordonatii acestora. Dosarul penal a fost inregistrat ca urmare a plangerii depuse de Vasile Giurgiuveanu un fermier de langa Pascani care reclama de ani de zile abuzurile savarsite de Jitareanu si subordonatii sai. Plangerea penala depusa la DGA de Vasile Giurgiuveanu ii vizeaza pe directorul APIA Sergiu Jitareanu dar si pe unii functionari din subordine cum ar fi Ana Maria Gardea, Calin Botez, Constantin Negura, Verginica Zaharia si Flondor Mirela Monica. Astfel, APIA Iasi refuza sa-i plateasca subventiile in conditiile in care acesta lucreaza anual peste 300 hectare in comuna Tatarusi langa Pascani. Giurgiuveanu are de incasat de la APIA  Iasi subventii restante din anul 2016, in total 600.000 lei.

Au trecut si peste sentinta judecatorilor

Mai mult decat atat in conditiile in care la sfarsitul anului trecut Vasile Giurgiuveanu a castigat la Curtea de Apel Iasi procesul intentat APIA Iasi pentru refuzul efecturarii platilor fermierul nu si-a primit nici pana astazi banii (vezi aici sentinta). Sa precizam ca sentinta favorabila obtinuta de firma lui Giurgiuveanu, SC Vasyhot SRL societatea prin intermediul careia lucreaza terenurile obliga APIA Iasi sa anuleze dispozitiile care au stat  la baza sistarii platilor si in consecinta sa-l repuna in drepturi. Asta in conditiile in care respectiva sentinta se refera numai la jumatate din  banii pe care Vasyhot trebuie sa-i incaseze de la APIA, adica 300.000 lei, subventia calculata la nivelul anului 2016. „Dupa ce am obtinut aceasta sentinta, in loc sa-mi dea banii cei de la APIA au continuat cu abuzurile. Refuza in continuare sa-mi plateasca subventiile. De aceea m-am adresat cu o plangere penala la Directia Generala Anticoruptie. Ofiterii Anticoruptie mi-au transmis pe cale oficiala ca abuzurile semnalate de  mine se confirma”, a spus Vasile Giurgiuveanu.

Cercetari pentru 3 infractiuni

Intr-o adresa pe care DGA i-a trimis-o lui Giurgiuveanu, ofiterii anticoruptie au transmis ca sunt indicii suficiente pentru efectuarea unor cercetarii sub aspectul savarsirii unor infractiuni de abuz in serviciu, uzurparea functiei si conflict de interese. ”Urmare a petitiei dumneavoastra adresata direct la Directia Generala Anticoruptie va informam ca au fost inteprinse verificari avand ca scop clarificarea aspectelor sesizate. Verificarile efectuate au relevat faptul ca aspectele sesizate de dumnevoastra se confirma”, se arata intr-o adresa trimisa de DGA fermierului.

Constantin MAZILU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.