Spaga in vacante de lux la Cardiologie. Sponsorul lui Tinica contracte de milioane de euro cu spitalul

4249
Tinica Grigore

@  O relatie reciproc avantajoasa intre firma Sof Medica SRL furnizor de produse medicale pentru Institutul de Boli Cardiovasculare si directorul acestui spital, Grigore Tinica @ Firma  obtine de peste 10 ani contracte de milioane euro cu Institutul iar in schimb Sof Medica i-a achitat lui Tinica, concediile, excursiile in strainatate @ Desi si reprezentantii acestei firme si Grigore Tinica au fost luati in vizor pentru dare si luare de mita, firma SC Sof Medica SRL primeste in continuare contracte si incaseaza miliarde de la Institut @ Ultimul contract incheiat de aceasta firma cu Institutul are o valoare de 1,2 milioane euro

Pe Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Prof.Dr. George I.M Georgescu din Iasi nu-l mai sperie nici DNA. Trimis in judecata pentru coruptie in urma cu un an de procurorii DNA Iasi (vezi aici), Tinica nu a renuntat la combinatiile cu furnizorii de material medicale, cele cu care a facut afacerile ce l-au adus la audieri in fata procurorilor anticoruptie. Sunt mai multe firme implicate dar in editia de astazi vom vorbi despre relatia speciala pe care Grigore Tinica o are cu SC Sof Medica SRL, furnizor de produse medicale din Bucuresti. Unul din dosarele de coruptie deschide de DNA Iasi la Institut se refera contractele incheiate de Tinica cu aceasta firma si la faptul ca aceasta firma il sponsorizeaza de ani de zile pe managerul de la Cardiologie. Spunem ca este o relatie speciala deoarece dintre toate firmele care l-au sponsorizat pe Tinica (unele i-au modernizat casa) Sof Medica este cea care i-a platit lui Tinica excursiile in strainatate. In schimb, in perioada in care-I platea excursiile lui Tinica firma incasa zeci de miliarde de la spital. De aceea prin ordonanta procurorului DNA din  3.11.2016 a fost inceputa urmarirea penala impotriva reprezentantilor acestei firme pentru savarsirea infractiunii de dare de mita in timp ce Tinica era cercetat bineinteles pentru luare de mita. Nu stim cum s-a finalizat acest dosar, Tinica fiind trimis in judecata doar pentru ca a platit de doua ori lucrari la o sala de operatie modernizata de firmele Gemedica si Almar Med. Cu toate acestea Tinica a continuat sa incheie chiar si dupa demararea anchetei DNA, contracte de zeci de miliarde cu Sof Medica, semn ca investigatia anticoruptie nu i-a speriat prea tare.

Ultimul contract: 1,2 milioane euro

Cel mai recent contract incheiat de Sof Medica cu Institutul de Cardiologie a fost parafat in data de 27.08.2018. Este vorba despre un ‘’acord cadru pentru furnizarea unor produse medicale in valoare de 5.797.500 lei (1,2 milioane euro). La inceputul aceluiasi an 2018, Sof Medica a obtinut un contract in valoare 577.500 lei pentru ‘’materiale sanitare si accesorii pentru proceduri de dilatare percutanata’’. Cu doi ani inainte pe data de 3.11.2016, Sof Medica SRL obtine de la Cardiologie un contract in valoare de 9.106.000 lei pentru ‘’materiale implantabile pentru chirurgia cardiovasculara’’. Anterior, in 2014 firma primeste inca doua contracte in valoare totala de 1.951.589 lei adica unul in valoare de 1.904.550 lei si unul 57.039 lei pentru furnizarea de materiale medicale pentru cardiologie. Prin urmare firma este abonata la contracte cu acest spital si vom vedea mai departe de ce prefera Tinica sa lucreze cu Sof Medica.

Firma a platit pentru Elvetia, SUA etc

Asta in conditiile in care DNA Iasi descoperise ca in timp ce Sof Medica obtinuse in  perioada24.07.2007 – 2.07.2012 peste 20 de contracte cu Spitalul aceiasi firma i-a sponsorizat pe Tinica si sotia sa pentru ca acestia sa plece in strainatate. Iata cateva exemple. Astfel, Sof Medica a achitat pentru Tinica, bilete de avion in valoare de 1.277,80 lei pe ruta Otopeni – Zurich – Geneva – Munchen si retur in perioada 14.04.-19.04.2007. Dupa doi ani Sof Medica SRL a cumparat pentru Tinica si sotia sa Angela biletele de avion pe ruta Iasi – Otopeni – Varsovia si retur, in valoare de 3.159 lei pentru perioada 17.03 – 21.03.2010. Un an mai tarziu aceiasi Sof Medica SRL plateste pentru familia Tinica biletele de avion in valoare de 1.109 lei pe ruta Otopeni – Istambul – Adis Abeba (Etiopia), in perioda 14.04 – 18.04.2010. De asemenea firma a platit si deplasarea cu avionul de la Iasi la Bucuresti si retur, biletele costand inca 581 lei. De asemenea Soft Medica SRL i-a platit pentru aceiasi perioada si cazarea la Hotel Alacati Cesme precum si serviciile de transfer aeroport – hotel valoarea totala a acestor cheltuieli fiind de 2.119 lei. De asemenea in luna iulie a aceluiasi an Sof Medica SRL i-a platit deplasarea cu avionul pe ruta Otopeni – Chisinau, valoarea biletului fiind de 6154 lei. Asta se intampla pe 3 iulie 2010. La sfarsitul lunii pe 29 iulie Sof Medica SRL a platit bilete de avion pe ruta Iasi – Otopeni si retur in valoare de 615 lei iar pe 19.09.2010 a achitat si biletul Iasi – Otopeni in valoare de 346 lei. De asemenea Tinica a mai primit ‘’cadou’’ de a Sof Medica si un pachet turistic in valoare de 927 lei, constand in cazarea la Hotel Bristol din Geneva in perioada 10.09-15.09.2010. De asemenea aceiasi firma i-a platit lui Tinica biletele de avion pentru ca acesta sa plece in SUA. Sof Medica a achitat 1.011, 45 lei pentru biletele de avion pe ruta Frankfurt- New York- Philadelphia – Frankfurt – Otopeni in perioada 4.05 -12.05.2011. Aceiasi firma a achitat si serviciile de transport efectuate cu AMTRACK SUA in perioada respectiva valoarea acestora fiind de 180 USD. Tinica a fost in SUA impreuna cu sotia, Angela Tinica.

Dupa cum spuneam relatia dintre cele doua parti este veche. Pana la declansarea investigatiei DNA, SC Sof Medica SRL a incheiat in perioada 24.07.2007 – 2.07.2012, cu Institutul de Boli Cardiovasculare condus de Tinica nici mai mult nici mai putin decat 20 de contracte de furnizare servicii medicale. Firma a incasat in baza acestor contracte nici mai mult nici mai putin decat 4.053.035 lei. Vom reveni.

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.