Trei contracte pe minut pentru prietenul primarului: fabrica de facut bani pentru un afacerist

6159
Viorel Ilie si Ghiorghe Telechi
Viorel Ilie si Ghiorghe Telechi

@ La Primăria Răducăneni, judetul Iași toate contractele pentru lucrări de constructii sunt adjudecate fara licitatie de prietenul primarului Viorel Ilie și anume SC Telechi SRL, firma afaceristului Ghiorghe Telechi @ De ani de zile bugetul de investitii se afla la dispozitia lui Ghiorghe Telechi care reuseste sa incaseze banii fara sa fie nevoit sa participe la vreo licitație ca si celelalte firme

La Răducăneni, primaria si o firma patronata de primarului Viorel Ilie si anume SC Telechi SRL, administrata de Ghiorghe Telechi trăiesc intr-o simbioză perfectă. Bugetul de investitii al primariei se afla in fiecare an la dispozitia lui Telechi iar cetațenii au un singur drept si anume acela de a plati impozite si a vedea ca Telechi se îmbogățește pe spinarea lor. În fiecare an, contractele de lucrari îi sunt atribuite lui Telechi fara licitatie astfel incat Ilie sa fie sigur va lucra cu firma prietenului sau. Asta in conditiile in care adunate, sumele platita lui Telechi impun organizarea unor licitatii. De ani de zile cei doi procedeaza asa. Anul acesta, până acum, au  procedat la fel. Astfel, pe 18.04.2022 au fost contractate servicii de transport în valoare de 40.000 lei. Cu trei zile mai devreme, pe data de 15 aprilie a.c. Primăria Răducăneni a atribuit într-un minut, între orele 11: 10 și 11: 11 nu mai puțin de trei contracte in valoare de 122.000 lei firmei lui Telechi, adica 50.000 lei pentru un autogreder, 45.000 lei pentru inchierea unui utilaj de terasament care poate fi tot un autogreder și 27.000 lei pentru inchirirea unui cilindru compactor. Deci este vorba despre 4 contracte de transport si inchiriere utilaje care insumate fac 162.000 lei. Se putea incheia un singur contract deoarece prima atribuire in valoare de 40.000 lei se referă tot la un utilaj necesar transportului unor materiale de constructii fiind vorba de o basculantă. Însă, daca s-ar fi încheiat un singur contract, Primaria Răducăneni ar fi trebuit să organizeze o licitație procedura la care ar fi putut participa și alte firme iar prietenul primarului Gheorghie Telechi nu ar mai fi fost sigur ca va castiga.  De cate ori controleaza Primaria Raducăneni, Curtea de Conturi se face ca nu vede aceste lucruri. Contractele sunt imparțite în proceduri de achiziții cu valori mai mici pentru a se evita licitația. ‘’ Autoritățile contractante au dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției (fără TVA) este mai mică de 132.519 lei’’, se arata in Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice.

Anul trecut au procedat la fel

Și anul trecut bugetul de investiti al Primariei Raducaneni a fost la dispozitia lui Telechi. În 2021, intr-o singura zi pe 13 octombrie Telechi a obținut două contracte în valoare de 67.000 lei. Anterior tot intr-o singură zi de pe 28 iunie Primăria Raducăneni a încheiat cu Telechi tot prin încredintare directă două contracte în valoare de 58.500. În total, Telechi a încasat in anul 2021, de la Primăria Răducăneni, in baza unor contracte incheiate fără licitatie in valoare de 170.000 lei. La fel au procedat si in anii anteriori. Detalii despre afacerile pe care le-au făcut cei doi în anii anteriori am prezentat in articolul repostat mai jos.

Caracatita din Raducaneni! Zeci de contracte de la Ilie din primarie pentru prietenul Telechi

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.