Caz socant in Iasi. Bunicii au baut pana au murit, tata in coma, copii inchisi intr-o debara

4718
casa Pandeli

@ Un caz tulburator care nu s-a petrecut  intr-o comuna ci, chiar in municipiul Iasi la cateva minute de centru @ Doi bunici care aveau in plasament 4 copilasi au baut pana au murit impreuna cu nora si fiul lor @ Bunicul, in varsta de 68 de ani a murit pe 23 ianuarie, bunica a decedat doua zile mai tarziu, fiul lor  tatal celor 4 copilasi a fost luat cu Ambulanta in coma iar cei 4 copii au fost gasiti de Politie intr-o stare avansata de hipotermie si flamanzi, intr-o debara  @ Mama a fugit abandonandu-i din nou pe cei 4 copilasi, lasandu-i singuri in casa pana i-a gasit Politia

Un caz tulburator din Romania urbana, Romania europeana  a secolului 21. Si, nu s-a petrecut undeva  intr-un catun la tara asa cum usor am putea sa ne fuga gandul dupa ce am citit titul acestui articol, ci aceasta tragedia s-a intamplat in municipiul Iasi, la numai cateva minute de centru pe strada Marta la nr.62. Alertati de vecini, politistii ieseni de la sectia 4 Politie au patruns duminica dimineata pe 26 ianuarie, in locuinta  familiei Pandeli situata la adresa indicata anterior pentru a cauta  4 copilasi, doi gemeni un  baiat si o fata de 8 ani, inca o fata de 10 ani si un baiat de 13 ani. Politistii i-au gasit pe cei 4 copilasi  inghetati si flamanzi, inchisi intr-o debara. Cu o seara inainte, bunica dar si tatal copiilor fusesera luati de Ambulata intr-o stare avansata de ebrietate. Femeia, Profira Pandeli in varsta de 66 ani a murit la Spitalul Sfantul Spiridon, la scurt timp dupa ce a fost luata de Ambulanta. Fiul sau se afla si acum internat, intr-o stare foarte grava  tot la Spitalul Sfantul Spiridon. Cu cateva zile inainte Ambulanta il luase pe bunic, Gheorghe Pandeli in varsta de 68 de ani care  a murit cu doua zile inaintea sotiei sale, joi pe 23 ianuarie. Acum, trupurile lor zac unul langa celalalt in capela cimitirului  Sfintii Petru si Pavel asteptand sa fie ingropate in aceste zile. „Au baut zile in sir. Nu s-au mai trezit din bautura. Cheltuiau toti banii pe bautura. In ultimele zile au baut mai mult probabil pentru ca venise nora lor din strainatate, adica mama copiilor. Eu am chemat Politia sa vada ce se intampla cu copiii”, a spus o vecina.

Copii aflati sub protectia statului?

Acest caz ridica mari semne de intrebare cu privire la modul in care statul roman si-a exercitat rolul de protector social al celor 4 copii. Spunem asta deoarece, cei doi parinti fusesera decazuti din drepturile parintesti iar copiii au fost dati de statul roman in plasament la cei doi bunici, Profira si Gheorghe Pandeli. In plus, vecinii au sesizat in mai multe randuri, inspectorul de caz de la Protectia Copilului in legatura cu faptul ca cei 4 copilasi erau neglijati. „De copii aia nu se ocupa nimeni. Copii se aflau in plasament la bunici, luau bani de la stat pentru ei, dar nu se ocupau de micuti, traiau in frig, tot timpul erau flamanzi”, a mai spus vecina.

Copii se aflau in plasament la cei doi bunici de  cativa ani. Statul roman le platea lunar celor doi bunici 2.400 lei pentru a avea grija de copii. „Am fost anuntati de Politie  in legatura cu cele intamplate. Copiii se afla acum intr-un centru de plasament avand in vedere ca cei care aveau grija de ei au decedat iar parintii sunt decazuti din drepturile parintesti”, a spus Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvant al Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului Iasi.

Mama a fugit

In seara in care  batrana si fiul ei au fost luati de Ambulanta, mama copiilor si-a abandonat copii si a plecat. Nimeni nu a mai vazut-o de atunci. „In cazul femeii decedate s-a deschis un dosar penal pentru moarte suspecta. Politistii au sunat la Protectia Copilului iar copiii se afla acum intr-un centru de plasament. In ceea ce priveste barbatul decedat nu avem inregistrat un dosar”, a spus Ioana Bilea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Iasi.

Batranul suferea si de boli cronice si de aceea nu i s-a mai facut necropsia. Medicii de la spitalul Sfantul Spiridon au stabilit ca a murit de insuficienta hepatica. In cazul  batranei, IML a stabilit ca si cauza a mortii intoxicatia de natura alcoolica.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.