Un angajat BCR Iasi golea conturile clientilor de la bancomat. Viata de nabab pe banii altora

7810
Sorin Doru Micu a fost condamnat la inchisoare

@ O noua ancheta a Crimei Organizate la BCR Iasi @ Dupa ce au trimis-o in judecata pe Alina Mihaela Popa pentru ca a golit conturile fostului iubit, procurorii DIICOT Iasi, au trimis in judecata un alt angajat al BCR si anume pe Sorin Doru Micu (foto), din Harlau care falsifica documente pentru a le fura cardurile clientilor dupa care retragea bani de la ATM-uri de cate ori avea chef @ Micu a ajuns pana acolo incat falsifica acte pentru a contracte credite in numele unor client in conditiile in care acestia din urma nu aveau habar ca se imprumuta

Banca Comerciala Romana-filiala Iasi are probleme mari in a securiza conturile clientilor sai. Spunem asta deoarece in ultima perioada Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) a finalizat doua dosare vizand angajati ai BCR Iasi care au furat bani din conturile clientilor. Primul caz a fost relatat de Dezvaluirea.ro in editia din data 20 ianuarie a.c in articolul cu titlul ‘’Jaf la BCR Iasi. Crima Organizata a gasit hotul din interiorul banci’’, fiind vorba despre angajata BCR Alina Mihaela Popa care a golit conturile fostului iubit pe nume Adrian Diaconu. In cel de-al doilea caz, cel pe care il relatam in editia de astazi este vorba despre un angajat al BCR sucursala din Harlau care a furat bani din conturile mai multor clienti. Numele sau este Sorin Doru Micu iar victimele sale sunt toti locuitori din Harlau fiind vorba despre Marius Pune, Elena Vulpe, Elena Barsan, Gheorghita Daniliuc, Dumitru Dami, Florin Constantin Ignat etc. Micu a fost trimis in judecata pentru ca a furat banii clientilor BCR la sfarsitul anului trecut. Acesta a apelat la diverse forme de inselatorie pentru a goli conturile clientilor bancii. Practic victimele erau alese de Micu in momentul in care veneau sa deschida un cont de deposit. Majoritatea lucreaza in strainatate iar in acest mod voiau sa economiseasca niste bani. Cand se prezentau la ghiseu si dadeau peste Micu acesta ii punea sa completeze tot felul de formulare. Acestora nu li se spunea insa ca sunt de acord cu emiterea unor carduri sau cu folosirea aplicatiilor electronice de administrare a conturilor. Oamenii depuneau banii la banca si plecau. Dupa aceea, banca le emitea cardurile pe care Micu le lua si nu-I mai anunta pe client sa vina sa le ridice, folosea aplicatiile electronice cu parolele clientilor pentru a le goli conturile. „Inculpatul a afectuat operatiuni de retrageri de numerar din conturile persoanelor vatamate Barsan Elena, Punei Marius, Daniluc Gheorghita, Fratica Gheorghe, Munteanu Vasile, Avram Sorin utilizand fara drept la ATM-uri cardurile autentice emise acestora de catre Banca Comerciala Romana. Instrumentele electronice de plata au fost emise titularilor de conturi bancare urmare a formularelor completate in acest sens de persoanele vatamate la indicatiile inculpatului in imprejurarea efectuarii de diverse operatiuni bancare la ghiseu ,de regula la deschiderea conturilor de depozit fara ca persoanele vatamate sa observe inscrisurile bancare pe care le completau iar la emiterea BCR a cardurilor inculpatul nu le-a mai remis insusindu-le intrand in posesia atat a cardurilor cat si a datelor confidentiale de logare a acestor in sistemul informatic bancar (codul pin, seria). Acesta profita de faptul ca titularii nu aveau cunostinta de emiterea cardurilor’’, au aratat procurorii DIICOT Iasi in rechizitoriul prin care l-au trimis in judecata pe Micu.

Nesimtire maxima. Isi platea facturile cu banii clientilor

Acesta a mers pana acolo incat folosea instrumentele bancare de plata on-line si electronice pentru a-si achita facturile la utilitati. „Inculpatul a initiat activarea aplicatiilor de internet banking administrate de BCR (click24 banking) pentru unii din clientii entitatii bancare carora nu le-a comunicat acest fapt, a intrat in posesia datelor de logare pentru fiecare persoana vatamata si a dispozitivelor token utilizand fara drept datele de logare pentru fiecare persoana precum si codul generat de dispozitivele token (instrument bancar de validare a accesului informatic) ale parsoanelor vatamate Punei Marius, Vulpe Elena, Barsan Elena, Daniliuc Gheorghita, Damir Dumitru, Ignat Florin Constantin si a efectuat prin aplicatiile informatice mentionate transferuri de fonduri din conturile bancare in scopuri personale, efectuand plati catre diversi furnizori de utilitati sau in alte conturi bancare pentru a acoperi prejudiciile deja create”, au constatat procurorii.

Folosea calculatorele colegilor sa nu fie prins

Pentru a nu fi descoperit acesta folosea uneori calculatorul unei colege care il lasa deschis si pleca de la birou. „Avand acces in sistemul informatic al Bancii Comerciale Romane inculpatul Micu Sorin a introdus, logandu-se prin contul sau de operator sau folosind un computer din sistemul informatic care era deschis si in rulare, aplicatiilel bancare specifice, date informatice reprezentand ordine de plata de numerar fara ca aceastea sa reflecte operatiuni autorizate de clientii bancii. Pentru a acoperi scriptic operatiunile electronice efectuate inculpatul a semnat in fals, imitand semnaturile titularilor de cont pe exemplarele letrice (imprimat pe hartie – n.r) ale ordinelor de plata initiate in sistemul informatic”, au mai aratat procurorii.
S-a mai constatat ca acesta muta banii din conturile unui client in contul pe care-l golea astfel incat acesta sa nu-si dea seama ca i s-a umblat la bani. A creat astfel o suveica de conturi golite si apoi umplute pana cand a fost prins. S-a mai constatat ca a mers pana acolo incat pentru a alimenta cu bani contul unui client, cont pe care tot el il golea falsifica semnaturi si obtinea o refinantare in numele victimei. O astfel de refinantare a fost obtinuta in numele unui client pe nume Vasile Munteanu. In total, prin astfel de metode Micu a pagubit BCR si clientii sai cu suma de 30.147 lei si 10.093 euro. BCR le-a dat oamenilor banii inapoi si de aceea este singura parte civila in dosar. Victimele sunt acum martori in dosar. Vom reveni.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.