Avocatii ieseni protesteaza: ‘’Tudorel Toader nu respecta breasla din care face parte’’

2773
Marius Striblea si Marius Branici
Marius Striblea si Marius Branici

@ Avocatii din Baroul Iasi protesteaza fata de refuzul Ministrului Justitiei de a majora onorariile avocatilor din oficiu @ ‘’Acum intreaga Romanie protesteaza. Protestam fata de modul injust in care Ministerul Justiei trateaza avocatii care refuza in mod constant sa majoreze onorariile din oficiu, chestiune pe care noi am reclamat-o in nenumarate randuri’’, a spus Marius Sebastian Striblea, decanul Baroului Iasi

Conducerea Baroului Iasi, a sustinut astazi o declaratie de presa pentru a-si manifesta nemultumirea fata de refuzul Ministrului Justitiei de a majora onorariile avocatilor din oficiu. Intr-o postare publicata in aceasta dimineata pe Facebook, Tudorel Toader a spus ca deocamdata nu intelege sa majoreze aceste onorarii deoarece nu gaseste justificari. ‘’Nu doar Baroul Iasi protesteaza, Baroul Iasi s-a alaturat protestului. Acum intreaga Romanie protesteaza. Protestam fata de modul injust in care Ministerul Justiei trateaza avocatii care refuza in mod constant sa majoreze onorariile din oficiu, chestiune pe care noi am reclamat-o in nenumarate randuri’’, a spus Marius Sebastian Striblea, decanul Baroului Iasi.
Acesta adaugat ca Ministerul Justitiei are deja o restanta de cateva miliarde lei vechi reprezentand onorarii restante ale avocatilor din oficiu. ‘’De asemenea noi avem o alta problema pe plan local si anume faptul ca ministerul nu aloca fondurile necesare pentru asistenta judiciara la urmarirea penala. Exista nenumarate cazuri in care avocatii au prestat deja serviciile asistentei judiciare iar onorariile intarzie sa apara, sunt intarzieri si de trei ani. Este o chestiune injositoare ca un avocat sa fie chemat sa pretesteze servicii judiciare uneori la ore tarzii din noapte in conditiile in care primeste banii nici dupa trei ani de zile’’, a mai spus Striblea.

Atac la Tudorel Toader

Un avocat din oficiu primeste primeste pentru un dosar in medie 30 de euro (141 lei fara impozite). ‘’Modalitatea prin care Ministerul Justitiei a inteles sa se raporteze la avocati inclusiv prin postarile de pe Facebook din aceasta dimineata, asta arata lipsa totala de respect fata de bresla din care face parte. Consider ca ministrul trebuie sa fie mai receptiv la problemele noastre. Aceste solicitari ale noastre sunt reale. In timp ce un avocat castiga 30 de euro un judecator castiga 3.500 euro pe luna’’, a mai spus Sebastian Striblea.
Din cei 800 de avocati de la Baroul Iasi cel putin 200 sunt implicate in asistenta juridica din oficiu. ‘’Ministerul justitiei trebuie sa-si respecte obligatiile. Nu este usor sa mergi la 2.00 dimineata sa prestezi servicii de asistenta judiciara din oficiu’’, a spus avocatul Marius Branici coordonatorul Serviciului de Asistante Judiciara din cadrul Baroului Iasi.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.