Un simplu florar din Iasi a fost prins cu o evaziune de 40.000 euro

2557

@ Un barbat si o femeie care vindeau flori in municipiul Iasi au  fost  trimisi in judecata pentru evaziune fiscala deoarece ar fi incercat sa se sustraga de la plata unor impozite si taxe in valoare totala de 198.826 lei @ In final, ”prejudiciul” a fost recuperat

Un cuplu de florari cunoscuti pe piata de profil din municipiul Iasi a fost  trimis in judecata de procurorii ieseni pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor dupa ce s-a constatat ca, prin inregistrarea unor operatiuni comerciale fictive au inselat sa pacaleasca statul cu suma de 198.826 lei. Este vorba despre Andreea Sandu si Dan Marian Polozache care detineau de asemenea si un mic depozit de flori en-gros in municipiu. Andreea Sandu a fost trimisa in judecata pentru evaziune fiscala  iar Dan Maria Pozolache a fost acuzat de splare de bani.

Acuzatiile formulate de procurori

„In perioada decembrie 2012-aprilie 2014, inculpata Sandu Andreea in calitate de administrator al SC Cathelia Flowers SRL Iași, nu a înregistrat în totalitate în  evidența contabilă și nu a declarat la organele fiscale, operațiunile comerciale și veniturile obținute din activitatea comercială, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale în valoare totală de 198.826 lei. De asemenea, în lunile decembrie 2012, ianuarie 2013, februarie 2013, aprilie 2013, august 2013, septembrie 2013, octombrie 2013, decembrie 2013, inculpata Sandu Andreea și-a creditat propria societate cu suma totală de 86.314,60 lei-bani proveniți din evaziune fiscală/surse ilicite, în scopul disimulării originii ilicite, transferând o parte a banilor în contul furnizorilor iar o parte, retrăgându-i în folos  propriu sub formă de restituire creditare ( 57.299,50 lei)”, se arata in actul de acuzare al procurorilor.

In ceea ce-l priveste pe Dan Marian Polozache, acesta a fost acuzat a semnat 35 de contracte fictive de creditare a firmei pentru a  o ajuta pe partenera sa sa disimuleze provenienta banilor obtinuti prin evaziune. Asta in conditiile in care acesta nu avea nici o calitate in firma SC Cathelia Flowers SRL Iași. „Inculpatul Polozache Marian Dan (persoană fără nici o calitate în cadrul SC Cathelia Flowers SRL a încheiat/a semnat 35 de contracte fictive de creditare a societății comerciale, pentru  suma totală de 509.472,88 lei ( 108.124, 5 euro) cunoscând că aceasta provine din evaziune fiscală, în scopul disimulării originii ilicite (sumă încredințată de inculpata Sandu Andreea) depunând-o în contul bancar personal și transferând-o în mare parte în contul furnizorilor societății CATHLEIA FOWERS, cu titlu de plată a facturilor iar o mică parte (17.619,06 lei) fiindu-i restituită cu titlu de rambursare împrumut”, au mai aratat procurorii.

Statul si-a recuperat ”paguba”

In final, Tribunalul Iasi (vezi aici) a condamnat-o pe Andreea Sandu la o pedeapda de 2 ani de inchisoare cu suspendare iar Dan Marian Polozache a fost achitat pentru spalare de bani. Asta deoarece in final s-a constatat ca statul  nu a fost pagubit iar prejudiciul estimat initial de ANAF a fost recuperat prin corectii aplicate de firma la declaratiile fiscale depuse de firma ulterior formularii acestor acuzatii de frauda. ”’Cu toate că  s-au efectuat verificări de către DGFPS Iași, s-a întocmit un proces verbal de constatare al căror concluzii au fost confirmate de rapoartele de constatare, cu toate aceste interesul părții civile , care a susținut că statul a fost prejudiciat prin faptelor celor doi inculpați, cu toate acestea, nu s-a constituit parte civilă cu nici o sumă de bani. De altfel, raportul de expertiză contabilă efectuat confirmă faptul că societatea nu datorează sume la bugetul de stat, întrucât, în ceea ce privește omisiunea înregistrării proceselor-verbale în gestiune au fost făcute corecții ulterior”, au constatat judecatorii.

Sentinta Tribunalului nu este definitiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.